Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta indukcyjna - informacja o zużyciu energii


Recommended Posts

Płytka elektryczna podgrzewa szybciej niż gazowa o tej samej mocy? Śmiem wątpić.

Zużycie prądu jest mniejsze bo ciepło wytwarza w naczyniu (co wydaje się logiczne), ale jako porównanie dobrana jest grzałka elektryczna, która jak dla mnie jak najbardziej wytwarza ciepło wewnątrz naczynia.

 

Gdybym miał na podstawie takiego artykułu, czy też komentaża kupić kuchenkę to na pewno nie kupiłbym kuchenki indukcyjnej. Zgodnie z zasadą, że jeśli ktoś przekonuje mnie do czegoś używając kłamliwych stwierdzeń to zakładam, że nie warto wnikać w prawdziwe zalety.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzałka jest w środku naczynia ale sama musi się nagrzać co już jest stratą. Tego ciepła nie odbierzesz.

 

Płyta elektryczna z dobrze ustawionym garnkiem ma to do siebie że mniej rozprsza ciepło do otoczenia.

Płomień gazowy omiata czajnik i ostro podgrzewa powietrze - czyli mniej ciepła odbiera czajni.

Tak to sobie tłumaczę.

 

 

 

A żeby nie było wątpliwości nie prqacuję w tym fachu :) .... i mam kuchenkę gazową. Po prostu ciekawa informacja, którą chciałem się podzielić i podyskutować o niej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpierw miałem gazową, potem elektryczną ceramiczną i od prawie roku mam indukcyjną. Potwierdzam szybkość zagotowania jest nieporównywalna na korzyść indukcji w stosunku do obu pozostałych. Zużycie energii w stosunku do ceramicznej jest co najmniej 20% mniejsze. Krótko mówiąc polecam indukcję. Kiedyś (5 lat temu) były drogie obecnie za ok. 2200 zł kupisz bardzo dobry firmowy towar. Co do garnków to chodzą wszystkie do których czepia się magnes stały (stalowe, emaliowane itp), gorzej z patelniami bo większość to stopy miedzi i aluminium (w dnie) więc je trzeba zmienić.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i co z tego że gaz ogrzewa dom, skoro jednocześnie spala tlen z pomieszczenia i zamienia go na H2O i CO2, które trzeba wentylować ponadnormatywnie, całe zyski pójdą więc realnie w wentylację i dla domki nie będzie z tego żadnego pożytku

 

H2O w zimie jak na lekarstwo ... to błogosławieństwo wręcz. W zimie mamy za suche powietrze w pomieszczeniach - przynajmniej tak jest u mnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Witam.

Przeszukałem wszystkie fora i jak do teraz nie znalazłem.

Czy może ktoś mi konkretnie powiedzieć jeżeli używał wcześniej gazu a teraz zmienił na indukcję to o ile wzrosły rachunki za prąd miesięcznie. A ile wcześniej płacił za gaz miesięcznie.

Pozdrwaiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... a palnik gazowy aż 10 minut

z tym bym się nie zgodził, chyba że te 2 litry były podgrzewane 4x w 0,5litrowym garnuszku :). W czajniku 2 litry można zagotować w ok. 3-5min

PS. Nie zauważyłem, że dane były przeprowadzane na palniku tej samej mocy. No ale nikt nie będzie czekał 10min stawiając czajnik na najsłabszym palniku, tylko postawi na mocniejszym.

Edytowane przez kszew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bendetto napisał:

mr6319 nie o to mi chodziło. To też znalazłem .

Przeczytaj dokładnie pytanie.

Dlatego ja nie odpowiadałem Tobie ale wkleiłem tekst z prośby w pierwszym tytułowym poście:

NOTO napisał:

Ciekawe - nie chce mi się jednak przepisać. Może ktoś to zrobi (będzie łątwiej czytać)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stosunek zużycia energii elektrycznej do gazu jest taki sam jak w przypadku ogrzewania domu gazem i prądem. Zobacz sobie jakiekolwiek tabele porównujące koszt ogrzewania gazem/prądem, oblicz współczynnik i będziesz miał/a to co potrzebujesz. Taniej na pewno nie będzie.

 

Z tym się nie zgodzę. Na pewno proporcje nie będą takie same.

Przy gotowaniu na gazie 50% Energi ucieka bokiem przy indukcji ok 5%.

A ogrzewając dom gazem i mając piecyk kumulacyjny potrafiący wykorzystać ciepło z spalin jest nawet 115% skuteczności.( Tak mniej więcej)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bendetto nie zgodze się z tobą jeśli chodzi o piec kondensacyjny ale to nie tutaj dyskusja. Zważ ze choć gazu przy gotowaniu zużywa się więcej to jest on tańszy na kazdy kw wytworzonej energii, ale przy gazie jest jeden ogromny problem tłuszcz, wszystkie ściany po jakimś czasie się lepią.;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co czytam przy zachwalaniu kuchni indukcyjnych podawany jest argument szybkości zagotowania wody.To niezaprzeczalne że zagotuje się szybciej ale czy gotując np. jajka to będą one ugotowane w 1,5 minuty zamiast 3 minut?Tak samo np. ziemniaki czy zupa będą gotowe w 15 zamiast 30 minut?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że tu chodzi raczej o to, że jajka lub ziemniaki możesz gotować w przewidzianym dla nich czasie używając do tego mniejszej mocy dostarczanej do palnika (wiadomo o co chodzi, proszę o nie czepianie się słówek) , niż przy gazie.

 

J. (który cały czas się waha, póki co zrobił w kuchni i rurę gazową i przyłącze 3F)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...