cooler 28.01.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witam. Jak do takiej sprawy podejdzie US gdybym na budowę domu pożyczył pieniądze nie w banku tylko od osoby fizycznej? Zabezpieczeniem byłby np. weksel + umowa notarialna. Odsetki ustalone na 5 % rocznie. Czy od takiej pożyczki ktoś musi zapłacić jakiś podatek (ja lub ten pożyczający)? Czy później sprzedając obecną naszą nieruchomość będziemy mogli skorzystać z ulgi w podatku od sprzedaży nieruchomości tłumacząc w US że uzyskane ze sprzedaży pieniądze przeznaczamy na spłatę tejże pożyczki która przecież była wykorzystana na cele mieszkaniowe? Proszę o pomoc. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 28.01.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witam. Jak do takiej sprawy podejdzie US gdybym na budowę domu pożyczył pieniądze nie w banku tylko od osoby fizycznej? Zabezpieczeniem byłby np. weksel + umowa notarialna. Odsetki ustalone na 5 % rocznie. Czy od takiej pożyczki ktoś musi zapłacić jakiś podatek (ja lub ten pożyczający)? Czy później sprzedając obecną naszą nieruchomość będziemy mogli skorzystać z ulgi w podatku od sprzedaży nieruchomości tłumacząc w US że uzyskane ze sprzedaży pieniądze przeznaczamy na spłatę tejże pożyczki która przecież była wykorzystana na cele mieszkaniowe? Proszę o pomoc. Dzięki. No dla pożyczkodawcy, odsetki to US by pewnie jako dochód potraktował i kazał 'Belkowe' odprowadzić - idea pożyczania od osób prywatnych jest w jakimś stopniu realizowana przez serwisy typu kokos, smava i czytając tamtejsze fora ludzie raczej rozliczają się przy okazji PIT-ów rocznych (podobnie jak z giełdy) Co do sprzedaży to nie mam pojęcia jak to wygląda, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts