Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Meble kuchenne

artexx

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Wymiary szafek wynikają ze standardowych rozmiarów frontów, blatów i sprzętu do zabudowy (rozmiaru piekarnika raczej nie zmienisz ;))

Generalnie meble kuchenne to:

1. Korpusy - proste skrzynie na 99% wykonane z płyty meblowej (paździerza).

2. Fronty/blaty - kupuje się gotowe są setki kolorów i form, ale wymiary (typoszereg) zawsze te same

3. Okucia - szkoda pisać - co kto lubi. Dobre okucia zdecydowanie poprawiają wygląd i ułatwiają prace (np.: metaboxy - gotowe boczki szflad z prowadnicami)

W sumie bułka z masłem - trudno zepsuć, tylko trzeba być starannym i się nie spieszyć. To co widać tutaj sam zrobiłem :)

Ponieważ już trochę czasu minęło od mojego posta to powiem tyle ze kuchnia (robię jak narazie tylko dół) jest już w 80% gotowa. Stanąłem jednak przed małym dylematem-czy płyta pod piekarnik do zabudowy jest jakoś bardziej wzmacniana aby wytrzymała jego ciężar i wysoką temperaturę. Jak narazie płytę bezpośrednio pod kuchenką mam przykręconą na 4 konfirmatach z każdej strony do boków szafki. Czy to wystarczy zwłaszcza że kuchnia ma jeszcze 4 otwory którymi mozna ją przykręcić od frontu. Czy tez robić pod nią jeszcze jakieś dodatkowe wzmocnienia aby się nie zapadła bądź płyta się nie wygięła?

• 2 weeks później...
Do Jasia i innych którzy sami wykonują meble kuchenne w domu. Zamierzam sam wykonać meble kuchenne .Najbardziej boję się wykonania szuflad.Na co jeszcze należy zwrócić jeszcze uwagę przy montażu szafek.Ile wyniosło Was to taniej w porównaniu do cen ze sklepów.Pozdrawiam Wiech.

Nie wiem ile taniej bo nie robiłem wyceny. W sumie za 7 mb szafek (prawie same szuflady) + jeden słupek zapłaciłem "so wsiem" (szafki, blaty, okucia) niecałe 2,5 tysiąca. W jednym z moich wcześniejszych postów jest link do zdjęcia.

Robiac szuflady z metabox'ów niewiele możesz spieprzyć. Na szuflade potrzeba:

* 1 kpl. metabox (boczki + prowadnice) - ca 25 zł

* Front - od 20 do 60 zł w zależności od materiału i rozmiaru

* Spód i tył szuflady (parę zł) - najlepsza zwykła biała płyta meblowa (jak dostaniesz może byc cieńsza - czyli np.: 12 mm - wówczas szuflada będzie lżejsza - nawet nie trzeba laminowac boczków.

* Uchwyt - co kto lubi :)

* Garśc wkrętów do drewna 15mm i 30mm

* Miarka, poziomica, wkrętak, wkrętarka, wiertarka z wiertłem do drewna

Wiertarką tak :) Wcześniej już pare "konstrukcji skrzyniowych" skleciłem.

A spieprzyłem kilka drobiazgów (dwa razy wywierciłem otwory pod uchwyty w złym miejscu i mam jeden front do wymiany).

Pozostałe błędy (o których wiem) są nieistotne (nie mają wpływu na wyglad i funkcjonalność) :)

• 2 weeks później...
  • 1 year później...