ebonit 28.01.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Czym ocieplić stary drewniany dom (mieszkam na Podhalu, więc zimy są mroźne i wietrzne), zbudowany częściowo z bali, a częściowo z pustaków, otynkowany wieki temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 28.01.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Wełna i płazówka ,,32" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_ar 30.01.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 albo Ekofiber metodą natryskową - często używane do renowacji obiektów zabytkowych albo tam gdzie jest trudny dostęp czy też styropian albo wełna po prostu wyglądają idiotycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vegeta 30.01.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Witam'Ja stary drewniany domek docieplałem wełną.Nabiłem łaty co pół metra i miedzy nie wełna 5cm na to szaluneczek z desek.Wygląda świetnie i dość skutecznie.Żałuję, że na wełnę nie przybiłem jeszcze papieru i dopiero szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1r 30.01.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Zależy od chęci wydania pieniążków, wełna dobra i prosty montarz, dotego wiatro izolację jak na dach, szalówka i gotowe. Można taniej styropianem w ten sam sposób tylko większe ryzyko z powodu gryzoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
extremo2 22.02.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Witam serdecznie! Potrzebuję porady odnośnie ocieplenia domu drewnianego pobudowanego ok 30 lat temu. Czytałam już ogrom wpisów odnośnie tego tematu i dalej jestem w kropce.Dom jest dość duży i posiada czterospadowy dach,Z tego co się dopatrzyłam to między ścianami jest deska papa wełna papa deska i tyle.Ściany parteru są szersze niż na pietrze!!!!!!SZOK!!nie wiem co jest w tych ścianach na górze ale tam jest okropnie zimno więc myśle,że nie są ocieplone.Nie mam się kogo zapytać jak to było budowane bo mama nie pamięta.Planuję zamieszkać na górze ze swoją rodziną ale najpierw musimy to docieplić i teraz pytanie jak???Czy ma to być z zewnątrz czy w środku i czym i jak.Dom jest cały z drewna.Dodałam zdjęcie identycznego domu(ale w tamtym pewnie nie marzną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksenka 27.02.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam! Mam tez stary dom z bali. Interesuje mnie, jak prawidlowo przygotowac do ocieplenia i czym ocieplac dom, aby nie zbieral sie kondensat????Bardzo prosze o opisanie technologii krok po kroku.I jak ocieplac ekofibra???? dziekuje))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 27.02.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Jeśli ocieplasz od środka to pierw nabijasz łaty gr 2,5cm do 3,2 cm na to folia paro przepuszczalna , stelaż , zamiast ekofibru prościej jest dać wełnę drzewną między stelaż grubość w zależności od ścian zrębu 5,10 do 15 cm , następnie prawidłowo powinno być folia paroizolacyjną choć w pomieszczeniach suchych typu salon pokój to bym sobie odpuścił szególnie że wełna drzewna ma inne właściwości od wełny mineralnej i to wszystko zamykasz dechami, rigipsem ściana gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 01.03.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Drewniane domy sa kapitalne,ale chyba jak widac tylko nowe,myslalam,ze wlasnie w gorach jak buduje sie taki dom to i ladny i cieply.Ciekawa jestem czym wreszcie go ocieplono.Ale fachowiec ze wszystkim da sobie rade,a podejrzewam,ze do tej pory juz zostal ocieplony.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 01.03.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Domy góralskie to inna bajka:) Proponuje pojechac do Chochołowa, tam cala wioska to skansen budownictwa Podhalanskiego. Inaczej buduja na Podkarpaciu, inaczej na Podhalu.. jeszcze inaczej budowano domu w Karkonoszach.Nie da sie tego porownac. A co do ocieplania domu drewnanego, wszystko zalezy od zasobnosci portfela inwestora:) Podhalańscy górale uszczelniają swoje domu warkoczami- kiedyś słomianymi moczonymi w oleju- teraz konopiami. robota zmudna i trudna. wymaga doświadczenia i sporych umiejętności.Wykancza sie potem te szczeliny listwami przylgowymi, albo ćwierćwałkami.- zależnie od preferencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 06.06.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Zgadzam sie w zupelnosci.Co rejon to ciekawsze osiedla domkow.Ale jedno jest pewne,ze tylko w gorskich regionach sa przepiekne budowle.Palce lizac. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 06.06.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 ) Podhalańscy górale uszczelniają swoje domu warkoczami- kiedyś słomianymi moczonymi w oleju- teraz konopiami. robota zmudna i trudna. wymaga doświadczenia i sporych umiejętności.Wykancza sie potem te szczeliny listwami przylgowymi, albo ćwierćwałkami.- zależnie od preferencji. Tak robią pseudo górale ! Górale wykańczają wełnionką i nic na to nie przykładają żadnych ćwierćwałków i listw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 09.06.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Na wlasne oczy widzialam takie cudenka wlasnie w gorach,nad Grajcarkiem w Szczawnicy.Az trudno uwiezyc,ze to prawdziwe,a nie z bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 09.06.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 inaczej buduja gorale z Podhala.. inaczej na Orawie, a jeszcze inaczej na Beskidzie i Podbeskidziu..co region to klimat i wlasna ornamentyka . Orawscy ciesle kazdy dorzeźbiony element zdobia swoim znakiem.. na Podhalu rzadzi szarotka.. i tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 09.06.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 A jeszcze chcialam dodac,ze te cudenka z nad Grajcarka w Szczawnicy, nie maja ani jednego gwozdzia ni zadnego zelastwa.Tylko grube bale nakladane na przemian jak w klockach.Nie uwierzylabym,gdyby mi ktos o tym powiedzial,ale prawie tego cacka dotknelam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts