madzia11mk 29.01.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 WitamPewnie temat po raz "enty" się pojawia, ale mam nadzieję że jeszcze ktoś mi na niego sensownie odpowie.Mam pytanie - z czego ścieny piwnic - z bloczków czy wylewany beton w szalunki? Nie chodzi o cenę, bo jest porównywalna (przynajmniej u nas) ale o praktyczność, wytrzymałość.\Piwnica całkowicie "w ziemi", wysokość 2,20mI jeszcze jedno pytanie - jeden z Wykonawców powiedział, że jeśli będzie to wylewany beton w szalunki to będzie to robione dwuetapowo - najpierw ok. 1,2 m potem reszta - czy to dobre rozwiązanie, czy na styku nie zrobi się jakaś luka, czy to wytrzyma całe lata?Z góry dziękuję za "mądre" odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 29.01.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Może ja się wypowiem bo rozwarzałem taką opcje proponuję jeszcze raz policzyć -beton+zbrojenie całych ścian po obwodzie (sam beton sie przecież nie utrzyma) -szalunki systemowe bo inne nie ma sęsu przy drewnianych to trzeba sporo podpór by się to dołem nie wylało (nie są tanie w wyporzyczalni) wiadomo że szybciej niż tradycyjnie ale czy taniej? zbrojenie trzeba pokręcić (majstry)samo sie nie zrobi a te szlunki pioruńsko ciężkie są więc też trzeba ludzi do tego ,troche przy tym roboty jest ,ja już tam wole tradycyjnie okienko łatwiej w piwnizy zrobić jeśli chodzi o wytrzymałośc to pewnie lepsza pod warunkiem że zbrojenie zrobione jak należy słupy przezbrojone co dwa metry ,zależy też czy ta piwnica cała w ziemi ,czy może 3/4 w ziemi ,jaki grunt sypki czy zwarty? Można łączyć beton tylko trzeba sprawdzić czy niema piachu czy innych zanieczyszczeń,najlepiej polać wodą ,jeśli majster mówi że dwu etapowo to sie domyślam żę szalunki drewniane kotwiczone do ławy(spubujcie zalać całośc nie kotwicząc do ławy ,wyleje sie dołem pod naporem) przed zalaniem niech kierownik to obejrzy to może czemuś zapobiegnie. A ja tam wole z bloczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 29.01.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 ja mam z pustaka betonowego zalanego betonem. Ocieplenie mam dane w środku (po całości ściana 3W - pustak, styro, pustak), parter i poddasze robiłam z ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 29.01.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 też dobrze (12+10+12) tak jest u ciebie Ciril ? A co na ścianie zew ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 29.01.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 od środka pustak 26 + 8 + 12 zewnętrznie izolacja przeciwwilgociowa - izolbet do piwnic kika warstw + folia kubełkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 29.01.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 To prawie jak schron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts