Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mapy do celow projektowych

miklamer

Recommended Posts

Witam serdecznie,

W grudniu 2007r. wystapilem o pozwolenia na budowe ktore otrzymalem w marcu 2008r. Do tego tez celu zlecilem zrobienie mapek projektowych. W zwiazku z zlozeniem dok zmuszony oczywiscie zostalem o dostarczenie zapewnienia dostarczenia mediow w tym prad/woda-scieki. W niedlugim czasie z vatenfall otrzymalem warunki, jednak przedsiebiorstwo wpik nie dostarczylo mi takowych. Osobiscie zjawilem sie w ubieglym miesiacu o jego otrzymanie (wazne 2lata z czego zdawalem sobie sprawe.) Wazne wiec jest do kwietnia 2010r. I wszystko bylo by ok, jednak potrzebuje projekt przylacza o ktore zglosilem sie do odpowiedniej osoby. Caly problem polega na tym iz zajmujacy sie wykonanym projektem stwierdzil przedawnienie map do celow projektowych i prosi o dostarczenie nowych. Czy w tym celu musze zlecic wykonanie nowych map? Czas oczekiwania to 70dni oraz oplata 1100zl ;/ Czy jesli mam mapy (zostalo mi kilka egzemplarzy) jest mozliwosc podbicia ich z nowa data w Urzedzie Miasta by byly nadal aktualne? Z gory dziekuje za informacje.

pozdrawiam

Michal

Witam serdecznie,

W grudniu 2007r. wystapilem o pozwolenia na budowe ktore otrzymalem w marcu 2008r. Do tego tez celu zlecilem zrobienie mapek projektowych. W zwiazku z zlozeniem dok zmuszony oczywiscie zostalem o dostarczenie zapewnienia dostarczenia mediow w tym prad/woda-scieki. W niedlugim czasie z vatenfall otrzymalem warunki, jednak przedsiebiorstwo wpik nie dostarczylo mi takowych. Osobiscie zjawilem sie w ubieglym miesiacu o jego otrzymanie (wazne 2lata z czego zdawalem sobie sprawe.) Wazne wiec jest do kwietnia 2010r. I wszystko bylo by ok, jednak potrzebuje projekt przylacza o ktore zglosilem sie do odpowiedniej osoby. Caly problem polega na tym iz zajmujacy sie wykonanym projektem stwierdzil przedawnienie map do celow projektowych i prosi o dostarczenie nowych. Czy w tym celu musze zlecic wykonanie nowych map? Czas oczekiwania to 70dni oraz oplata 1100zl ;/ Czy jesli mam mapy (zostalo mi kilka egzemplarzy) jest mozliwosc podbicia ich z nowa data w Urzedzie Miasta by byly nadal aktualne? Z gory dziekuje za informacje.

Jezeli masz ciocie w geodezji to tak, ale w innym przypadku to wykluczone.

Witam w kraju na wisłą!!

pozdrawiam daro31ie

pozdrawiam

Michal

Witam w kraju na wisłą!!

pozdrawiam daro31ie

Moge prosic o szczegolowe informacje? ciocie w Urzedzie Miasta? -Rozmawialem z synem szafa firmy geodezyjnej ktorej zlecilem wykonanie map (jego ojciec wyjechal) jednak stwierdzil ze nie bylo by problemu do pol roku. Teraz? na nowo zakladaja zlecenie i stawka taka sama jak w poprzednim wypadku (1100zl)

Mysle ze gdyby byla to kwota 500zl jak w przypadku kolegi Pierwka nie mial zastanawial bym sie dla swietego spokoju, jednak kwota 1100zl za tak naprawde wydruk tej samej mapki? hmmm

Witam w kraju na wisłą!!

pozdrawiam daro31ie

Moge prosic o szczegolowe informacje? ciocie w Urzedzie Miasta? -Rozmawialem z synem szafa firmy geodezyjnej ktorej zlecilem wykonanie map (jego ojciec wyjechal) jednak stwierdzil ze nie bylo by problemu do pol roku. Teraz? na nowo zakladaja zlecenie i stawka taka sama jak w poprzednim wypadku (1100zl)

Mysle ze gdyby byla to kwota 500zl jak w przypadku kolegi Pierwka nie mial zastanawial bym sie dla swietego spokoju, jednak kwota 1100zl za tak naprawde wydruk tej samej mapki? hmmm

O aktualnosci mapy do celow projektowych nie decyduje absolutnie data wykonania, ale zgodnosc jej tresci ze stanem w terenie. Dla jednej inwestycji mdcp moze byc aktualna i nawet rok, a dla drugiej już dnia nastepnego straci waznosc (bo np. tego dnia postanowiles ogrodzic swoja dzialkke, albo w miedzyczasie jakis dostawca mediow polozyl pod ziemia rure badz kabel, ktore nie sa uwzglednione na mapie).

Projektant chce jak najnowsza mapke, bo to on w jakiejs czesci odpowiada za przebieg projektowanego przylacza (tutaj wodnego). Mapa jest dla niego zrodlem informacji o kolizjach z innymi sieciami podziemnymi, pozwala mu tak zaprojektowac wodociag, by przylacze np. nie bylo umieszczone centralnie w bramie (ktora zbudowales w miedzyczasie). Jak widzisz, posiadanie aktualnej mdcp jest potrzebne takze Tobie.

Dlatego dobrym zwyczajem, ktory oszczedza nasz portfel, jest jak najszybsze i w miare "hurtowe" wykonywanie wszystkich potrzebnych projektow infrastrukturalnych, zaraz jak dostaniemy w lapki mdcp.

pozdro,

mp

wielkie dzieki mpudlo za tak szerokie rozpisanie problemu. jednak... ;)

Dzialka budowlana na ktorej buduje swoj dom sasiaduje z innymi dzialkami nalezacymi do mnie, stad pewnosc ze nie wprowadzono zadnych zmian na tym obszarze w tym rurociagow, kabli czy ogrodzen (to istnialo kilkanascie lat przed otrzymaniem pozwolenia)

Czy wobec zaistnialej sytuacji moge zwrocic sie do UM z prosba o podbicie takich map (zostalo mi 12sztuk) z data obecna i stwierdzeniem ze nie wykonywano zadnych prac na tym terenie? Wszystkie przylacza dopiero co beda robione w okresie marzec/kwiecien.

z gory dzieki za pomoc!

Michal

wielkie dzieki mpudlo za tak szerokie rozpisanie problemu. jednak... ;)

Dzialka budowlana na ktorej buduje swoj dom sasiaduje z innymi dzialkami nalezacymi do mnie, stad pewnosc ze nie wprowadzono zadnych zmian na tym obszarze w tym rurociagow, kabli czy ogrodzen (to istnialo kilkanascie lat przed otrzymaniem pozwolenia)

Czy wobec zaistnialej sytuacji moge zwrocic sie do UM z prosba o podbicie takich map (zostalo mi 12sztuk) z data obecna i stwierdzeniem ze nie wykonywano zadnych prac na tym terenie? Wszystkie przylacza dopiero co beda robione w okresie marzec/kwiecien.

z gory dzieki za pomoc!

Michal

Ty to wiesz, sasiedzi to wiedza, wszyscy dookola to wiedza, ale projektant tego nie wiem. On musi miec PEWNOSC, ze to, co mu dajesz do reki jako podklad mapowy, jest jak najbardziej aktualne. Jesli mapa ma rok-dwa, to dla niego jest spore ryzyko, ze jednak cos tam bylo robione. Jedynym formalnym potwierdzeniem stanu rzeczy na danym terenie jest mdcp.

Projektant jak sie uprze, to bedziesz mu musial dac nowa mape. Powiniene zrozumiec, ze to lezy w interesie obu stron. Nie poruszam juz kwestii organizacyjnych w Polsce, gdzie to inwestor jest obarczony kosztami przygotowania aktualnych map, choc sa w kraju instytucje, ktore prawnie odpowiadaja za utrzymanie mapy zasadniczej w aktualnosci.

Nie mozesz pojsc z mapami do UM. To tak jakbys szedl do apteki i prosil o leki na recepte, zapewniajac pania magister, ze Ty wiesz, co ci dolega. Mdcp jest dokumentem i jej przygotowanie podlega scislym procedurom administracyjnym.

Pozostaje tylko znalezc najtanszego geodete.

Czy wobec zaistnialej sytuacji moge zwrocic sie do UM z prosba o podbicie takich map (zostalo mi 12sztuk) z data obecna i stwierdzeniem ze nie wykonywano zadnych prac na tym terenie?

pewnie możesz ale czy to coś da?

oni nie wiedzą czy było coś wykonane w terenie czy nie było...

wątpię czy ktoś weźmie na siebie odpowiedzialność za podbicie takiej mapki. Musiałby dokładnie porównać mapy w sumie za friko...

A co do ważności mapki to faktycznie też słyszałem że nie ma terminu ważności tylko jest ważna aż się coś nie zmieni. Nieraz urzędy przyjmują jednak jakiś okres ważności np 1 rok.

Witam

Miałam podobny problem z mapkami i tez bardzo mnie ta sprawa wkurzyła, no ale...papierologia jest i będzie.

Ale powiem tak - wszystko zależy od geodety - my mamy jendego geodetę od początku, który załatwia nam wszystkie mapki, i on "dorobił" nam mapki do PWiK w Rybniku za 50 zł. Chyba robił tylko ich aktualizację czy coś takiego.

Uważam że wszystko zależy od woli i chęci geodety. Jeżeli rzeczywiście nic w okolicy się nie zmieniło to chyba nie jest problem zaktualizować mapy.

Pozdrawiam

Ha. A ja z Zor mam wydac kilkadziesiat razy wiecej? ;)

Na moje szczescie sa jeszcze znajomi ktorzy maja o tym jakies pojecie. Wpadli na pomysl azeby skorzystac z pkt 29A prawa budowlanego i na wlasna reke zrobic przylacza wod-kan. Dzis biore sie za lekture i mam nadzieje ze w ten sposob mine tak wielki koszt. W razie czego zrobie jak kolezanka radzi- aktualizacja mapek. Skoro w rybniku sie da to i 15km dalej tez powinno sie dac ;)

Nie ma czegoś takiego jak aktualizacja czy antydatowanie posiadanej mapy do celów projektowych. Aby ktoś mógł stwierdzić, że dana mapa jest nadal aktualna musiałby po prostu przeprowadzić aktualizację mapy czyli zacząć zabawę z ośrodkiem, iść w teren, iść do branżystów i td. A jak już ruszy z tą robotą to przecież nie za darmo tylko właśnie za te 1100 zł. Natomiast ty jako właściciel terenów objętych mapą możesz zaświadczyć i upierać się że mapa jest aktualna nadal tzn ,że nie zaszły żadne zmiany ani na gruncie ani w papierach. Ale czy aby tak jest w twoim przypadku? Czy aby nie masz pozwolenia na dom a może rozpoczętej budowy a na mapie masz to?, czy aby nie masz jakichś zaplanowanych instalacji u urządzeń na działce -a na mapie je masz? I tak dalej i tak dalej. A więc raczej nie masz aktualnej mapy pomimo, żźe swą aktualność utraciła może nawet po tygodniu życia.

Ale nie takie żeczy się robiło i nie na takich mapach projektowało. Projektant pewnie by ją wziął tylko, żre dalej nie przejdzie urzędniczej kontroli i już.

Ha. A ja z Zor mam wydac kilkadziesiat razy wiecej? ;)

Na moje szczescie sa jeszcze znajomi ktorzy maja o tym jakies pojecie. Wpadli na pomysl azeby skorzystac z pkt 29A prawa budowlanego i na wlasna reke zrobic przylacza wod-kan. Dzis biore sie za lekture i mam nadzieje ze w ten sposob mine tak wielki koszt. W razie czego zrobie jak kolezanka radzi- aktualizacja mapek. Skoro w rybniku sie da to i 15km dalej tez powinno sie dac ;)

Przyłącze i tak trzeba zrobić na zgłoszenie ale to nic ci nie daje bo do zgłoszenia przyłącza także jest potrzebna AKTUALNA mapa zasadnicza czyli nic innego jak mapa do celów projektowych bo w ośrodku mapa zasadnicza jest w wersju archiwalnej a nie aktualnej.

... Czas oczekiwania to 70dni ...
:o :o :o

... oraz oplata 1100zl...
:o :o :o

Nie chcę się tu rozpychać pośród tych wszystkich napisanych mądrości ale to nie jest normalny ani termin ani cena. Nawet w dużo większym mieście. A zwłaszcza w sytuacji, kiedy miałby to robic geodeta, który już zna sprawę. Zapytaj o to samo (termin, cena) jeszcze pięciu innych uprawnionych geodetów z pkt lub pf. No chyba że u Was taki dobrobyt.

P.S.

Z innego wątku:

Żory, 6mapek+wersja cyfrowa na fdd (dyskietka) - 600zl

Pytanie:

Ile kosztują mapki, bo się gubię ?

Mapki kosztują tyle, ile sobie zażyczy geodeta, który będzie je robił. Jest wolny rynek usług geodezyjnych. W dużych miastach będzie drożej, ale pewnie czas oczekiwania krótszy.

Dodam jeszcze, że czas wykonania mapek do celów projektowych zależy jeszcze od sprawności działania lokalnego urzędu (starostwa) - jak są zawaleni robotą to może być dłuuuuugo...

Małe ale

skoro robisz zgłoszenie to nie potrzebujesz mapy do celów projektowych zaklauzulowanej.

Wystarczy iść do wydziału geodezji i zamówić wydruk mapy - koszt ok. 70zł

I na takiej mapce z czerwoną pieczątką wrysowywujesz przyłącz.

Jeśli idziesz pozwoleniem na budowę wtedy mapa do celów projektowych i faktycznie w urzędzie nie przejdzie mapa starsza niż roczna a w wielu urzędach max. dla mapy to 6mcy.

Więc projektant nie chce cię wpuścić w koszty tylko chce "zrobić ci dobrze" żebyś się nie pieklił jak on ci zrobi na tym co masz, a urząd ci to cofnie - wtedy ty do niego z pretensjami... żeby robił to od nowa tym razem w końcu na aktualnej mapie.

Swoją drogą - po kiego brałeś tyle map że aż 12 ci zostało?

Tak naprawdę wystarczą ci przecież kalka i 3 egz... i jeszcze zostanie...

A faktycznie jak inwestycja rozpoczęta to ten przyłącz skąd dokąd ci wrysują?

od głównej nitki do.. no właśnie? dokąd? donikąd czy może już coś stoi?

Najlepiej jak inni radzą - zrobić mapę. Na moim terenie to koszt ok 500-700 zł dla terenu do ok 50 ar w zabudowie miejskiej i czas ok. 3-5 tygodni który wynika także z czasu który te mapy przeleżą w starostwie w oczekiwaniu na klauzulę