Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biuro RPO: zaprzestać pobierania odcisków od uczniów

retrofood

Recommended Posts

W poniedziałek Rzecznik Praw Obywatelskich wyśle pismo do dyrektorki gimnazjum w Gryfowie Śląskim. Wezwie ją do podjęcia kroków, by zaprzestano pobierania odcisków palców od gimnazjalistów

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7509368,Biuro_RPO__zaprzestac_pobierania_odciskow_od_uczniow.html

ja tego w ogóle nie rozumiem .....

gdzie są rodzice tych dzieci? wyrażali zgodę na piśmie? przecież to są dane osobowe - jedne z najważniejszych .....

co ma szkoła do tego? przecież czytnik założono w Kościele ....

według mnie to sprawa dla Policji ....

Dzieci rodziców, którzy się nie zgadzają, zbierają nadal podpisy.

Mnie uderza coś innego - czy to nie jest chore??? Ja bym przede wszystkim powiedziała dziecku, żeby sobie dało siana - pójdzie do bierzmowania jako człowiek dorosły bez tych całych cyrków, egzaminów, mszy na zaliczenie!

Wyglada na to, ze rodzice dobrowolnie wyrazali zgodę na pismie, bo w artykule mowa, ze Ci uczniowie których rodzice nie wyrazili zgody - musza zbierac podpisy na kartkach. Rzecznik dobrze o tym wie, ze ksiedzu nie moze nic zrobic, dlatego naiwnie kieruje pismo do dyrektorki. I daggulko masz racje - to sprawa dla policji

http://szostkiewicz.blog.polityka.pl/?p=615

Dojrzałe chrześcijaństwo odrzuca przymus i konformizm. Patrzy na Boga z nadzieją, a nie ze strachem. Bóg Superkontroler to wizja totalitarna, odpychająca od Boga, Kościoła i w ogóle religii. Jak zatem śląski wikary i proboszcz jego parafii mogli się zgodzić na ten absurdalny pomysł z czytnikiem? Przecież to wszystko razem prowadzi do ateizacji skuteczniej niż elitarne książki Richarda Dawkinsa.

Ano jasne że mogli, bo to ogniwo w tym samym absurdalnym łańcuchu kontroli i biurokracji, jakim od dziesięcioleci, bez różnicy: za komuny i w wolnej Polsce, skrępowane jest życie kościelne polskich katolików. Kartki do spowiedzi i zaświadczenia przedślubne, kursy, egzaminy. Świeccy i duchowni, pokolenie za pokoleniem, już chyba nie wiedzą, że tak być w Kościele nie musi. Że to choroba katolicyzmu polskiego, a nie powszechnego.