Piczman 01.02.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Ja bym na Twoim miejscu zaczął od oszacowania kosztów ogrzewania i porównał je dla kilku możliwości, zestawił z kosztami eksploatacji, komfortem użytkowania i co tam jeszcze bierzesz pod uwagę.Wszystko w tabelę, ma być czytelnie ! Zaczniesz widzieć to wszystko lepiej .Ja sie zastanawiałem chyba ponad rok. Wybrałem "okresowe" palenie w kotle węglowym + bezobsługowe grzanie domu i cwu .Zmagam się średnio 3 godziny dziennie z brudem, sadzą,wynoszeniem popiołu.Ale ,,,Nie spaliłem za sobą mostu, mogę obok/zamiast tego kotła węglowego postawić cokolwiek innego.Zmiana niewielka, mała demolka w kotłowni ( pomieszczenie gospodarcze) .Może prąd? Kilkaset zł. na grzałkę i wkręcenie jej do bufora.Pożyjemy, zobaczymy ,,, Rada dla Ciebie ! Pierwszy krok to zadbanie o izolację przegród, drugi to sprawna wentylacja ( może odzysk ciepła jako opcja).Kolejny to grzejniki/podłogówka aby ogrzać dom.Ostatni, najmniej ważny tak na prawdę to źródło ciepła dla instalacji .Każdy indywidualny przypadek jest inny, nie traktuj tego Forum jak dobrego Wujka, który podpowie Ci co będzie dla Ciebie lepsze !Tu każda, nawet najlepsza rada może być najgorszą ! Jak by co to pytaj, powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Możesz podać namiary na firmę? Jak do tej pory nie znalazłem nic poniżej 30tys. za całość. Bo poniżej 30 nie da się w tej chwili zrobić dobrego gruntowego systemu, jeśli inwestor chce oszczędności to najwyżej na jakości można coś uciąć... Nie mówię o powietrznych bo to inna pompa. Chyba że część prac wykonasz sam, ale to już większe ryzyko. Około 35 za całość to już można mieć dobre urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 02.02.2010 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Choćbym nie wiem jak szukał i omijał pracę palacza jednak porządny kocioł na biomasę,pelety, eko-groszek z podajnikiem wychodzi najkorzystniej. tym sposobem mogę kupić na prawdę dobry kocioł do tego rekuperator i nie będzie tak źle. Podajcie może jakiś link, jak obliczyć wielkość kotła, uwzględniając rekuperator i dobrą izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 02.02.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Daniel,czy naprawde nie korzystales z innych zrodel energii do tej pory,tylko jedziesz na samej pompie i jest to wystarczajace? temat ogrzewania najbardziej spedza mi sen z powiek,chyba jak kazdemu po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi uzytkownikow praktykow pompy na forum,wcale nie wyglada to tak pieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 02.02.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Choćbym nie wiem jak szukał i omijał pracę palacza jednak porządny kocioł na biomasę,pelety, eko-groszek z podajnikiem wychodzi najkorzystniej. tym sposobem mogę kupić na prawdę dobry kocioł do tego rekuperator i nie będzie tak źle. Podajcie może jakiś link, jak obliczyć wielkość kotła, uwzględniając rekuperator i dobrą izolację. Cześć, daj do policzenia zapotrzebowanie w programie OZC, to będziesz wiedział ile domek łyknie ciepła przy Twoich założeniach ocieplenia. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 OZC to nie tylko link niestety, łatwo samemu nie idzie. Można zlecić jak przedmówca pisze. Można też na oko, +/- 1000 Kwh energii na sezon. Moim zdaniem będziesz potrzebował z dobrym ociepleniem i Rekuperacją jakieś 3-4 tyś KWh ! To na prawdę mało. Wtedy przy taniej taryfie, grzejąc piecami akumulacyjnymi max 1200 zł ! Jak całodobowo z ceną 0,52 zł/Kwh max 2 000 zł. A koszt inwestycji niewielki i nie potrzebujesz pomieszczenia na kotłownie. Ja bym się nie pchał w paliwa stałe, z doświadczenia wiem że tona węgla tak na prawdę kosztuje 40 % więcej niż nam się wydaje. A to już jest bezsens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 02.02.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Daniel,czy naprawde nie korzystales z innych zrodel energii do tej pory,tylko jedziesz na samej pompie i jest to wystarczajace? temat ogrzewania najbardziej spedza mi sen z powiek,chyba jak kazdemu po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi uzytkownikow praktykow pompy na forum,wcale nie wyglada to tak pieknie Cześć, tak tylko pompa ciepła, mamy kominek ale prawie w nim nie palimy, czasami w sobotę wieczorem trochę jak mamy ochotę posiedzieć i napić się winka , dosłownie 3-4 większe kawałki drzewa i tyle, w styczniu chyba 1 raz było napalone. Jest również rekuperacja. Nie mamy jeszcze drzwi wewnętrznych i tynku na zewnątrz więc okna nie obrobione. Najbardziej ciągnie przez drzwi zewnętrzne w garażu i potem drzwiami między garażem a kotłownią. To jest do poprawienia bo dalej nie ma drzwi i czuć jak wieje zimno. Domek zbudowany z opluwanego na grupie Ytonga 40 cm i o dziwo jest ciepło Z pompami ciepła prawda jest taka, że często instalacje są robione przez mało doświadczonych monterów, którzy wcześniej montowali piece węglowe lub gazowe i potem wychodzą kwiatki, rurki ogrzewania położone na temperaturę 40 C, za małe dolne źródłó itp. Ja również ryzykowałem bo wybrałem pompę polskiego producenta, który zaczyna na naszym rynku, wcześniej 8 lat budował i montował je we Francji. Teraz mam pełne zaufanie do niego, odpowiada na każdy telefon, ma cierpliwość do głupich pytań laika, podjadą jeszcze zmienić sterownik bo czasami pompka cyrkulacji cwu nie chodzi tak jak trzeba w zadanych przedziałach czasowych. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 02.02.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 acha,czyli jest jeszcze rekuperacja do tego czyli trzeba pod uwage wziasc jeszcze ten koszt Piczman,czy te 1200zl to miesiecznie masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 02.02.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Zmagam się średnio 3 godziny dziennie z brudem, sadzą,wynoszeniem popiołu. Ale ,,, Nie spaliłem za sobą mostu, mogę obok/zamiast tego kotła węglowego postawić cokolwiek innego. Czy mam rozumieć, że doświadczony zimą, jesteś rozczarowany paliwami stałymi. Troszkę jestem zaniepokojony bo będę miał bardzo podobny układ do ciebie, czyli piec na stałe i bufor. Wszedłem w to rozwiązanie bo jestem jeszcze młody i mam nadzieję, że palenie nie będzie zbytnio uciążliwe a da się tą drogą coś zaoszczędzić bo z kasą krucho. Zawsze jest też taka opcja, jak pisałeś że przy wodnej instalacji łatwo można zmienić na dowolne źródło ciepła, ale teraz jak widzę, że tak szybko ci się znudziło to nie wiem czy dobrze, że kupiłem piec na "wungiel" Myślałem jeszcze o dokupieniu w przyszłości palnika na pelety i zasypywania małego pomieszczenia obok kotłowni tym opałem na cały sezon. Obsługa dotyczyła by wtedy tylko czyszczenia, ale palniki ciągle drogie są więc wstrzymam się. Czy w styczniu bufor dał ci jakiś komfort rzadszego palenia? Przy jakich temperaturach mogłeś palić co drugi dzień? Czy możesz stwierdzić jako użytkownik, że bufor podnosi sprawność układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Piczman,czy te 1200zl to miesiecznie masz na mysli? Sezonowo na cele CO !A więc rocznie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Czy mam rozumieć, że doświadczony zimą, jesteś rozczarowany paliwami stałymi. Troszkę jestem zaniepokojony bo będę miał bardzo podobny układ do ciebie, czyli piec na stałe i bufor. Niestety jestem, opisywałem już super sprawność w okolicach 60 % palenia węglem !Dodam że kocioł dolnospalający i bufor 1000 L. Żadnego dławienie i wyrzucania kasy w komin ,,, Czy możesz stwierdzić jako użytkownik, że bufor podnosi sprawność układu? Nie mam porównania ale z obserwacji wynika że podnosi bardzo nieznacznie lub wcale. Oczywiście są tez inne zalety ale ekonomia nie powala. Co do Stycznia to szło mi jakieś 18 kg węgla, paliłem raz na dobę przez 4 godziny. A więc nawet przy -30 C za oknem mam zimę gdzieś. Jak nabiłem do 100 C bufor to na 30 godzin w te mrozy wystarczyło. Ale tą magiczną temp. jest -2/-1 C, ta i wyższa daje mi komfort rozpalanie co 2 dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 02.02.2010 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Daniel,czy naprawde nie korzystales z innych zrodel energii do tej pory,tylko jedziesz na samej pompie i jest to wystarczajace? temat ogrzewania najbardziej spedza mi sen z powiek,chyba jak kazdemu po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi uzytkownikow praktykow pompy na forum,wcale nie wyglada to tak pieknie Cześć, tak tylko pompa ciepła, mamy kominek ale prawie w nim nie palimy, czasami w sobotę wieczorem trochę jak mamy ochotę posiedzieć i napić się winka , dosłownie 3-4 większe kawałki drzewa i tyle, w styczniu chyba 1 raz było napalone. Jest również rekuperacja. Nie mamy jeszcze drzwi wewnętrznych i tynku na zewnątrz więc okna nie obrobione. Najbardziej ciągnie przez drzwi zewnętrzne w garażu i potem drzwiami między garażem a kotłownią. To jest do poprawienia bo dalej nie ma drzwi i czuć jak wieje zimno. Domek zbudowany z opluwanego na grupie Ytonga 40 cm i o dziwo jest ciepło Z pompami ciepła prawda jest taka, że często instalacje są robione przez mało doświadczonych monterów, którzy wcześniej montowali piece węglowe lub gazowe i potem wychodzą kwiatki, rurki ogrzewania położone na temperaturę 40 C, za małe dolne źródłó itp. Ja również ryzykowałem bo wybrałem pompę polskiego producenta, który zaczyna na naszym rynku, wcześniej 8 lat budował i montował je we Francji. Teraz mam pełne zaufanie do niego, odpowiada na każdy telefon, ma cierpliwość do głupich pytań laika, podjadą jeszcze zmienić sterownik bo czasami pompka cyrkulacji cwu nie chodzi tak jak trzeba w zadanych przedziałach czasowych. Pozdrawiam - Daniel Daniel, mógłbyś dać jakieś namiary na tego polskiego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 02.02.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 http://www.ecopol-system.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 02.02.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 http://www.ecopol-system.pl/ Dokładnie tak Pan Marek jak by co..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 02.02.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 A więc nawet przy -30 C za oknem mam zimę gdzieś. Jak nabiłem do 100 C bufor to na 30 godzin w te mrozy wystarczyło. Ale tą magiczną temp. jest -2/-1 C, ta i wyższa daje mi komfort rozpalanie co 2 dzień. Dzięki za odpowiedź. Piec i częściowo instalacje już mam więc będę brną w to rozwiązanie. Ciekawe czy bufor 2000l w twoim przypadku pozwoliłby na palenie co drugi dzień w największe mrozy przy dobrym zaizolowaniu go. Czytałem, że kotły na paliwa stałe osiągają maksimum sprawności blisko swej największej wydajności, dlatego postanowiłem postawić bufor, ale Twoje doświadczenia troszkę mnie rozczarowują. Zastanawiam się się czy na osiągniętą sprawność nie ma wpływu izolacja bufora, chociaż jak jest wewnątrz domu to nie powinna. Ciekawe jaki byś miał wynik gdybyś przemęczył się jedną dobę i palił z pominięciem bufora. Wtedy byłoby jakieś porównanie i wiedza do kalkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Takiej możliwości nie mam bo kocioł ma za dużą moc.Co do tych 2 tyś L to oczywiście zapas bym miał od 2 do 4 dni w zimie!Jest to policzalne, żadna czarna magia ,,,Izolację mam zrobioną na 6+ bo w te mrozy w kotłowni dużo chłodniej, płyta zabudowy baniaka zimna w dotyku.Od góry mam tak dużo wełny że też straty minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 02.02.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Ja bym się nie pchał w paliwa stałe, z doświadczenia wiem że tona węgla tak na prawdę kosztuje 40 % więcej niż nam się wydaje. A to już jest bezsens No nie do końca. U mnie całkiem dobrze ocieplony dom więc zacząłem grzać ... prądem. Jednakże dopiero po odpaleniu kozy na węgiel dom zaczął nieźle schnąć. Wyszło, że wentylacja naturalna też ma swoje zalety! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Nie rozumiem co masz na myśli pisząc o wentylacji naturalnej!Możesz rozwinąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 02.02.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Mam przygotowaną częściowo wentylację mechaniczną, ale ze względu na brudne prace w środku nie będę jej na razie uruchamiał. Kanałów do wentylacji grawitacyjnej brak, więc co mi zostało - otóż koza plus różne nieszczelności W tej sytuacji koza zasysa sobie powietrze z domu i wyciąga po spaleniu tlenu przez komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Zmieniło się jeszcze coś, ilość energii jaka musisz dostarczyć aby utrzymać tą samą temp. Wiem że to nie ten wątek ale zastanawiam się dlaczego wiele osób mówi/pisze że ciepło z węgla jest jakieś inne niż z gazu i prądu? Dla mnie energia z różnych źródeł jest energią policzalną i tą samą więc z skąd biorą się takie wypowiedzi ? Niewiedza ? Konserwatywność ? A może strach przed kosztami które nie muszą być większe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts