MrBat 28.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witam, od czasu, kiedy zacząłem na studiach robić projekt z budownictwa nurtuje mnie jeden problem związany z układaniem pustaków w stropach gęstożebrowych. Pytanie oprę na wytycznych z mojego projektu.Ściany nośne mają rozstaw modularny, weźmy np. 270 cm, gdyż przy tej rozpiętości nie trzeba wykonywać żebra rozdzielczego. Po oparciu belek na ścianach, należy ułożyć pustaki - poczynając od lica ściany. Zatem jeśli mamy ściany np. z kratówki szerokości 25 cm, to odległość lica jednej ściany od drugiej wynosi 270 - 25 = 245 cm. Pustak Fert-45 ma długość 30 cm. Układając kolejne pustaki dojdziemy do długości 240 cm. I tu jest pytanie - co zrobić z brakującymi 5 cm? (przy ścianach gr. 38 cm będzie brakować nawet 22 cm) Czy pustaki można docinać na wymiar, czy stosuje się jakieś wypełnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 04.02.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam, od czasu, kiedy zacząłem na studiach robić projekt z budownictwa nurtuje mnie jeden problem związany z układaniem pustaków w stropach gęstożebrowych. Pytanie oprę na wytycznych z mojego projektu. Ściany nośne mają rozstaw modularny, weźmy np. 270 cm, gdyż przy tej rozpiętości nie trzeba wykonywać żebra rozdzielczego. Po oparciu belek na ścianach, należy ułożyć pustaki - poczynając od lica ściany. Zatem jeśli mamy ściany np. z kratówki szerokości 25 cm, to odległość lica jednej ściany od drugiej wynosi 270 - 25 = 245 cm. Pustak Fert-45 ma długość 30 cm. Układając kolejne pustaki dojdziemy do długości 240 cm. I tu jest pytanie - co zrobić z brakującymi 5 cm? (przy ścianach gr. 38 cm będzie brakować nawet 22 cm) Czy pustaki można docinać na wymiar, czy stosuje się jakieś wypełnienie? 1. robi się niewielki szalunek pod stropem. 2. podczas zalewania nadbetonu masa wypełni kilkucentymetrowe pole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 04.02.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 terivę np. można docinać, ale nieprzypadkowo jak wpiszesz teriva w gogla to ci instrukcja cała wyskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 04.02.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Ściany nośne mają rozstaw modularny, weźmy np. 270 cm, gdyż przy tej rozpiętości nie trzeba wykonywać żebra rozdzielczego. Wiem, że to tylko projekt, ale w praktyce jak chcesz mieć sufit bez rys to żebro robisz co 2m, czyli przy 2,7 zrobisz pośrodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts