Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ocieplić stary drewniany dom?

ebonit

Recommended Posts

• 1 year później...

Witam serdecznie!

Potrzebuję porady odnośnie ocieplenia domu drewnianego pobudowanego ok 30 lat temu.

Czytałam już ogrom wpisów odnośnie tego tematu i dalej jestem w kropce.Dom jest dość duży i posiada czterospadowy dach,Z tego co się dopatrzyłam to między ścianami jest deska papa wełna papa deska i tyle.Ściany parteru są szersze niż na pietrze!!!!!!SZOK!!nie wiem co jest w tych ścianach na górze ale tam jest okropnie zimno więc myśle,że nie są ocieplone.Nie mam się kogo zapytać jak to było budowane bo mama nie pamięta.Planuję zamieszkać na górze ze swoją rodziną ale najpierw musimy to docieplić i teraz pytanie jak???Czy ma to być z zewnątrz czy w środku i czym i jak.Dom jest cały z drewna.Dodałam zdjęcie identycznego domu(ale w tamtym pewnie nie marzną)

dom..jpeg

Witam! Mam tez stary dom z bali. Interesuje mnie, jak prawidlowo przygotowac do ocieplenia i czym ocieplac dom, aby nie zbieral sie kondensat????Bardzo prosze o opisanie technologii krok po kroku.I jak ocieplac ekofibra???? dziekuje)))

Jeśli ocieplasz od środka to pierw nabijasz łaty gr 2,5cm do 3,2 cm na to folia paro przepuszczalna , stelaż , zamiast ekofibru prościej jest dać wełnę drzewną między stelaż grubość w zależności od ścian zrębu 5,10 do 15 cm , następnie prawidłowo powinno być folia paroizolacyjną choć w pomieszczeniach suchych typu salon pokój to bym sobie odpuścił szególnie że wełna drzewna ma inne właściwości od wełny mineralnej i to wszystko zamykasz dechami, rigipsem ściana gotowa :)

Domy góralskie to inna bajka:):) Proponuje pojechac do Chochołowa, tam cala wioska to skansen budownictwa Podhalanskiego. Inaczej buduja na Podkarpaciu, inaczej na Podhalu.. jeszcze inaczej budowano domu w Karkonoszach.Nie da sie tego porownac. A co do ocieplania domu drewnanego, wszystko zalezy od zasobnosci portfela inwestora:):)

Podhalańscy górale uszczelniają swoje domu warkoczami- kiedyś słomianymi moczonymi w oleju- teraz konopiami. robota zmudna i trudna. wymaga doświadczenia i sporych umiejętności.Wykancza sie potem te szczeliny listwami przylgowymi, albo ćwierćwałkami.- zależnie od preferencji.

• 3 months później...
)

Podhalańscy górale uszczelniają swoje domu warkoczami- kiedyś słomianymi moczonymi w oleju- teraz konopiami. robota zmudna i trudna. wymaga doświadczenia i sporych umiejętności.Wykancza sie potem te szczeliny listwami przylgowymi, albo ćwierćwałkami.- zależnie od preferencji.

Tak robią pseudo górale ! Górale wykańczają wełnionką i nic na to nie przykładają żadnych ćwierćwałków i listw .