Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepszy kredyt hipoteczny?

abalo

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie: jaki bank oferuje obecnie najlepszy kredyt hipoteczny? W rankingach prowadzi zdecydowanie DnB NORD, jako bank który oferuje obecnie najlepsze produkty hipoteczne na rynku (wyczytałem, że nie pobierają prowizji, mają promocje na kredyt w Euro itp itd). Co sądzicie? Miał ktoś doświadczenie z tym bankiem?

to tak apropo Comperii:) Co mnie osobiście cieszy...

wszyscy finansiści to naganiacze - każdy ma swoją teorię spiskową oraz mega wiedzę na temat rynków finansowych a jakoś nikt z nich nie działa na własną rękę tylko chowają się pod przykrywką banków, funduszy, biur doradztwa.. bleeech.. :-? :cry:

Zgadzam się że branża finansowa, to śliskie rejony...

Ale żeby nie było, nie opieram się na comperii tylko. Zajrzałem do RP, Polska The Times i kilku innych dzienników i chwalą sobie to DnB całe. No nie wierzę, że połowa polskich mediów jest naganiana przez ten bank :lol: Po prostu dobry produkt i konkurencja będzie musiała się z tym pogodzic:)

nikt nie pisał że DnB to zły produkt - po prostu mają pewne wymagania co do drugiej strony umowy i tyle :)

Zasada jest prosta, im lepsze możesz dostać warunki, tym mniej ryzykownym klientem musisz być dla banku (wg oceny banku). Im lepsze dają warunki tym bardziej mogą sobie przebierać w klientach.

Na pewno możesz przejść się do oddziału lub zadzwonić - mi w trakcie rozmowy konsultantka od razu powiedziała, że żeby dalsze rozmowy miały sens to muszę mieć dochód rzędu 6kpln.

nikt nie pisał że DnB to zły produkt - po prostu mają pewne wymagania co do drugiej strony umowy i tyle :)

Zasada jest prosta, im lepsze możesz dostać warunki, tym mniej ryzykownym klientem musisz być dla banku (wg oceny banku). Im lepsze dają warunki tym bardziej mogą sobie przebierać w klientach.

Na pewno możesz przejść się do oddziału lub zadzwonić - mi w trakcie rozmowy konsultantka od razu powiedziała, że żeby dalsze rozmowy miały sens to muszę mieć dochód rzędu 6kpln.

Zastosowałem się do wskazówek i fakt: weryfikacja klienta dośc szczegółowa, analitycy bardzo skrupulatnie prześwietlili mnie i moje finanse:) Ale z drugiej strony, to też jakiś pozytyw: chociaż mam pewnośc, że wszystko jest odpowiednio strzeżone, przez fachowców, którzy się na tym znają. A nie robią na odwal się wszystko

a jaka jest marża?

marża standard: 2,44% marża promocyjna: 1,94% gdy skorzysta się z konta osobistego na które co miesiąc będzie wpływać min. 5000zł przez 5lat żadnych wymaganych ubezpieczeń, brak również prowizji.

Zastosowałem się do wskazówek i fakt: weryfikacja klienta dośc szczegółowa, analitycy bardzo skrupulatnie prześwietlili mnie i moje finanse:) Ale z drugiej strony, to też jakiś pozytyw: chociaż mam pewnośc, że wszystko jest odpowiednio strzeżone, przez fachowców, którzy się na tym znają. A nie robią na odwal się wszystko

Trochę inaczej - im bardziej ryzykowny klient, tym marża musi byc wyższa.

Sś banki które są skłonne bardziej ryzykować (mniej wyśrubowane kryteria, za to ładna marża) lub takie, które wolą mniej ryzykować a swoje zarobić (wyśrubowane kryteria, ale ew. problemów mniej, kasa pewniejsza to i marża może byc mniejsza, bo windykator rzadziej potrzebny i straty z tytułu niespłacanych kredytów mniejsze :)

W końcu to jak inwestycja - chcesz bezpiecznie? kupujesz obligacje i musisz zadowolić się mniejszym zyskiem za to pewniejszym.

wolisz więcej zarobić? no to robisz bardziej ryzykowne inwestycje np. na rynku akcji - więcej ryzykujesz, ale więcej możesz stracić.

Wolisz jeszcze więcej zarobić? zaczynasz bawić się opcjami na akcje - możesz zarobić 100% lub stracić 100% (nie wiem czy u nas na GPW jest możliwość zabawy opcjami)

http://www.inwestycje.pl/kredyty/kredyty_w_euro___8211__rata_o_20_proc__nizsza;77003;0.html

tutaj fajny artykuł odnośnie kredytów w obcej walucie, i fajne porównanie ofert. dnb dobrze wypada, choć też są zgodni fachowcy że trzeba mieć trochę kasy, żeby się załapać u nich na kredyt:)