Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

~RUMIANKOWA CHATA Marty i Konrada KOMENTARZE :)

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 352
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myśmy także brali trzy - rozważaliśmy kilka opcji, ostatecznie zdecydowaliśmy się na schiedla rondo plus. Wyszło nam 10 tys. Dużo... ale kominy ponoć pewne, firma porządna. Mam nadzieję, że wybór dobry. Napisz, jakie decyzje u was zapadły.

Aha - i jak tam praca mgr?? :) Już powoli gratulować?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Gratuluję Pani Magister:)

U nas też był dylemat kominowy, w koncu mamy IBF. Mam nadzieję że będzie OK. Za 2 szt 10,60m zapłaciliśmy 5800. Trzeci będzie wentylacyjny z takich pustaków z dziurą:)

To lepiej zacznij już mysleć nad wnętrzami bo od dachu do środka to juz prawie prawie:)

• 3 weeks później...

ale jak rodzice by partycypowali w kredycie to dalej rodzinę na swoim byście mogli brać?

kosztorys to chyba najlepiej robić z jakimś budowlańcem czy rzeczoznawcą bo samemu to można trochę się wtopić, no chyba że orientowałaś się już w cenach i mniej więcej masz rozeznanie ile co będzie kosztowało.

• 2 weeks później...
Rozważamy teraz rodzaj kominów systemowych - ale czemu to aż tyle kosztuje :( Potrzebujemy 3 o długości 11,3m i koszt wychodzi niemal 11 tys :bash:

a po co Wam tyle kominów :D hahah

ja nie będe miał ani jednego!! 11 tys do przodu :D:rotfl:

Edytowane przez R&K

• 2 weeks później...

instalacja elektryczna - kable są znacznie tańsze niż kocioł gazowy lub każdy inny + jakiekolwiek inne ogrzewanie - czy to kaloryfery , czy wodna podłogówka

gazu tez nie podłączam - wiec jestem kolejne 15-20 tys na wszystkim do przodu

a kominek będę miał bio ... :D

pumpaluna dach wybrany już dawno ale jeszcze robimy wyceny tej samej blachy w róznych składach. Okna niebawem weźmiemy na warsztat, ale jeśli będą drewniane... to wiadomo, że najpierw mokre prace trzeba zrobić.

Ogrzewanie podłogowe kocioł na gaz kondensat. Mamy też zapasowy komin na paliwo stałe na wypadekl gdybyśmy kiedyś zapragnęli grzać czymś innym.