listek 28.01.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Cześc.Można poczytac i poszukać od czego pochodzą Wasze nazwiska.Miłej zabawy. http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 28.01.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 No proszę i okazuje się że moje nzawisko od komornika - poborcy pochodzi fajna stronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 28.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 A mego nazwiska nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 28.01.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 moje jest ale bez podanego pochodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 29.01.2010 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Z tego co patrzyłem to sa nazwiska pochodzące chyba z dawnych czasów/wieków, a aktualnych /nowych chyba nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 31.01.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Cześc. Można poczytac i poszukać od czego pochodzą Wasze nazwiska. Miłej zabawy. http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44 No cóż - .... to chyba nie do końca wiarygodny materiał .... mocno naciągane to to. Napisali, że tak: "Lenczewski - 1597 od nazwy miejscowej Leńcze (bielskie, gmina Kalwaria Zebrzydowska). " Choć to nie moje nazwisko ale wiem, że nazwisko to pochodzi od wsi Lence w podlaskim ... na 100% cytat: "Polski ród szlachecki pochodzenia litewskiego osiadły w ziemi bielskiej dawnego województwa podlaskiego. Wyznanie rzymsko-katolickie i prawosławne. Żmudzin Samuel Leniec Samotyja, osocznik, otrzymał w 1512 od Mikołaja Radziwiłła, wojewody wileńskiego, przywilej na grunta i las w Dobrzyniewie Wielkim, który wykarczował i założył na nim wieś (późniejsze Leńce). Synowi tegoż Leńca Żenowi wspomniany Mikołaj Radziwiłł darował przed lub ok. 1528 część lasu i 10 włók. Nazwisko powstało drogą przekształcenia od pierwotnego członu „Leniec” po założeniu wsi „Leńce” (stąd też używane równolegle „Leńczewscy”) obok przydomka „Samotyj(a)” („Samotyha”). Część potomków rodu używała też nazwiska „Leniecki”. Do 1528 bojarzy służebni (stojący niżej w hierarchii od zwykłych bojarów i szlachty) od Radziwiłłów, a następnie Gasztołdów (do 1542). Po przejściu dóbr knyszyńskich pod protektorat królewski nadal zaliczani do szlachty służebnej, a w lustracjach wymieniani jako osocznicy." żródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lenczewscy_herbu_Zadora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 31.01.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Nie ma żadnego... A miałam ich kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markii 02.02.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Ja się nie zgadzam, nie chcę miec germańskiego pochodzenia , co z tego , że "lew+hart = dzielny , hardy" ja CHCĘ być Polakiem od Piasta !!! a nie jakiegoś Ottona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts