Tomi78__ 31.03.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 AGP-ON Drożeć będzie wszystko. Jeśli myślisz w ten sposób to maksymalnie zmień projekt pod kątem energooszczedności. Lepiej na tym wyjdziesz w przyszłości. Ja mam węgiel, oszczędzam kilkaset zł rocznie w stosunku do prądu. W inwestycji nadpłaciłem koło 8-9 tyś, za to mógłbym ogrzewać że ho ho za darmo ! Potem też było by nie najgorzej bo domek energooszczedny i katastrofa mi nie grozi. wilmax zapomniałeś o kominie Piczman ile spaliles wegla do tego czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 31.03.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 ... więc koszt instalacji się zamortyzuje a nie sądzę aby koszt prądu spadł Nadal widzę że nie przeczytałeś tego wątku. Wobec tego pozostaje mi jedynie życzyć niskich opłat. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.04.2010 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Zrób tak jak ja planuję,podłogowe wodne+kocioł na prąd w II taryfie,do cwu bojler bez buforów. Jeśli stwierdzisz po dwóch,trzech latach,że prąd wychodzi drogo wypinasz kocioł prądowy,wpinasz na ekogroszek bez dużych konsekwencji. A może prąd wyjdzie taniej ? HenoK proponował : http://www.allegro.pl/item934991280_kociol_elektryczny_kospel_ekco_lz_12kw_400v_3n.htm Masz mały domek także zużycie prądu nie powinno być duże Bardziej nadaje się ten http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/ekcolp.html - przystosowany do ogrzewania podłogowego. Wtedy mozna bez problemów korzystać z II taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.04.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Piczman ile spaliles wegla do tego czasu? 1,5 tony spaliłem tylko. Dopalałem ostatnio brykietem. Po zliczeniu wszystkiego ( brykiety,trochę drewna i różne takie próby) i przeliczeniu na węgiel poszło jakieś 1800 kg. Teraz puszczam raz w tygodniu na kilkanaście godzin ogrzewanie. Wiosna już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 01.04.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 No to slicznie, a w przyszlym sezonie jeszcze mniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.04.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Przy takim zuzyciu to wywalilbym ten piec w cholere i ogrzewal pradem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.04.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Może wcale !?Coraz bardziej skłaniam się ku brykietowi.Popiół wynosiłem raz na 2 tygodnie, przy węglu co 2 dni to max.Jest czyściej, dokupuje w środku zimy suchy i gotowy do spalenia.Droższy o 30 %, dla mnie akceptowalne.Jak pójdzie 1,5 tony brykietu w przyszłą zimę to będzie ok. PS. O prądzie też myślę, niestety musiałbym przerabiać nieco.Zobaczymy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 01.04.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Może wcale !? Coraz bardziej skłaniam się ku brykietowi. Popiół wynosiłem raz na 2 tygodnie, przy węglu co 2 dni to max. Jest czyściej, dokupuje w środku zimy suchy i gotowy do spalenia. Droższy o 30 %, dla mnie akceptowalne. Jak pójdzie 1,5 tony brykietu w przyszłą zimę to będzie ok. PS. O prądzie też myślę, niestety musiałbym przerabiać nieco. Zobaczymy . Jednak uciazliwe palenie w piecu? (znam to z domu rodzicow) Dlatego coraz bardziej na PCI sie sklaniam, ale komin zostawiam w razie "W" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 01.04.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 JA chyba pójde w gaz.....Dobry piec indukcyjny powiniem pozwolic na duże oszczędności. Domek też będzie energooszczędny. Nadal mam opory przed prądem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.04.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Gaz z butli uważasz za lepszy od prądu ? Zawsze kierujesz się przekonaniem a nie wiedzą w podejmowaniu decyzji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 01.04.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Gaz z butli uważasz za lepszy od prądu ? Zawsze kierujesz się przekonaniem a nie wiedzą w podejmowaniu decyzji ? Czytam, czytam, czytam i ... instalację tak robie wodną (podłogówka i kaloryfery) W zbiorniku CW zamontuję z grzałki a gaz jako podstawe ogrzewania. jeśli zatankuje latem w dobrej cenie to zbiornik wystarczy na 1,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.04.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 JA chyba pójde w gaz..... Dobry piec indukcyjny powiniem pozwolic na duże oszczędności. Nie wiedziałem, że są gazowe piece indukcyjne, no ale ... całe życie człowiek się uczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 01.04.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Pewnie miało być kondensacyjny. Przy tak małym domu i dobrym ociepleniu cokolwiek wybierze będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 01.04.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 JA chyba pójde w gaz..... Dobry piec indukcyjny powiniem pozwolic na duże oszczędności. Nie wiedziałem, że są gazowe piece indukcyjne, no ale ... całe życie człowiek się uczy. sorki, piec kondensacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.04.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Po wprowadzeniu nowej formy Forum ten, podobnie jak wiele innych ciekawych wątków poszedł w niepamięć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.04.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Dzięki Tobie go znalazłem No to w górę, może ktoś tu wpadnie tak jak Ja przypadkiem ,,, PS. Minęło trochę czasu i dalej nie mogę się odnaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 15.04.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 jak mały domek to najbardziej komfortowo i cenowo kocioł kondensacyjny na gaz ziemny ---- w tym okresie -- bo relacje mogą się zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 20.04.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 No kiedys to byl nawet calkiem prezny temat ale dzieki "Redakcji" juz nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pece75 18.05.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Witam,Podnoszę ten temat. Właśnie rozpoczynam budowę domku 112 m2 (będzie bardzo dobrze ocieplony: 20 cm, 20 cm, 30-50 cm + rekuperator) i mam dylemat odnośnie ekonomicznego ogrzewania domu i podgrzewania cwu. Gazu nie ma i na razie nie będzie. Zapraszam do kontynuowania dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.05.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Czyli coś podobnego co mam Ja. Jeśli węgiel to jakieś 2 tony rocznie. Jak pompa ciepła to ok. 3-4 tys Kwh rocznie zakładając pracę w II taryfie.. Koszt ogrzewania podobny. Różnica w kosztach inwestycji duża. Różnica w komforcie użytkowania bardzo duża. Masz kasę to kup pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts