rpilski 27.01.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zastanawiam się jak to jest ze szczelnością ścian murowanych z pustaków/bloczków łączonych na pióro-wpust bez wypełniania spoiny pionowej. Z punktu widzenia szczelności powietrznej, to tynk chyba załatwia sprawę, natomiast nie wiem jak to jest z parametrami akustycznymi, czy nie wypełnianie spoin pionowych istotnie pogarsza izolacyjność akustyczną ściany (np. z silikatów) ? Co sądzicie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 28.01.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Jeżeli chodzi o akustykę to materiały porowate (beton komórkowy, porotherm itp) mają najgorsze właściwości izolacji akustycznej. Najlepsze materiały pełne jak beton, cegła pełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czestero 28.01.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 mam dom z porothermu "maxa" i dziękuję bozi że go ociepliłem przed zimą. nieźle dmucha przez te piurowpusty i samo tynkowanie może i zatrzyma wiatr ale nie powstrzyma wychładzania domu. bez ocieplenia ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 28.01.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Przecież jak ktoś buduje z materiału który jest przeznaczony na połączenia pióro wpust to na "chama" nie wciska zaprawy w pionowe łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czestero 28.01.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Przecież jak ktoś buduje z materiału który jest przeznaczony na połączenia pióro wpust to na "chama" nie wciska zaprawy w pionowe łączenia. różne rzeczy w życiu widziałem, np. murowanie z porothermu "w poprzek", czyli strona z piórem/wpustem była na zewnątrz a pustaki były łączone dłuższym bokiem, oczywiście z zaprawą dlaczego? "no bo wtedy jest grubszy mur" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 02.02.2010 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 http://www.z500.pl/poradnik/6.html"Mimo zapewnień producentów technologia pióro / wpust - nie zdaje egzaminu - powstają rozszczelnienia i spękania muru z powodu braku pionowych spoin (należy dozbrajać mury, a to się mija trochę z celem i założeniami)" a w zaleceniach wykonawczych dla silikatów napisane jest iż nad nadprożami zespolonymi obowiązkowe jest wypełnianie pionowych spoin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts