Szaruś 19.01.2004 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Czy warto budować zapasowy komin? Tzn mam mieć komin z dwoma ciągami (na kominek i kocioł gazowy), a jeszcze konstruktor chce mnie namówić na dodatkowy ciąg na zapas. Czy jest sens? Czy może tylko pozostawiać dziurę w stropach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 19.01.2004 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 ja bym zrobił tak jak radzi konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 ja bym zrobił tak jak radzi konstruktor. A ja nie mam zamiaru mieć w ogóle komina, a zaoszczędzone pieniadze przeznacze na lepsze docieplenie chałupy (np rekuperator). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 19.01.2004 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 A czym będziesz grzać bez komina? Pompą cieplną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pikuś 19.01.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Nie zapomnij o wentylacji łazienki i kuchni-to dwa dodatkowe kanały. Ja w projekcie miałem komin 2-kanałowy i dorobiłem 2 właśnie na wentylację, a teraz żałuję że nie dorobiłem jeszcze jednego, na wentylację kotłowni. Dorabianie czegokolwiek jak chata jest wykończona na hochglanc grozi rozwodem, ewentualnie zamieszkaniem w garażu! . Poza tym takie manipulacje są kłopotliwe od strony konstrukcyjnej. Konkluzja - albo zaraz albo nigdy. Pozdrawiam serdecznie Pikuś. Acha! ten obco brzmiący wyraz, znaczy wysoki połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 19.01.2004 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Ja mam w projekcie wentylację mechaniczną, i do niej też ma zaprojektpowane kanały. Chodzi tylko i wyłącznie o dodatkowy kanał kominowy (nie wentylacyjny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 19.01.2004 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 ja miałem w projekcie trzy kominy, 2 po 4 przewody, i jeden podwójny, ten wywaliłem, poczwórny (w tym kominek zredukowałem do trzech) a jeden zostawiłem bo żona chciała gaz, teraz już nie chce a mi komin został a ja żałujęjak ci ten dodatkowy przewód nie zabierze dużo miejsca i nie będzie kolejnym kominem to sobie zrób, ale na co on w ogóle ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 20.01.2004 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Dobre pytanieale na co on w ogóle ma być? Czym konstruktor argumentuje obecność tego dodatkowego komina? Na alternatywne ogrzewanie np. podstawowy na kocioł gazowy a dodatkowy piec na inne paliwo? Więcej detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 20.01.2004 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Alternatywne ogrzewanie to mam w projkecie: kocioł gazowy + kominek (chyba dołożę trochę grosza, i zrobię kominek z płaszczem wodnym). Czyli potrzebuję dwa kanały spalinowe. A ten trzeci to ma być niby "na zapas" (np jak mi się zechce wstawic w kotłowni piec na paliwo stałe). Ale mi się nie wydaje, aby mi się zechciało coś dostawiać później. Dwa źródła ciepła chyba wystarczą, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 20.01.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 TO SOBIE JUŻ ODPOWIEDZIAŁEŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 A czym będziesz grzać bez komina? Pompą cieplną? prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts