Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy - czas oczekiwania

kmad

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie dot. czasu oczekiwania na wydanie decyzji o warunku zabudowy.

Czytalem gdzies ze wg nowych przepisow czas ten to maksymalnie 1 miesiac.

I taka tez jest informacja na stronie wlasciwego dla mnie wydzialu

http://bip.uml.lodz.pl/index.php?str=16&id=153&PHPSESSID=084d89ce183c5b2277b895591

jednak Pani w UMŁ poinformowała mnie że czas oczekiwania bedzie ok 5 miesiecy.

Zatem chcailem wiedziec czy mam jakas szanse wywalczyc ten 1 miesiac, w ciagu, ktorego powinni mi decyzje wydac.

U mnie jest sprawa raczej mało skomplikowana. Chodzi o dobudowanie wejscia.

Ale wracajac do tematu.

Skoro jest tak jak tu piszecie (a za pewne jest) to dlaczego podaja informacje, że "termin załatwienia sprawy do 1 miesiaca".

Dodam jeszcze ze na taka informacje natknalem sie juz kilka razy na stronach urzedow dla innych lokalizacji. Wiec moze przepisy ich obliguja do wydania takiej decyzji w ciagu miesiaca...

Ktos moze sie orientuje jakie przepisy reguluja ta kwestie?

• 2 weeks później...

Znalazlem w Kodeksie postępowania administracyjnego (rozdział 7 art.35 par. 1, 2, 3) taki zapis:

"§ 3. Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania."

Czy to ma odniesienie rowniez do WZ i jak ew moge wyegzekwowac ten termin?

Znalazlem w Kodeksie postępowania administracyjnego (rozdział 7 art.35 par. 1, 2, 3) taki zapis:

"§ 3. Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania."

Czy to ma odniesienie rowniez do WZ i jak ew moge wyegzekwowac ten termin?

a popatrzyłeś na paragraf 5 tego artykułu.

§ 5. Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo z przyczyn niezależnych od organu.

I z ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym

Art. 60. 1. Decyzję o warunkach zabudowy wydaje, z zastrzeżeniem ust. 3, wójt, burmistrz albo prezydent miasta po uzgodnieniu z organami, o których mowa w art. 53 ust. 4, i uzyskaniu uzgodnień lub decyzji wymaganych przepisami odrębnymi.

Czyli czas na uzyskanie wszystkich tych uzgodnień nie liczy sie do terminu a to najwięcej zajmuje.

czas wydanie decyzji zależy od wielu czynników, w Krakowie jest to około 12 miesięcy, co prawda urząd ma 30 dni na załatwienie sprawy, w szczególnych przypadkach dwa miesiące, ale znane są przypadki głownie z Nadzoru Budowlanego który sprawy załatwiał i 10 lat ;)

[Organ uzgadnia z kilkoma urzędami, możliwe jest też zawieszenie postępowania też coś słyszałem o 12- miesiącach- ale na 100% nie wiem]

organ może zawiesić postępowanie wydawanie WZ na okres nie dłuższy niż 12 miesięcy jeśli w tym czasie sporządzany jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, natomiast jeżeli w tym czasie się go nie uchwali to organ ma obowiązek odwiesi postępowanie i dalej procedować WZ