Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problemy z rozpoznaniem rodzaju dzialki

Recommended Posts

witam

od dluzszego czasu przegladam forum i czytam o mozliwosci budowy domu a dokladniej o tym na jakiego typu ziemi moge postawic dom.

znalazlem dzialke 33a ktora zostala wydzielona z terenow rolnych.

pole wczesniej mialo 1,6 ha i wlasciciel podzielil je na 3 dzialki po ok 30a.

reszte zostawil sobie.

na mojej dzialce znajduje sie slup z pradem, siec wodociagowa i siec telefoniczna.

poprosilem wlasciciela o jakies dokumenty o tym, ze moge sie na danej dzialce budowac.

wyrysu i wypisu jeszcze nie ma ze wzgledu, ze dzialka zostala wydzielona 26 stycnia czyli trzeba czekac.

jedynie co to dostalem zaswiadczenie z gminy na cala dzialke przed podzialem w ktorym napisano: dzialka przeznaczona jest w czesci pod tereny upraw polowych bez prawa zabudowy - symbol planu RP i w czesci pod tereny rolne z dopuszczeniem zabudowy - symbol planu RPZ.

czy jest ktos na sali to moglby wyjasnic mi co i jak?

bardzo prosze

pozdrawiam lukasz

Łukasz - sam już to napisałeś:

- tereny upraw polowych bez prawa zabudowy - symbol planu RP

- tereny rolne z dopuszczeniem zabudowy - symbol planu RPZ.

Jeżeli chcesz bardziej szczegółowo oznaczenie tych symboli to musisz sięgnąć do uchwały rady gminy zatwierdzającej MPZP, tam będzie bardziej precyzyjnie napisane co wolno budować na RPZ. Ta uchwała powinna być dostępna na stronie internetowej Twojej gminy.

witam

powoli moje problemy z dzialka sie koncza

dowiedzialem sie w gminie co to znaczy rpz i na jakich zasadach mozna sie na takiej dzialce budowac

mnie ratuje dom stojacy na przeciwko. moge sie budowac w odleglosci nie wiekszej niz 50m od istniejacych zabudowan

rozmawialem ze znajomym architektem i powiedzial, ze w tych 50m spokojnie sie wyrobimy.

dzialke kupilem, akt juz spisany.

na wielkanoc planuje zakup planow i zlecenie adaptacji.

pozdrawaim lukasz