pece75 18.05.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Na pompę mnie raczej nie stać. Zanim zabrałem głos długo śledziłem wypowiedzi na forum w tym temacie i skłaniam się raczej ku rozwiązaniu, które zastosowałeś Ty Piczman. Chciałbym generalnie postawić na jakiś prosty piec "na wszystko" i spalać w nim drewno, pellety lub owies i połączyć to w buforze z grzałkami elektrycznymi, co by latem wyeliminować konieczność palenia w piecu. Ewentualnie zamiast pieca kominek z płaszczem wodnym. Palenie węglem odpada z powodów "estetycznych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 19.05.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Cześć,a tak z ciekawości przerabiał ktoś temat palenia "wierzbą energetyczną"?Kilka tygodni temu czytałem artykuł rolnika, który ma uprawy, chyba z 15 h tego nasadził.Sprzedaje kotłownią, szkołą itp. Sam też dom tym ogrzewa. Po ok. 250 zł tonę sprzedaje, tyle że to nie pelet a posiekana drobno wierzba.Bezpośrednio od producenta to chyba dobra cena, ciekawe jaka wydajność.....Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.05.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Na pompę mnie raczej nie stać. Zanim zabrałem głos długo śledziłem wypowiedzi na forum w tym temacie i skłaniam się raczej ku rozwiązaniu, które zastosowałeś Ty Piczman. Chciałbym generalnie postawić na jakiś prosty piec "na wszystko" i spalać w nim drewno, pellety lub owies i połączyć to w buforze z grzałkami elektrycznymi, co by latem wyeliminować konieczność palenia w piecu. Ewentualnie zamiast pieca kominek z płaszczem wodnym. Palenie węglem odpada z powodów "estetycznych". Jeśli chodzi o palenie w lecie na cele cwu to na tą chwilę spalam 1 duży kosz drewna suchego sosnowego raz na 5 dni. Znośnie jest i za grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.05.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 A ja dalej jestem za powietrzna PCI , niebawem musze podjac decyzje, bo juz SSO stoi i trzeba bedzie myslec. Komin jest i tez bedzie piec, tak w razie W albo na zime stulecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 04.08.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 i juz po pompie, bedzie pelet i owies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 04.08.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Łowies się mocno kurzy, wiem to, bo nim palę, palę też peletem i to, jest ot - niestety wychodzi drogo. Kolega ma taki piec jak ja, przez pierwsze półtorej zimy palił peletem, później za moją namową spalił tonę owsa na próbę i się wq... strasznie, bo nie mógł ustawić dobrze pieca, w końcu zadzwonił do mnie szczęśliwy, że znalazł rozwiązanie na wszystkie swoje problemy i pali ekogroszkiem Ja pod koniec zimy przeszłam na mieszankę 1/4 peletu i 3/4 owsa mam już dobrane ustawienia i spalało się to wszystko oki, a cenowo było jeszcze bardziej oki. I kolejna uwaga owies zajmuje b. dużo miejsca bo jest lekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.08.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Jeśli piec na ekogroszek to koniecznie ze stałym rusztem wodnym - wtedy można tanio, wygodnie i bez brudzenia w salonie palić drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.08.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 No nie wierze, owies/pellet ? A My się tak staraliśmy ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 04.08.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 No nie wierze, owies/pellet ? A My się tak staraliśmy ,,, z czym sie tak staraliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 04.08.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Zdaje sobie sprawe ile zajmuje objetosciowo miejsca owies, ale ja mam piwnice i 15m2 kotlowni, ze skladzikiem na opal. Sam skladzik na opal to ok 9m3 jesli zaladuje go na wysokosc 1,5m. Wiec mysle ze do mojego niewyszukanego wielkosciowo domu wystarczy. O mieszance peletu z owsem juz slyszalem i chyba tez taki eksperyment bede uprawial....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.08.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Jaki jest koszt inwestycji pomijając podłogówke/grzejniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darrrek 05.08.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 A może zastanów się nad domem pasywnym? Sporo takich chatek powstaje w ostatnim czasie i są naprawdę i ekologiczne i energooszczędne. Ogrzewanie jest możliwe dzięki słońcu i ziemnemu akumulatorowi znajdującemu się pod domem. W ścianach ciepło rozprowadzają rurki z ergolitem. Taki system stwarza naprawdę niskie koszty utrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.08.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 A może zastanów się nad domem pasywnym? Sporo takich chatek powstaje w ostatnim czasie i są naprawdę i ekologiczne i energooszczędne. Ogrzewanie jest możliwe dzięki słońcu i ziemnemu akumulatorowi znajdującemu się pod domem. W ścianach ciepło rozprowadzają rurki z ergolitem. Taki system stwarza naprawdę niskie koszty utrzymania. Może jakieś przykłady? Skoro powstaje ich sporo, to chyba nie ma z tym problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darrrek 06.08.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 http://www.domyzeroenergii.pl/ tu znajdziesz więcej informacji i zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.08.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Pomiędzy Twoim stwierdzeniem : Sporo takich chatek powstaje w ostatnim czasie i są naprawdę i ekologiczne i energooszczędne. a informacją na podanej przez Ciebie stronie : Pierwszy taki dom już powstał ! jest jednak spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 07.08.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 i juz po pompie, bedzie pelet i owies Dlaczego już po pompie? Ja cały czas się zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 09.08.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Jaki jest koszt inwestycji pomijając podłogówke/grzejniki ? Koszty instalacji pomijajac kociol to w sumie nic innego jak u Ciebie, a cena kotla to 5500zl brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 09.08.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Dlaczego już po pompie? Ja cały czas się zastanawiam. Ja juz sie nie zastanawiam, pompa przegrala ze wzgledow finansowych...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.08.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Lubię rozsądne ekonomicznie decyzje. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.08.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 To nie tak źle, jak oglądałem takie kotły to ceny były dużo wyższe. Widocznie słabo szukałem Życzę Ci abyś był zadowolony z decyzji, najważniejszą jest to że poszedłeś w energooszczędność. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts