magangs 29.01.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Wykonawca instalacji c.o., wod-kan i gaz ma w obowiazku dokonac kontroli szczelnosci. Jak to sie fachowo robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 29.01.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Spinasz całość instalacji co+wu, w jednym miejscu montujesz manometr (najlepiej z dużą tarczą) i pompujesz powietrze . Potem zostaje poczekać na wskazania manometru o ile i czy w ogóle spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 29.01.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Spinasz całość instalacji co+wu, w jednym miejscu montujesz manometr (najlepiej z dużą tarczą) i pompujesz powietrze . Potem zostaje poczekać na wskazania manometru o ile i czy w ogóle spadnie. dodam tylko ze powinno sie zostawic taka tkz napompowana instalacje np. na cala noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.01.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 przepisy mówią na temat instalacji gazowej próbia szczelności sprężonym powietrzem o ciśnieniu:0,05 MPa przez okres 30 minut0,1.MPa przez pokoje mieszkalne piwnice i garaże przez okres 30 min5 kPa gazomierz wraz z przyborami gazowymi przez okres 15 min.podstawa prawna Prawo Budowlane i Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie instalacja z tworzywa, czas i sposób określa producent, ze względu na to, że rury muszą się mieć czas rozprężyć, z reguły próbę powinno się rozpocząć po dwóch godzinach od napełnienia wodą instalacji,po tym czasie uzupełnić wodę do ciśnienia próby i sprawdzać przy 1,5 ciśnienia roboczego tj.co 0,45 MPawoda 0,9 MPa obydwie próby przez pół godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 29.01.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Ja zawsze robiłem próbę na instalacji wodnej -wodą a na instalacji sprężonego powietrza , gazu - powietrzem. Zawsze nabijałem o połowę więcej niż ma pracować instalacja , jeżeli woda ma mieć 4 bary to nabijałem 6,5 bara i czekamy godzinę zerkając na manometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Empus 11.09.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 A ja mam pytanko, o ile może spaść wartość ciśnienia dla instalacji wody i co. Instalatorzy napompowali instalację wody do 10,1 bara po 2 dniach spadło do 8,7bara, instalacja co nabita była do 6,1 jest 5,1. Czy oznacza to, że gdzieś ta woda ucieka czy to normalne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.09.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 A ja mam pytanko, o ile może spaść wartość ciśnienia dla instalacji wody i co. Instalatorzy napompowali instalację wody do 10,1 bara po 2 dniach spadło do 8,7bara, instalacja co nabita była do 6,1 jest 5,1. Czy oznacza to, że gdzieś ta woda ucieka czy to normalne ?? pada pytanie czy instalacja była prawidłowo odpowietrzona do wykonania próby? jeśli tak to jest nieszczelna niekiedy pozostałe powietrze w rurach uchodzi a woda gdyż ma większe cząsteczki nie, dlatego powinno się wykonywać próbę wodą oczywiście oprócz instalacji gazowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 12.09.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Hmm a różnica temperatur nie da takiego wahania ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydrospaw89 08.08.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Witam,Założyłem instalację miedziana na układzie cisnieniowym. Kocioł jest podlaczony do instalacji z zasobnikiem przez wymiennik plytowy 30kw. Zamontowalem naczynie przepłonowe 30l. Przez 2 dni dopuszczalem wode na 3bar i caly czas spaduje do 0. Przewiduje przeciek, tylko jest taki problem, ze sa polozone juz plytki. Jak sprawdzic gdzie leci? czy jest jakis przedmiot do tego? gdy robilem proby szczelnosci przed zalaniem byla pozytywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 09.08.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 To zobacz wizualnie czy w samej kotłowni nic nie przecieka. Pod płytkami już tak szybko nie zobaczysz wycieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts