Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

~RUMIANKOWA CHATA Marty i Konrada KOMENTARZE :)

Recommended Posts

Moi mają pożółkłę i zszarzałe PCV i nie da się ich doczyścić, a nie wiem czy powinno się to malować...

Z białymi od zewnętrznej strony, szczególnie w mieście i bez dobrego zadaszenia, osłaniającego okno, zawsze jest kłopot...

• Odpowiedzi 352
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Princesa:)

Dobrze że się już zdecydowaliście jakie okna bo to ciężki wybór...

Koloru też nie widziałam wcześniej u innych ale za bardzo się za kolorami okien nie rozglądałam...

ps. my się chyba jednak na 2-komorowe zdecydujemy, chociaz ostateczna decyzja zapadnie po reszcie wycen.

Chyba do tej pory tu nie pisałem, ale podczytuję :)

Princesa - przemyśl dobrze sprawę szyby P4.

O ile nie jesteś milionerką albo nie mieszkasz wśród mafii, to zysków z takiej szyby będzie niewiele.

Jest za to sporo minusów:

- cena

- szyby P4 są sporo chłodniejsze o zwykłych

- grubość komór okna

- kolor okna (czy ktoś Ci powiedział że okna będą miały np. zielonkawy odcień)

- waga skrzydła

Jeśli chcesz mieć okna z folią, zapytaj sprzedawcę o szyby O2.

No i jeszcze jedno - w tej chwili mało kto się włamuje 'tłukąc szybę'.

Większość ludzi bierze szyby klejone ze względu na bezpieczeństwo mieszkańców (np. w sypialniach dzieci ulokowanych na poddaszu).

Jak chcesz wydłużyć czas potrzebny na włamanie się do Ciebie (tak, każde zabezpieczenie tylko spowalnia), to lepiej pomyśl o okuciach WK1/WK2 (okna i drzwi).

Oczywiście wybór należy do Ciebie, ale moim zdaniem branie szyb P4 do normalnego domu to nieporozumienie.

Masz jakąś wycenę tych szyb?

Jak masz opisany pakiet szybowy (np. 44.2/....)?

Jeśli mogę coś zasugerować - nie polecam pisania o zamontowanych u siebie zabezpieczeniach alarmowych na forum publicznym :)

Po co kusić los...

BTW: Jak już coś montować pod kątem okien to tylko kontraktrony.

Tynków jeszcze nie mamy, ale myślę że zostaniemy przy tym co już zrobione. Złodzieje byliby frajerami, żeby do nas wchodzić, sąsiad vis a vis ma wypasioną chałupę z najnowocześniejszym sprzętem a my wszystko sprzed lat zabieramy ;)

Mój kolega z pracy się śmiał, że miał podłączyć alarm ale okazało się że ma wspaniałą sąsiadkę. Ona sypia tylko w dzień a nocami mantykuje i każdy się boi w okolice podejść bo baba larum robi i policję wzywa. Już ją znają w całej okolicy :D

Najprościej będzie jak poprosisz sprzedawcę aby Ci pokazał szybę P4 którą chce Ci sprzedać i taki sam pakiet szybowy ale bez szyby klejonej.

Bierzesz jakiegoś HKS-a (tzw. suwanka - okno tarasowe)?

Bo 25k to sporo za okna (jak rozumiem to cena z montażem).

Z drugiej strony może masz po prostu dużo okien :)

Mam HSa bezprogowe suwane okno wymiar 340cm na 230 cm

3 okna piwniczne 90 na 60

6 okien 120 na 150

2 okna 100 na 230

cena z montażem

HS to praktycznie połowa całej kwoty, droga małpa, ale piękna.

Niestety w żadnym salonie, w którym byłam nie mają na wystawce okien z P4 :(

A byłam w dużych salonach okien w Krakowie... :( może nie mają bo źle wygląda...

Edytowane przez Princesa

No tak - HS wiele tłumaczy :)

Sprawdź tylko najpierw czy ekipa która Ci będzie montowała okna ma pojęcie o dobrym montażu HS-a (bo łatwo to popsuć).

Ja bym sobie dał na Twoim miejscu spokój z P4.

Jeśli chcesz koniecznie w którymś oknie szybę klejoną, zapytaj tak jak pisałem o O2.

Pamiętaj tylko że musisz wiedzieć z której strony ma być klejona szyba w pakiecie 3-szybowym (skrzydło ma szybę wewnętrzną i zewnętrzną.

Takie informacje o montażystach przesłał nam salon:

Posiadamy autoryzowany montaż. Z ekipą montażową współpracujemy od 6 lat.

Nigdy nie mieliśmy żadnych problemów z jakością montażu ani składanych reklamacji na montaż.

Panowie są bardzo dokładni i są to osoby na właściwym miejscu.

Okna montujemy na oryginalnych niemieckich wkrętach SPAX. Są to wkręty specjalne do montażu stolarki - SPAX-RA

oraz na piance montażowej SOUDAL.