Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wody czy studnia głębinowa

sylwia stefanów

Recommended Posts

witam, mam działkę o pow. 0,61 ha, nie uzbrojoną, mam juz warunki zabudowy, kupiłam projekt domu i architekt złozył wnioski o pozwolenia na przyłącza mediów, przez moją działkę płynie żyła wodna, i zamiast przyłączać wodę z wodociągu ok 200m. z innej działki chciałabym wykopać studnię głębinową i z niej podciągnąć wodę do domu. czy obowiązkiem jest dostanie pozwolenia na przyłącze wody z wodociągu i podłączenie do działki, czy wystarczy studnia głębinowa, ponieważ aby dostać pozwolenie na budowę muszę mieć pozwolenia na przyłącze mediów, czyli woda, kanalizacja, prąd itp.

czy musze gdzieś to zgłaszać, czy potrzebne jest jakieś pozwolenie i ile to kosztuje, czy tańsze jest wykopanie studni czy przekopanie 200m. innej działki żeby przyłączyć wodę do domu?

czy może mi ktoś odpowiedzieć?

• 3 weeks później...

Stoję przed podobnym dylematem: studnia czy podłączenie do wodociągu.

Koszt studni to od kilkuset złotych do kilku tysięcy (w zależności czy jest to studnia kręgowa, płytka czy głębinowa). Na razie złożyłem pozwolenie na budowę do którego dołączyłem warunki podłączenia, które otrzymałem z wodociągów. Do niczego to jednak nie zobowiązuje i jak później zdecyduje o podłączeniu wody ze studni to nic się nie dzieje. Warunki i projekt podłączenia to właściwie żaden koszt.

wodociąg rurą 90-100mm będzie kosztował ok 100zł/m. studnia głębinowa 100-300zł/m. zakładając studnie płytszą niż 30m (czasem wymagającą zgłoszenia) na mazowszu (zakładając Stefanów na pd od Wawy) koszt łączny z pompą filtrem będzie z 10tyś.plus że ze studni można potem bez krępacji polewać zieleńce itp a działka nie mała.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Witam,

Moze ktos mial taki przypadek jak ja i juz to przechodzil? Jestesmy na etapie zakupu dzialki (okolice Lubina), wstepnie pytalismy w Ksiegienicach o doprowadzenie wody i kanalizacji. Odpowiedzieli, ze nie moga nas podpiac do obecnych domow, nie wiem czy juz za duzo do danej sieci, mozliwosc jest ale musza ciagnac 200metrow, a na to nie maja kasy. W ogole nie chca wydac warunkow. Czy maja do tego prawo? Z tego co wiem musza wydac, ale jesli nie to jak ich naklonic albo do kogo uderzyc? Do Pani Wojt?

Dzieki za wszelkie odpowiedzi