Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D26 RODZINNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc

Kupilem niedawno plany D26 w wersji aL, czyli lustrzane odbicie z poddaszem użytkowym. Mam troche zdjec z budowy tego typu domu, moge podeslac. Teraz szukamy architekta do zrobienia adaptacji (coś w rodzaju mieszanki D26L z D26aL) :) i poprawienia kilku uciążliwych rozwiązań (np, w wersji bez poddasza wiatrołap jest mikroskopijny).

Wczesniej rozważaliśmy także projekt D08 (Przestrony) - był na budowie domów modelowych ale odpadł gdyż:

- za małe sypialnie (po 12 metrów)

- druga łazienka na końcu domu

Ja tez mysle o kupnie tego projektu i rowniez w wersji L. Jesli bys mogl to z chęcią zobacze fotki z budowy.Interesuje mnie jaki jest mniej więcej koszt postawienia stanu surowego?Ja myslalem o powiększeniu łazienki kosztem garderoby i zrobieniu garderoby między pokojem 8i9.

• 4 weeks później...

:D WITAM WSZYSTKICH

PIERWSZY RAZ ODWIEDZAM FORUM GDYŻ DOPIERO ZACZYNAM I TEŻ MAM PROBLEM Z WYBOREM PROJEKTU.

BARDZO POWAŻNIE MYŚLĘ O D 26.

MAM TEŻ KILKA POMYSŁÓW .

SKONTAKTUJĘ SIĘ W PRZYSZŁYM TYGODNIU Z PROJEKTANTEM.

CO ZAMIERZAM :

ZLIKWIDOWAĆ GARDREOBĘ PRZY SYPIALNI I POMIESZCZENIE GOSPODARCZE - W TO MIEJSCE "WSUNĘ' GARAŻ ŻEBY MNIEJ WYSTAWAŁ.

Z SYPIALNI OBOK ZROBIĘ POMIESZCZENIE GOSPODARCZE - KOCIOŁ NA PELETY, KILKA M3 PELLET, SŁOIKI, KOSIARKA DO TRAWY I INNE NARZĘDZIA. 15 M2 POWINNO WYSTARCZYĆ.

RESZTĘ POZOSTAWIĘ BEZ ZMIAN BO MI SIĘ PODOBA.

CZY KTOŚ MOŻE ZNA ORIENTACYJNE KOSZTY BUDOWY d26- RODZINNY ?

PROSZĘ O JAKIEŚ INFORMACJE - POZDRAWIAM @LL

:D

• 1 month później...
  • 4 months później...
Witaj peri, ja nie buduję tego domu, ale mam okazję oglądać stan surowy otwarty tego projektu niemal codziennie, bo sąsiad taki postawił. Sąsiad przykrył go dachówką cementową, ściany są z BK....Bardzo fajny domek :p Wiem, że te informacje niewiele wnoszą, ale jakby co, to mogę się ewentualnie czegoś tam dopytać :D

Czesc

Buduje D26 w wersji aL - czyli z użytkowym poddaszem. W środku dokonałem licznych drobnych zmian, ale wymiary, konstrukcja i gólny rozkład pomieszczeń jest bez zmian. Koszt stanu otwartego (fundament, ściany nośne, działowe, strop, więźba, kominy, dachówka ceramiczna i okna połaciowe wyniesie ok. 180 tys. (powierzchnia 280 m). Buduje pod Warszawą, firma jest bardzo dobra, nie szukam specjalnych oszczędności - stąd pewnie taka cena.

• 1 month później...

sama zastanawiałam się kiedyś nad rodzinym, nad przestronnym, a nawet nad z wykuszami - ale tu są tylko 3 sypialnie, a ja potrzebowałam 4 sypialnie;

jeśli miałabym do wyboru rodzinny czy przestronny, zdecydowanie wybrałabym rodzinny, bo:

-sypialnie ma większe

-salon bardziej ustawny

-fajny zadaszony taras, z którego blisko jest wejście do kuchni, a to jest bardzo ważne latem jak się z garami lata

- łazienki blisko kotłowni - nie ma problemu z czakaniem na ciepłą wodę

- super garderoba zaraz przy wejściu - bardzo przydatna rzecz

jedyny minus to brak spiżarki, która w domu się bardzo przydaje, ale można ją wydzielić i zrobić to podobnie jak w projekcie z wykuszami

ogólnie dom bardzo ładny - ten garaż po środku mi nie przeszkadza, ewentualnie w muratorze nr 9/2004 jest propozycja, żeby drzwi garażowe usytuować z boku, a od frontu dać normalne okna - mozna to zobaczyć w tymże muratorze; domek bardzo dobrze przemyślany, nie ma zbędych metrów, każdy m wykorzystany

przestronny zaś podoba mi się osobiście mniej, bo:

- ma mały taras i niezadaszony, a latem całe życie toczy się na tarasie, jak jest zadaszony deszcz nie deszcz, upał, można siedzieć

- pokoiki małe

- wąski korytarz

- nieustawny salon

- nie podoba mi się usytuowanie kuchni, jest w niej jakoś mało zacisznie i jest jakby w przejściu, byłam w takim domu i na żywo odniosłam również niesympatyczne wrażenie

- duza łazienka na końcu domu, raz że daleko od kotłowni, dwa, że jak domownicy wolą z niej korzystać w ciągu dnia, to muszą się nabiegać

to chyba tyle, z góry przepraszam miłośników i budujących przestronny, lae takie są moje odczucia

sama zastanawiałam się kiedyś nad rodzinym, nad przestronnym, a nawet nad z wykuszami - ale tu są tylko 3 sypialnie, a ja potrzebowałam 4 sypialnie;

jeśli miałabym do wyboru rodzinny czy przestronny, zdecydowanie wybrałabym rodzinny, bo:

-sypialnie ma większe

-salon bardziej ustawny

-fajny zadaszony taras, z którego blisko jest wejście do kuchni, a to jest bardzo ważne latem jak się z garami lata

- łazienki blisko kotłowni - nie ma problemu z czakaniem na ciepłą wodę

- super garderoba zaraz przy wejściu - bardzo przydatna rzecz

jedyny minus to brak spiżarki, która w domu się bardzo przydaje, ale można ją wydzielić i zrobić to podobnie jak w projekcie z wykuszami

ogólnie dom bardzo ładny - ten garaż po środku mi nie przeszkadza, ewentualnie w muratorze nr 9/2004 jest propozycja, żeby drzwi garażowe usytuować z boku, a od frontu dać normalne okna - mozna to zobaczyć w tymże muratorze; domek bardzo dobrze przemyślany, nie ma zbędych metrów, każdy m wykorzystany

przestronny zaś podoba mi się osobiście mniej, bo:

- ma mały taras i niezadaszony, a latem całe życie toczy się na tarasie, jak jest zadaszony deszcz nie deszcz, upał, można siedzieć

- pokoiki małe

- wąski korytarz

- nieustawny salon

- nie podoba mi się usytuowanie kuchni, jest w niej jakoś mało zacisznie i jest jakby w przejściu, byłam w takim domu i na żywo odniosłam również niesympatyczne wrażenie

- duza łazienka na końcu domu, raz że daleko od kotłowni, dwa, że jak domownicy wolą z niej korzystać w ciągu dnia, to muszą się nabiegać

to chyba tyle, z góry przepraszam miłośników i budujących przestronny, lae takie są moje odczucia

Ile razy go przećwiczyłem. Ale nie udało mi się go sprzedać wewnętrznie i będzie "Z blaskiem". Argument nie do przebicia to za duży niby i kto to będzie sprzątał (argument o wsparciu nie dotarł).

Spróbójcie pokonbinować krzyżując I z II. Można w I etapie założyć lekki sufit nad salonem, a potem go odkryć w ramach II etapu. Jak się płyt i waty nie poniszczy to można działówki na górze zrobić lub pookładać ściany na poddaszu.

Co do garażu to można go zrobić na początek w postaci wiaty na cokole takim jak całty dom, co znacznie obniża koszty. Można ją potem zabudować w drewnie lub szkieletem tez nie powinno być drogo. A i wtedy wjazd do garażu może być też nie od czoła, ale od boku i ustawność na działce zupełnie inna. w lustrze także.

A można jeszcze wiatę garażową skrzyżować z projektami co do drzwi taki ładny podcień prowadzi. Podwyższyć trochę dach (graciarnia u góry nad garażem większa) i konstrukcja dachu wtedy znacznie ładniejsza geometrycznie (mniej załąmań). A na belkach podcieni dołożyć balustradki i kwiatki.

Balustradki mogą się też przydać do rowerów dyżurnych (niezbędnych poza miastem) co by łądnie stały.

Czesc

Kupilem niedawno plany D26 w wersji aL, czyli lustrzane odbicie z poddaszem użytkowym. Mam troche zdjec z budowy tego typu domu, moge podeslac. Teraz szukamy architekta do zrobienia adaptacji (coś w rodzaju mieszanki D26L z D26aL) :) i poprawienia kilku uciążliwych rozwiązań (np, w wersji bez poddasza wiatrołap jest mikroskopijny).

Wczesniej rozważaliśmy także projekt D08 (Przestrony) - był na budowie domów modelowych ale odpadł gdyż:

- za małe sypialnie (po 12 metrów)

- druga łazienka na końcu domu

Witam serdecznie!

Jesli możesz, to podeślij mi zdjęcia z budowy. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam - Mirek.

Witam! Mam z mężem przeprawę o projekt, ponieważ kupiliśmy już "Z otwartym poddaszem" Szewczyka i On jest zdecydowany, ja natomiast przeraziłam się kosztami wszystkiego: budowy, utrzymania, wizją katastru. W skrytości marzę o "Rodzinnym" zwłaszcza po wrześniowym numerze Muratora z interesującymi dla mnie modyfikacjami tego projektu. Dom, którego projekt kupiliśmy widzieliśmy w rzeczywistości, natomiast mimo dużej popularności Rodzinnego nie udało mi się go nigdy obejrzeć w skali 1:1 i brakuje mi argumentów. Byłabym ogomnie wdzięczna za jakieś wskazówki- "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie" odnośnie lokalizacji takiego domu. P.S. Mieszkamy w Sochaczewie 50km od Warszawy. POZDRAWIAM I DZIĘKI