kmad 29.01.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Witam Mam pytanie dot. czasu oczekiwania na wydanie decyzji o warunku zabudowy.Czytalem gdzies ze wg nowych przepisow czas ten to maksymalnie 1 miesiac. I taka tez jest informacja na stronie wlasciwego dla mnie wydzialuhttp://bip.uml.lodz.pl/index.php?str=16&id=153&PHPSESSID=084d89ce183c5b2277b895591 jednak Pani w UMŁ poinformowała mnie że czas oczekiwania bedzie ok 5 miesiecy. Zatem chcailem wiedziec czy mam jakas szanse wywalczyc ten 1 miesiac, w ciagu, ktorego powinni mi decyzje wydac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkobe 29.01.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Tak na prawdę jeżeli masz działke sąsiadującą z budynkiem dostęp do drogi to WZ można załatwić w kilka dni (z kopertą) chyba ze trafisz na bardzo miła pania JA czekałem 4 miesiące Max czas na wydanie Wz to chyba 12 miesiecy Dobrze jak koperta stoi a nie leży:)))) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awart 29.01.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 do 2- miesięcy, w praktyce na W-Z czeka się pół roku. Organ uzgadnia z kilkoma urzędami, możliwe jest też zawieszenie postępowania też coś słyszałem o 12- miesiącach- ale na 100% nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 29.01.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Nie jestem na bieżąco z najnowszymi przepisami, niestety. nasi sąsiedzi w KRK czekali "jedyne" 16 miesięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmad 30.01.2010 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 U mnie jest sprawa raczej mało skomplikowana. Chodzi o dobudowanie wejscia. Ale wracajac do tematu.Skoro jest tak jak tu piszecie (a za pewne jest) to dlaczego podaja informacje, że "termin załatwienia sprawy do 1 miesiaca". Dodam jeszcze ze na taka informacje natknalem sie juz kilka razy na stronach urzedow dla innych lokalizacji. Wiec moze przepisy ich obliguja do wydania takiej decyzji w ciagu miesiaca...Ktos moze sie orientuje jakie przepisy reguluja ta kwestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmad 08.02.2010 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Znalazlem w Kodeksie postępowania administracyjnego (rozdział 7 art.35 par. 1, 2, 3) taki zapis: "§ 3. Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania." Czy to ma odniesienie rowniez do WZ i jak ew moge wyegzekwowac ten termin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 08.02.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Kraków. My złożyliśmy pod koniec maja 2009. W styczniu 2010 dostaliśmy już projekt WZ'tki. Nikt nie złożył żadnych uwag, w związku z tym już na dniach powinniśmy dostać gotową WZ'tkę. Oby jak najszybciej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.02.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Znalazlem w Kodeksie postępowania administracyjnego (rozdział 7 art.35 par. 1, 2, 3) taki zapis: "§ 3. Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania." Czy to ma odniesienie rowniez do WZ i jak ew moge wyegzekwowac ten termin? a popatrzyłeś na paragraf 5 tego artykułu. § 5. Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo z przyczyn niezależnych od organu. I z ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym Art. 60. 1. Decyzję o warunkach zabudowy wydaje, z zastrzeżeniem ust. 3, wójt, burmistrz albo prezydent miasta po uzgodnieniu z organami, o których mowa w art. 53 ust. 4, i uzyskaniu uzgodnień lub decyzji wymaganych przepisami odrębnymi. Czyli czas na uzyskanie wszystkich tych uzgodnień nie liczy sie do terminu a to najwięcej zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmad 08.02.2010 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Aha tego juz nie doczytalem. Czyli wychodzi na to ze praktycznie kazdy - nawet najprostrzy wniosek moga trzymac w nieskonczonosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tautek3 08.02.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 czas wydanie decyzji zależy od wielu czynników, w Krakowie jest to około 12 miesięcy, co prawda urząd ma 30 dni na załatwienie sprawy, w szczególnych przypadkach dwa miesiące, ale znane są przypadki głownie z Nadzoru Budowlanego który sprawy załatwiał i 10 lat [Organ uzgadnia z kilkoma urzędami, możliwe jest też zawieszenie postępowania też coś słyszałem o 12- miesiącach- ale na 100% nie wiem] organ może zawiesić postępowanie wydawanie WZ na okres nie dłuższy niż 12 miesięcy jeśli w tym czasie sporządzany jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, natomiast jeżeli w tym czasie się go nie uchwali to organ ma obowiązek odwiesi postępowanie i dalej procedować WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts