telmuz2002 29.01.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Witam serdecznie. Mam pytanie czy są jakieś przepisy dot zacienienia nowobudowanego domu. Posiadam działkę budowlaną w Knurowie woj śląskie i jestem na etapie wpisania domu w mapę do celów projektowych, jednak mój architekt (katastrofa) od 5 tyg mnie zwodzi że ma problem z zacienieniem budynku gdyż w granicy mojej działki leży inny budynek mieszkalny. Od 5 tyg nie potrafi podobno sobie poradzić jak wpisac mój dom w działkę. szlag mnie trafia (przepraszam ) ale on chce obrócić mój dom w takie strony jakie nam (mi i żonie) nie odpowiadają. Proszę powiedzcie czy są przepisy że salon musi być na połodniu i jak wygląda sprawa z zacienieniem budynku. Ja swoiskimi metodami sprawdzilem ze cien zimą jest ok 5 m od tamtego budynku a latem ok 3m a ja chce dom postawić 8 m od tamtego budynku (podobno takie przepisy ze jak dom stoi na granicy to ja muszę od niego aż 8 m) Proszę pomóżcie!! Wydaje mi się ze muszę sobie znaleźć innego architekta bo 5 tyg na rozmyslania to troche dużo (i tłumaczenie się ze nie ma takich ksiązek) Za pomoc dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba86 29.01.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Proszę powiedzcie czy są przepisy że salon musi być na południu Ekspertem nie jestem ale pierwszy raz słyszę o czymś takim. Co do architekta - hmmm 5 tyg. to dużo czasu. Przepisy to on powinien mieć w jednym palcu. Odpowiedź nasuwa się chyba sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.01.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 ....... mój architekt (katastrofa) od 5 tyg mnie zwodzi że ma problem z zacienieniem budynku gdyż w granicy mojej działki leży inny budynek mieszkalny. Od 5 tyg nie potrafi podobno sobie poradzić ..... mam nadzieję, że Ty w rewanżu zacieniasz go w przypadku gadania o kasie, inaczej to totalna porażka no chyba, że masz ambicję na np rondo1 lub cos tylko trochę mniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka72 18.07.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 architekt ma pewnie uzasadnione obawy poniewaz budynek trzeba sytuowac tak na działce żeby był zgodnie z warunkami technicnzymi - oddalony od granic sasiednich (i tu chodzi o oldegłości 4, 3m w zalezności od tego czy są okna w ścianie) ale chodzi też o przepis odległosci pomiędzy budynkami zgodnie z przepisami pożarowymi, tj. budynki mieszkalne pomiędzy soba powinny mieć odległości 8,0m (lub 6,5 w pewnych przypadkach). Kolejnym przepisem jest warunek nie przesłaniania i nie zacieniania budynków na sasiednich dizałkach.W przypadku obawy zacieniania nalezy wykonać analize na podstawie "linijki słońca" w dniu równonocy, nie zmieniała bym architekta, a jego obawy świadczą jedynie o tym że zna przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts