NOTO 28.01.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 http://www.servimg.com/image_preview.php?i=803&u=11561607 Ciekawe - nie chce mi się jednak przepisać. Może ktoś to zrobi (będzie łątwiej czytać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.01.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Płytka elektryczna podgrzewa szybciej niż gazowa o tej samej mocy? Śmiem wątpić.Zużycie prądu jest mniejsze bo ciepło wytwarza w naczyniu (co wydaje się logiczne), ale jako porównanie dobrana jest grzałka elektryczna, która jak dla mnie jak najbardziej wytwarza ciepło wewnątrz naczynia. Gdybym miał na podstawie takiego artykułu, czy też komentaża kupić kuchenkę to na pewno nie kupiłbym kuchenki indukcyjnej. Zgodnie z zasadą, że jeśli ktoś przekonuje mnie do czegoś używając kłamliwych stwierdzeń to zakładam, że nie warto wnikać w prawdziwe zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.01.2010 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Grzałka jest w środku naczynia ale sama musi się nagrzać co już jest stratą. Tego ciepła nie odbierzesz. Płyta elektryczna z dobrze ustawionym garnkiem ma to do siebie że mniej rozprsza ciepło do otoczenia. Płomień gazowy omiata czajnik i ostro podgrzewa powietrze - czyli mniej ciepła odbiera czajni. Tak to sobie tłumaczę. A żeby nie było wątpliwości nie prqacuję w tym fachu .... i mam kuchenkę gazową. Po prostu ciekawa informacja, którą chciałem się podzielić i podyskutować o niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 28.01.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Wpierw miałem gazową, potem elektryczną ceramiczną i od prawie roku mam indukcyjną. Potwierdzam szybkość zagotowania jest nieporównywalna na korzyść indukcji w stosunku do obu pozostałych. Zużycie energii w stosunku do ceramicznej jest co najmniej 20% mniejsze. Krótko mówiąc polecam indukcję. Kiedyś (5 lat temu) były drogie obecnie za ok. 2200 zł kupisz bardzo dobry firmowy towar. Co do garnków to chodzą wszystkie do których czepia się magnes stały (stalowe, emaliowane itp), gorzej z patelniami bo większość to stopy miedzi i aluminium (w dnie) więc je trzeba zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 28.01.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Grzałka elektryczna w sensie konwencjonalnej płytki grzewczej. Też nie do końca wierzyłem w efektywność kuchni indukcyjnych, aż nie zobaczyłem u znajomych jak to działa. Po kilku dniach zdemontowałem moją starą płytę grzewczą i zamontowałem kuchnię indukcyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 28.01.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 miesiecznie 100-150pln za prad na indukcje przy norm uzywaniu. Za gaz zaplacilbys 40pln maks. Mialem gazowa kuchenke w mieszkaniu. Jak ktos lubi lepiace sie sciany to wybiera gazowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 28.01.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 miesiecznie 100-150pln za prad na indukcje przy norm uzywaniu. Za gaz zaplacilbys 40pln maks.. Przesadzasz i to grubo z tą różnicą. W lecie gaz jest troszkę tańszy od indukcji a w zimie te duże! straty przy gazie ogrzewają dodatkowo dom i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 28.01.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Na ogół nad kuchenką jest wyciąg i to "ciepło" z gazu idzie w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.01.2010 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 i co z tego że gaz ogrzewa dom, skoro jednocześnie spala tlen z pomieszczenia i zamienia go na H2O i CO2, które trzeba wentylować ponadnormatywnie, całe zyski pójdą więc realnie w wentylację i dla domki nie będzie z tego żadnego pożytku H2O w zimie jak na lekarstwo ... to błogosławieństwo wręcz. W zimie mamy za suche powietrze w pomieszczeniach - przynajmniej tak jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendetto 14.04.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam.Przeszukałem wszystkie fora i jak do teraz nie znalazłem.Czy może ktoś mi konkretnie powiedzieć jeżeli używał wcześniej gazu a teraz zmienił na indukcję to o ile wzrosły rachunki za prąd miesięcznie. A ile wcześniej płacił za gaz miesięcznie.Pozdrwaiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 14.04.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 http://i66.servimg.com/u/f66/11/56/16/07/snap111.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 14.04.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) ... a palnik gazowy aż 10 minut z tym bym się nie zgodził, chyba że te 2 litry były podgrzewane 4x w 0,5litrowym garnuszku . W czajniku 2 litry można zagotować w ok. 3-5min PS. Nie zauważyłem, że dane były przeprowadzane na palniku tej samej mocy. No ale nikt nie będzie czekał 10min stawiając czajnik na najsłabszym palniku, tylko postawi na mocniejszym. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez kszew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 14.04.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 moze ktos podac roznice w kosztach przy uzywaniu kuchni gazowej a indukcyjnej w skali miesiaca ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendetto 14.04.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 mr6319 nie o to mi chodziło. To też znalazłem .Przeczytaj dokładnie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 14.04.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 bendetto napisał: mr6319 nie o to mi chodziło. To też znalazłem . Przeczytaj dokładnie pytanie. Dlatego ja nie odpowiadałem Tobie ale wkleiłem tekst z prośby w pierwszym tytułowym poście: NOTO napisał: Ciekawe - nie chce mi się jednak przepisać. Może ktoś to zrobi (będzie łątwiej czytać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 14.04.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Stosunek zużycia energii elektrycznej do gazu jest taki sam jak w przypadku ogrzewania domu gazem i prądem. Zobacz sobie jakiekolwiek tabele porównujące koszt ogrzewania gazem/prądem, oblicz współczynnik i będziesz miał/a to co potrzebujesz. Taniej na pewno nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendetto 14.04.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Stosunek zużycia energii elektrycznej do gazu jest taki sam jak w przypadku ogrzewania domu gazem i prądem. Zobacz sobie jakiekolwiek tabele porównujące koszt ogrzewania gazem/prądem, oblicz współczynnik i będziesz miał/a to co potrzebujesz. Taniej na pewno nie będzie. Z tym się nie zgodzę. Na pewno proporcje nie będą takie same. Przy gotowaniu na gazie 50% Energi ucieka bokiem przy indukcji ok 5%. A ogrzewając dom gazem i mając piecyk kumulacyjny potrafiący wykorzystać ciepło z spalin jest nawet 115% skuteczności.( Tak mniej więcej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 14.04.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Bendetto nie zgodze się z tobą jeśli chodzi o piec kondensacyjny ale to nie tutaj dyskusja. Zważ ze choć gazu przy gotowaniu zużywa się więcej to jest on tańszy na kazdy kw wytworzonej energii, ale przy gazie jest jeden ogromny problem tłuszcz, wszystkie ściany po jakimś czasie się lepią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 15.04.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Z tego co czytam przy zachwalaniu kuchni indukcyjnych podawany jest argument szybkości zagotowania wody.To niezaprzeczalne że zagotuje się szybciej ale czy gotując np. jajka to będą one ugotowane w 1,5 minuty zamiast 3 minut?Tak samo np. ziemniaki czy zupa będą gotowe w 15 zamiast 30 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.04.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Myślę, że tu chodzi raczej o to, że jajka lub ziemniaki możesz gotować w przewidzianym dla nich czasie używając do tego mniejszej mocy dostarczanej do palnika (wiadomo o co chodzi, proszę o nie czepianie się słówek) , niż przy gazie. J. (który cały czas się waha, póki co zrobił w kuchni i rurę gazową i przyłącze 3F) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.