Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 529
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomiędzy Twoim stwierdzeniem :

a informacją na podanej przez Ciebie stronie :

jest jednak spora różnica.

Pierwszy taki dom już powstał w 2007 roku, a za nim kolejne. Większość na Warmii i Mazurach. Taką stronę podałem, żebyś wiedział o czym mówię.

Taką stronę podałem, żebyś wiedział o czym mówię.

Nie musisz mi tego tłumaczyć. Znam technologię ISOMAX i jej klony (jak chcesz to poszukaj na tym Forum dyskusje z 2007 r. na ten temat).

Jeszcze niedawno pisali o domach "zeroenergetycznych", teraz już tylko o pasywnych.

No tak, pompa by cię wyszła jakieś 11-12tyś. więcej.

A nawet 15tys jak dodasz wymagany montaz przez firme, no i jeszcze przeglady........ nie stac mnie jak narazie - moze za jaksis czas.

Do małego domu polecam pompę ciepła :)

Mam od roku, pierwszy sezon grzewczy za sobą. Nie mam na razie podlicznika (znaczy sie mam kupiony ale nie założony)

Średnie zużycie prądu w sezonie grzewczym 500-550kW.

Całkowite rachunki za prąd na taryfie budowlanej oscylują w okolicy 350zł/mc :)

Dodaj ile kosztowała Ciebie pompa !

Rzuć cień na tą jak że piękna i kolorową bajkową historię :)

Zaraz tam bajkową ;)

Tania nie była bo to viesiek...

Więc trochę za nią zapłaciłam - ale wg mnie warto.

Bezobsługowa, bezstresowa, no fajna jest i tyle.

Drogi to był odwiert 21.960zł :(

A pompkę trzeba by było wyłuskać z tego zestawienia, bo faktury znaleźć nie mogę, ale jak ją znajdę i tam będzie wyszczególniona to od razu padam - żeby nie było ;)

- Pompa Vitocal 222 7.7kW

- Osprzęt pompowy

- Vitorol 200

- Napęd mieszacza

- Mieszacz i złączki

- Bufor Vitocel 100-E 200l

- Czujnik wody w podgrzewaczu

- Pompa obiegowa

- Pompa cyrkulacyjna TT

- Naczynie c.o. 12l

- Naczynie c.u.w. 25l

Wszystko razem: 31.259,26zł

Bufor jest zdaje się na ciepłą wodę użytkową.

Odwiert 120m - komplet - czyli jakieś rury Muovitech i glikol do tego.

Może i masakra, ale po 20 latach palenia węglem, wolę więcej wydać i mieć komfort.

Jak jeszcze zmienię taryfę z C na G i zacznę mieć rachunki w ok 200zł to uśmiech pozostanie na stałe na mojej twarzy :)

Ps gazu u mnie niet.

Edytowane przez martadela
głęboko wątpię czy zmiana taryfy da ci takie oszczędności, jeśli teraz płacisz 350zł za 550kWh to znaczy że średnio wychodzi 0,63zł/kWh w taryfie G cena ta to średnio 0,5zł/kWh czyli możesz liczyć na jakieś 75zł oszczędności

no chyba że przejdziesz na taryfę G12w i swoją PCi nauczysz pracować tylko w nocy, to wtedy mozesz liczyć na jakieś 0,4zł/kWh czyli 220zł miesięcznie

No już z 250 będę się cieszyć, a z 220 to się będę cieszyć z przyklaskiem nawet :)

Ogólnie to mnie pozytywnie zaskoczyła ta pompka.

No ide ide za Wami energooszczedzaczami :)

Okienka zamowione Veka alphaline z 3szybkami U-0,5 :) - tak tylko na marginesie :)

Gdzie zamówiłeś okna? W Kołobrzegu jest firma Amberline, która wykonuje okna Amberterm z pakietem szybowym wypełnionym kryptonem ( U dla okna modelowego ok. 0,7) na profilu Veka Alphaline. Brzmi zachęcająco i podobno są sporo tańsi niż Oknoplast i MS. Nie znam tylko opinii na temat firmy i jakości montażu w ociepleniu. Jak bierzesz od nich, to daj znać czy są godni polecenia. Narka.

bo tyle kosztuje mniej więcej pożyczenie z banku 32 tys zł, no chyba ze ktoś sobie pieniądze sam drukuje w piwnicy

1. pieniądze można też zarabiać ;)

2. przy kredycie hipotecznym jaki mam i racie jaka mam z proporcji wynika max 117zł/mc

Ale to i tak bez sensu liczenie

Gdzie zamówiłeś okna? W Kołobrzegu jest firma Amberline, która wykonuje okna Amberterm z pakietem szybowym wypełnionym kryptonem ( U dla okna modelowego ok. 0,7) na profilu Veka Alphaline. Brzmi zachęcająco i podobno są sporo tańsi niż Oknoplast i MS. Nie znam tylko opinii na temat firmy i jakości montażu w ociepleniu. Jak bierzesz od nich, to daj znać czy są godni polecenia. Narka.

Zamowilem juz od nich okna Alphaline Veka z Amberline, z pakietrm trzyszybowym U0,5. Okna przyjda dopiero 20 wrzesnia, zamowienie realizuja duzo szybciej, ale mnie nie bedzie do tego czasu na budowie, wiec umowilem sie na dostawe w tym terminie. Po dostawie bede mogl wiecej powiedziec na ten temat. Okna zamowilem w Szczecinie u dystrybutora Amberline...

Nie ma przegladow przy pompach ciepla?,

Niektórzy producenci traktują je jako dodatkowy zarobek :

Zastosowana przez Vikersønn technologia CRES umożliwiła udzielanie wieczystej gwarancji na pompy ciepła. Pod warunkiem regularnego serwisowania (przed i po sezonie grzewczym), każdy użytkownik otrzymuje przedłużenie gwarancji na kolejny rok. Oznacza to dla Państwa wygodę i bezpieczeństwo właściwej pracy systemu ogrzewania. Na bieżąco, podczas serwisów dokonywana jest regulacja układu oraz realizowane są niezbędne prace naprawcze. Przez okres 2 pierwszych lat, serwisy gwarancyjne są bezpłatne, następnie pobieramy za nie opłatę zgodnie z cennikiem. Na rok 2010 przegląd techniczny został wyceniony na kwotę 550zł i jest to wartość porównywalna z serwisem dowolnego innego urządzenia grzewczego.