Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zacienienie budynku przez budynek. przepisy Pomocy

telmuz2002

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam pytanie czy są jakieś przepisy dot zacienienia nowobudowanego domu. Posiadam działkę budowlaną w Knurowie woj śląskie i jestem na etapie wpisania domu w mapę do celów projektowych, jednak mój architekt (katastrofa) od 5 tyg mnie zwodzi że ma problem z zacienieniem budynku gdyż w granicy mojej działki leży inny budynek mieszkalny. Od 5 tyg nie potrafi podobno sobie poradzić jak wpisac mój dom w działkę. szlag mnie trafia (przepraszam ) ale on chce obrócić mój dom w takie strony jakie nam (mi i żonie) nie odpowiadają. Proszę powiedzcie czy są przepisy że salon musi być na połodniu i jak wygląda sprawa z zacienieniem budynku. Ja swoiskimi metodami sprawdzilem ze cien zimą jest ok 5 m od tamtego budynku a latem ok 3m a ja chce dom postawić 8 m od tamtego budynku (podobno takie przepisy ze jak dom stoi na granicy to ja muszę od niego aż 8 m) Proszę pomóżcie!!

Wydaje mi się ze muszę sobie znaleźć innego architekta bo 5 tyg na rozmyslania to troche dużo (i tłumaczenie się ze nie ma takich ksiązek)

Za pomoc dziękuję

....... mój architekt (katastrofa) od 5 tyg mnie zwodzi że ma problem z zacienieniem budynku gdyż w granicy mojej działki leży inny budynek mieszkalny. Od 5 tyg nie potrafi podobno sobie poradzić .....

mam nadzieję, że Ty w rewanżu zacieniasz go w przypadku gadania o kasie, inaczej to totalna porażka

no chyba, że masz ambicję na np rondo1 lub cos tylko trochę mniejszego

• 5 months później...

architekt ma pewnie uzasadnione obawy poniewaz budynek trzeba sytuowac tak na działce żeby był zgodnie z warunkami technicnzymi - oddalony od granic sasiednich (i tu chodzi o oldegłości 4, 3m w zalezności od tego czy są okna w ścianie) ale chodzi też o przepis odległosci pomiędzy budynkami zgodnie z przepisami pożarowymi, tj. budynki mieszkalne pomiędzy soba powinny mieć odległości 8,0m (lub 6,5 w pewnych przypadkach). Kolejnym przepisem jest warunek nie przesłaniania i nie zacieniania budynków na sasiednich dizałkach.

W przypadku obawy zacieniania nalezy wykonać analize na podstawie "linijki słońca" w dniu równonocy, nie zmieniała bym architekta, a jego obawy świadczą jedynie o tym że zna przepisy.