martanm 29.01.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Mam kilka pytań, możliwe że już były poruszane na forum, nie doczytałam wszystkiego, jeśli tak to przepraszam i proszę o link1. jak to jest z normą na parkiet, czy u każdego producenta wygląda on tak samo? Chcę kupić 60m2 przez internet nie widząc towaru czy mogę zaufać że przyjdzie odpowiedniej jakości i barwie?2. czy można wybielić jesion już po położeniu czy też podczas zamawiania powinnam kupić specjalny parkiet. z tego co się zorientowałam to są trzy klasy ale niektórzy producenci porobili nazwy i np maja cztery klasy czy taki np selekt czymś się różni od klasy 1?3. By uzyskać maksymalnie jasny jesion lepiej użyć lakier czy olej. Czy można olejować po lakierowaniu i odwrotnie? czy dzięki lakierowi/olejowi można uzyskać różną barwę na dębie lub jesionie?4. jak to jest z ceną za ułożenie czy 120zł wraz z lakierami to dużo? czy parkieciarze pracują na lakierach zakupionych przez klienta czy raczej opierają się jednej firmie i sami kupują produkty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Gdybym chciała mieć jesion jasny na maksa kupiłabym klasę I i wybieliła. I klasa jest prawie biała, ale wybielona robi sie perłowa.Najlepiej poszukaj wątków parkieciarskich ... http://forum.muratordom.pl/parkiet-olejowany-czy-lakierowany,t46462.htm?highlight=parkiet ten już chyab odkryłaś : http://forum.muratordom.pl/parkiety-kto-pyta-nie-bladzi,t125613.htm?highlight=parkiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.01.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Każdy producent powinien załączyć do produktu instrukcję montażu oraz wystawić deklarację zgodności z normą. W przypadku deszczułek parkietowych EN-PN 13226. Powyższa norma określa 3 klasy jakościowe. Producent ma prawo wykonać i sprzedać parkiet odbiegający od powyższej normy określony nazwą "klasa wolna" z odpowiednim opisem jakościowym.Klasa I jesionu wg. normy 13226 dopuszcza deszczułki zarówno jasne jak i ciemne, oby nie było w nich wad drewna. Tu proponuję klasę selekt jasny, gdzie poza jakością drewna określony jest jego wygląd. Podłoga z takiego parkietu to spory wydatek i tym miejscu trudno mi zrozumieć chęć zakupu poprzez internet - zbyt duże ryzyko.Jasny jesion można dodatkowo wybielić z dobrym efektem , wybielony jesion kolorowy nawet w I klasie nie wygląda tak efektownie.120zł za montaż z chemią to cena profesjonalisty, tu nie warto oszczędzać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts