Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK MĄDRZE I TANIO OGRZAĆ MAŁY DOM ???

roby2603

Recommended Posts

Z kosztami systemu co. faktycznie jest coś nie tak w przytoczonym opracowaniu.Jeżeli w budynku pasywnym koszt co. jest mniejszy o jedno 0 na końcu czylii 7340, to SPBT jest już około 14 lat.

Ceny okien chyba też są inne z mniejszą różnicą

W budynku pasywnym zbędny jest komin, pomieszczenie kotłowni.

Nie ma komina jest WM a moze i GWC. Kotłownia do kotła gazowego kondensacyjnego( bo w jego oparciu zestawienie) chyba nie jest potrzebna.Alez drugiej strony jeżeli dla gazu to i cena co. wyższa niz te 7340. :roll:

• Odpowiedzi 529
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

j-j – bo dom pasywny, to nie tylko dom, ale i styl życia.

Żyć trzeba oszczędnie, aby nie użyć określenia „po poznańsku” (oni, tam w Poznaniu, tak oszczędzają, że nie „wrzucają” kierunkowskazów przed skrętem, bo oszczędzają żarówki :lol: ).

Żyć trzeba oszczędnie, aby nie użyć określenia „po poznańsku” (oni, tam w Poznaniu, tak oszczędzają, że nie „wrzucają” kierunkowskazów przed skrętem, bo oszczędzają żarówki :lol: ).

:lol:, Ty się śmiejesz a dom pasywny to faktycznie styl życia bo chcą wskaźników a wytyczne doi obliczeń są tylko do c.o. i cwu natomiast co do jednostkowego zużycia reszty rządzeń żadnych norm już nie ma więc jak tu porównywać ? ;)

pzdr

Największą manipulacją jest liczony i porównywany różny rodzaj ogrzewania. Dla normalnego i energooszczędnego przyjęto gaz, a dla pasywnego PCi. Równie dobrze mógł podstawić elektrownię wiatrową.

Nie tylko manipulacją, ale i wprost głupotą, jest ogrzewanie domu pasywnego PCi...

Różnica w koszcie inwestycyjnym na poziomie 100000zł może taka być (jak i wyższa i niższa). Czepiać się można różnych wartości, ale manipulacją nazwałbym porównywanie różnych kosztów jednostkowych ciepła. Nawet jeśli uwzględnić wszystkie koszty uzyskania ciepła (wtedy w pasywnym koszt jednostkowy byłby znacznie wyższy) to nie jest w porządku.

Nie zmienia to jednak faktu, że oszczędzając niecałe 3 000zł rocznie przy inwestycji wyższej o 100000zł cienko to widzę. Przecież z samych odsetek z lokaty opłacimy to ogrzewanie i jeszcze sporo zostanie.

Dotarło do mnie że mieszkam w małym prawie 100m2 domku :wink: znaczy wyremontowanej części. Ogrzewanie mam niby elektryczne (w czasie wyjazdów) cwu na prąd (przepływowy ogrzewacz, lepszy by był bojler) Ocieplone troszkę lepiej tzn. mieści się prawie w pasywnym :wink: jedna ściana dzieląca dom od remontu jest nieocieplona, okna do d...

Przy obecnych temperaturach rozpalam 3 x dziennie w kominku po dwa klocki drewna (kminek 3 x lepszy od marketowca, ale można zrobić jeszcze lepszy :wink: i palić tylko rano i wieczorem , oszczędzając 1/3 drewna) w "normalne" zimy szło 5m3 drewna, ta z 3m3 więcej. :-?

ps. mam lubiane na FM ocieplenie od wewnątrz :wink: troszkę lepsze :lol:

:lol: :lol: :lol: :o 4 lata studiowałem i mieszkałem w Poznaniu i wszystko już słyszałem i widziałem ale tego nie :lol:

Czy takie coś nadaje się do zrobienia bufora ?

" Mam do sprzedania około 40 ton stalowych rur. Rury mają srednicę: 250mm, 300mm, 350mm, 400mm, 500mm. Wszystkie rury mają 10mm grubości."

Wykonanie będzie drogie, konstrukcja nieporęczna, koszt niemały. Zostaje jeszcze kwestia ich jakości. Znam osobiście przypadek demontażu całej instalacji przez jej wykonawcę gdy okazało się, że producent rur wypuścił wadliwą partię która nie była po prostu szczelna i ciekło rurami, nie na łączeniach.

10 mm to trochę gruba ścianka, jeśli liczy za kg to drogo wyjdzie.

Ja mam 6 mm, były też 8 mm ale już za gruba trochę choć dla niektórych była by lepsza-żywotniejsza .

A średnice to raczej o 700 do 900 mm były by lepsze.

Są takie składy gdzie można kupić nowe i z demontażu, poszukaj jeszcze !

Tomi78__ masz tu coś świeżego odnośnie pompy powietrze-powietrze :

http://forum.muratordom.pl/post4083226.htm#4083226

Piczman, ten watek jest o tanim i madrym ogrzewaniu malego domku, i w sumie Twoja opcja jest naprade warta zainteresowania, jesli dopuszczamy palenie w piecu, a ze wzgledow na to ze niektorzy nie chca palic to nie glupia opcja jest inwestycja w PCI pow. bo i tak w wielki mroz kozysta z grzalki ale przez 90% roku jej praca jest zadowalajaca.

A ogrzewanie pradem jak dla mnie jest ryzykowne.

Ale dzieki Tobie Piczman, wiemy jak wyglada najbardziej ekonomiczne z ekonomicznych sposobow ogrzewania domu energooszczednego (nie pasywnego)

Piczmanowska wersja ogrzewania zaczęła mnie powoli przerażać. Tu jednak trzeba lubić często przesiadywać w piwnicy. Niektórych to kręci, sprawdzają, mierzą, ale nie wszyscy są tacy. Najwygodniejszy jest prąd, ale w drugiej taryfie. I tu się robi problem bo staję się niewolnikiem tej taryfy starając się korzystać z urządzeń elektrycznych tylko w tańszych okresach. Spowoduje to depresje maniakalną. Ekogroszek jest coraz droższy, a piece też nie najtansze. Czyli może jednak ten przeklęty olej? Może nie najtaniej, ale czy aż tak głupio?

.... Najwygodniejszy jest prąd, ale w drugiej taryfie. I tu się robi problem bo staję się niewolnikiem tej taryfy starając się korzystać z urządzeń elektrycznych tylko w tańszych okresach. Spowoduje to depresje maniakalną. ...

Kolejne teorie z kosmosu ... ech

Masz prąd i depresję że tak piszesz (?), bo ja jakoś nie mam i raczej do niej mi i mojej rodzinie daleko ale do korzyści bliżej niż dalej.

pzdr

Wielki szacun równiez ode mnie dla Piczman-a ale wynika,że za mało czytasz forum lub bez zrozumienia ;)

Tomi78__ masz tu coś świeżego odnośnie pompy powietrze-powietrze :

http://forum.muratordom.pl/post4083226.htm#4083226

Ale na szczescie mamy Ciebie i swiat stal sie prostrzy do pojecia, o dzieki Ci wybawco....

Piczmanowska wersja ogrzewania zaczęła mnie powoli przerażać. Tu jednak trzeba lubić często przesiadywać w piwnicy. Niektórych to kręci, sprawdzają, mierzą, ale nie wszyscy są tacy. Najwygodniejszy jest prąd, ale w drugiej taryfie. I tu się robi problem bo staję się niewolnikiem tej taryfy starając się korzystać z urządzeń elektrycznych tylko w tańszych okresach. Spowoduje to depresje maniakalną. Ekogroszek jest coraz droższy, a piece też nie najtansze. Czyli może jednak ten przeklęty olej? Może nie najtaniej, ale czy aż tak głupio?

Chyba jednak się nie zgodzę z zaznaczonym stwierdzeniem. :)

Witam wszystkich :)

Mam taką koncepcję na ogrzewanie domku,chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o niej.Mam możliwość podpięcia się pod gaz ale za bardzo nie chcę tego robić,stawiam na prąd ;)

Wiem,że można taniej eksploatować prąd ale...

Dom parterowy ok.120m.kw 3 pokoje+salon,garaż nieogrzewany.

Ściany silka 18+20cm styropianu,być może pierwsza warstwa to isomur lub podobny,ściany działowe silka 12cm,podłoga min.15cm styropianu,strop drewniany ocieplony 30cm.100% wodna podłogówka,WM z odzyskiem ciepla,na pewno DGP w okresie przejściowym (zastanawiam się nad wpięciem pod kanały wentylacji),grzanie kotłem elektrycznym w II taryfie + bufor ciepła (bez grzałek) ok.600-700l między innymi dla cwu.

Silka ze względu na akumulacyjność i klimat w lecie(po części może zastąpić to nam GWC lub PCi ;) )

Z tego co wyczytałem dodatki typu duży bufor,DGP do dobrze ocieplonego domu z wodną podłogówką po całości mogą być zbędne ale dlatego,że nie jest to duży koszt chcę to zamontować.

Czy rozwiązania takie pozwolą na w miarę tanie ogrzewanie ? Moim zdaniem tak ale chciałbym wysłuchać opinii bardziej doświadczonych w tym temacie co o tym sądzą :)

Jak pisałem liczę się,że mogą być tańsze rozwiązania ale z różnych względów nie chcę pakować się w maty,grzejniki akumulacyjne a ze względu na koszt inwestycyjny nie chcę pakować się w PCi,wyczytałem tutaj,że dla małego domu nie będzie to rozsądne rozwiązanie.

Dzięki za wszelkie sugestie.

P.S.

Dla mnie grzanie w II taryfie nie będzie stresujące,wszak dla lodówki,telewizora,kompa nie będę posiadał "bufora prądu" :)

Wolisz prąd od gazu, piec elektryczny od grzałek :roll:

Masz możliwość mieć tanio w inwestycji i tanio w eksploatacji a kombinujesz !

Nikt Ci nie zabroni rezygnowania z gazu, ale jeśli już prąd to z głową, bufor 1200 L z grzałkami i wężownicą cwu !

Podłogowe i tak planujesz ,,,

Proste i skuteczne !

Roby:O kosztach ogrzewania olejowego założyłem wątek:

http://forum.muratordom.pl/ile-oleju-opalowego-zuzyliscie-w-tym-sezonie,t178855.htm