jean11 28.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witam. Mam działeczke 14m szerokosci.......czy moge postawic dom( sciana z 1 oknem) w odległosci 1,5 m ? Zgode sasiada na wybudowanie mam pytanie tylko czy to wystarczy????? Mam drugie pytanie...... czy zgoda moze byc na papierze spisana , czy musi byc potwierdzona przez notariusza......... poradzcie cos , lub napiszcie gdzie moge poszukac odpowiedzi... Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awart 28.01.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Hej, wydaje mi się że; możesz w odległości nie mniejszej niż 1,5m o ile zostaną spełnione warunki nasłonecznienia i p.p. zgoda sąsiada nic nie da, przepis o zgodzie sąsiada został uchylony wyrokiem TK i nie potrzeba zgody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jean11 28.01.2010 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Dzieki Awart ......ale o co chodziz tym nasłonecznieniem i p. p. ...................bo niemam zielonego pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awart 28.01.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 do budynku musi dopływać odpowiednia ilość światła (wymogi określone w warunkach technicznych) zapewniająca odpowiednie naświetlenie pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi, zarówno do Twojego jak i do budynku na działce sąsiada, jeśli na działce sąsiedniej nie ma budynku to problem z głowy jeśli jest to projektant musi zrobić analizę nasłoneczniania i przysłaniania z której będzie wynikało spełnienie tych warunków. p.p. to przepisy przeciwpożarowe ale tym też martwi się ew. projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PuRa67 29.01.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Witam serdecznie!Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu -podobnego do jeana11.Otóż mam wybudowany dom na działce o szer.15.30m.Wstawiliśmy 2 małe okienka od str. sąsiada.jedno na półpiętrze wielkości 50cm x 40cm i drugie w łazience 70cm x 50cm na wysokości 1,70- fakt nie było ich w projekcie.Dom stoi 3m i parę cm.od granicy z sąsiadem a nadmienię że sąsiad jest wredny Pisał donosy na nas gdzie się dało od początku budowy.Teraz też podkablował nas do inspekcji budowlanej,która nakazała zamurować okna lub wstawić luxfery- popielniczki Bronilliśmy się faktem że ów sąsiad ma 4 pełnowymiarowe okna równo 3m od swej granicy a szerokość jego działki ma ponad 16 m.Usłyszeliśmy że on może bo ma pozwolenie z 2003r.Pytanie - czy nie tworzy się precedens? skoro jeden ma więc . . .My jesteśmy załamani sąsiad triumfuje i rozpowiada po ulicy jak nas załatwił Proszę wytężcie głowy może komuś uda się wyszukać sposób aby wszyscy byli równo traktowani.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Sorry, ale okan macie niezgodnie z projektem. Jest to zmiana istotna szczególnie przy takich odległosciach. Prawo stanowi inaczej. Gdybyście otrzymali pozwolenie na taki projekt - nie byłoby problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIEMBA3 29.01.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Sąsiad ma swój budynek gospodarczy długości 30m w mojej granicy, bez okien. Nie powiem, bo troche mi to przeszkadza ale mój projektant powiedział, że nic nie można z tym zrobic. Mówi, że w momencie zgłoszenia projektu tego budynku przez sąsaida do starostwa w celu uzyskania pozwolenia na budowe, uwczesny właściciel działki napewno został poinformowany pisemnie przez starostwo o takich planach sąsiada, skoro nikt w określonymn czasie nie złozył sprzeciwu, wydano pozwolenie na budowe i budynek postawiono. I nic teraz nie można z tym zrobic. Powiedziałem trudno i zaproponowałem w takim razie, że mojego budynku w którym bede prwadził działalnosc gospodarczą nie będe odsuwał na 4m tak jak nakazuje prawo, tylko postawie go metr od granicy działki, czyli metr od jego budynku, sąsiad wyraził na to zgode i powiedział, że na wszystko się zgadza. Ale mój projektant mówi, że tak nie można i trza się odsunąc. No to jak to wkońcu jest, sąsiad mógł a ja nie? Może mi kto ktos wytłumaczyc? (dodam, że projektant jest bardzo starej daty i już od paru lat nie siedzi w tym, specjalnie dla mnie odnowił swoje uprawnienia i robi mi projekt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awart 29.01.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 ZIEMBA3 wydaje mi się, że 1m od granicy to nie możesz,istnieje za to możliwość budowania w ostrej granicy ile działka ma szerokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIEMBA3 29.01.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Działka ma 20mszerokości. Satysfakcjonowała by mnie odległośc 2m od granicy, czyli tego budynku sąsiada. Jest taka mozliwośc? Wogóle, to według geodety, budynek sąsiada jest jakies 20cm już po mojej stronie. Ale to mi nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awart 29.01.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 nie doczytałem że Twój budynek to nie zabudowa jednorodzinna szerokość działki nie ma znaczenia sory Jeśli nie jest to budynek z zabudowy jednorodzinnej to ściana bez otworów 3m od granicy z otworami 4m, dopuszcza się 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy (ściana bez otw.), jeżeli wynika to z ustaleń planu miejscowego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIEMBA3 29.01.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 oki dzięki za zainteresowanie. W poniedziałek sprawdze w gminie plan zagospodarownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awart 29.01.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 sprawdź i daj znać, chodź raczej plan nie będzie dopuszczał budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PuRa67 30.01.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Witam ponownie! Nefer ,dzięki za odzew w mojej sprawie choć spodziewałam się czegoś na pokrzepienie.Oczywiście zastosujemy się do nakazu inspekcji,włożymy luxfery,ale może ktoś wie jak będzie przedstawiać się to zagadnienie gdy drogą służbową wystąpimy o pozwolenie na wykonanie tych okienek,bądż też odwołamy się do ministra w sprawie wydania zgody.Jestem zdesperowana i chcę wykorzystać wszystkie możliwości .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIEMBA3 31.01.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Awart, przypomniało mi się, że mam plan zagospadarowania przestrzennego bo przecież dwa lata temu zalatwiałem pozwolenie na budowe na tym terenie. W planie jest napisane:W terenach na których przeznaczenie umorzliwia realizacje budynków, dopuszczalne jest usytuowanie budynków przy granicy sąsiedniej działki budowlanej lub w odległości 1,5 do granicy z sąsiednią działką budowlaną przy zachowaniu przepisów dotyczących dostępu do pomieszczen naturalnego oswietlenia, zapewnienia w pomieszczeniach czasu nasłonecznienia, zachowania bezpieczeństwa pożarowego oraz przy zachowaniu pozostałych ustalen planu.Czyli według mojego rozumowania moge sobie stawiac ten warsztat 1,5m od granicy działki, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 01.02.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Jeżeli takie są zapisy planu to możesz postawić budynek albo w granicy lub 1,5 metra od granicy, a jeżeli nadal projektant będzie mówił ze tak nie można to zmień projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIEMBA3 01.02.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Ok, dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.02.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam ponownie! Nefer ,dzięki za odzew w mojej sprawie choć spodziewałam się czegoś na pokrzepienie.Oczywiście zastosujemy się do nakazu inspekcji,włożymy luxfery,ale może ktoś wie jak będzie przedstawiać się to zagadnienie gdy drogą służbową wystąpimy o pozwolenie na wykonanie tych okienek,bądż też odwołamy się do ministra w sprawie wydania zgody.Jestem zdesperowana i chcę wykorzystać wszystkie możliwości .pozdrawiam I tak właśnie zrób. NIe piszesz czy masz juz odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PuRa67 03.02.2010 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 witam,- tak mam odbiór oraz wszystkie dokumenty dot.budowy,jej zakończenia i uzytkowania domu.Wszystko to legalne i świeżutkie ' "dzięki "denuncjatorowi prześwietlone po 3 razy przez inspekcje budowlana Dzięki za zainteresowanie - pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts