Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można pożyczyć pieniądze na budowę od osoby fizycznej?

cooler

Recommended Posts

Witam.

Jak do takiej sprawy podejdzie US gdybym na budowę domu pożyczył pieniądze nie w banku tylko od osoby fizycznej? Zabezpieczeniem byłby np. weksel + umowa notarialna. Odsetki ustalone na 5 % rocznie.

Czy od takiej pożyczki ktoś musi zapłacić jakiś podatek (ja lub ten pożyczający)?

Czy później sprzedając obecną naszą nieruchomość będziemy mogli skorzystać z ulgi w podatku od sprzedaży nieruchomości tłumacząc w US że uzyskane ze sprzedaży pieniądze przeznaczamy na spłatę tejże pożyczki która przecież była wykorzystana na cele mieszkaniowe?

Proszę o pomoc. Dzięki.

Witam.

Jak do takiej sprawy podejdzie US gdybym na budowę domu pożyczył pieniądze nie w banku tylko od osoby fizycznej? Zabezpieczeniem byłby np. weksel + umowa notarialna. Odsetki ustalone na 5 % rocznie.

Czy od takiej pożyczki ktoś musi zapłacić jakiś podatek (ja lub ten pożyczający)?

Czy później sprzedając obecną naszą nieruchomość będziemy mogli skorzystać z ulgi w podatku od sprzedaży nieruchomości tłumacząc w US że uzyskane ze sprzedaży pieniądze przeznaczamy na spłatę tejże pożyczki która przecież była wykorzystana na cele mieszkaniowe?

Proszę o pomoc. Dzięki.

No dla pożyczkodawcy, odsetki to US by pewnie jako dochód potraktował i kazał 'Belkowe' odprowadzić - idea pożyczania od osób prywatnych jest w jakimś stopniu realizowana przez serwisy typu kokos, smava i czytając tamtejsze fora ludzie raczej rozliczają się przy okazji PIT-ów rocznych (podobnie jak z giełdy)

Co do sprzedaży to nie mam pojęcia jak to wygląda,