Piczman 15.02.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Będziesz miał reku - warto to wykorzystać i pobierać ciepło znad kozy do ogrzewania innych pomieszczeń. Ostrożnie z tym stwierdzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 15.02.2010 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Zaczyna się przejaśniać (w mojej głowie). Wkład kominkowy (sam zabuduję) i elektryka, ale dlaczego piece akumulacyjne? Wiem- taniej, te kable na podłodze nie dadzą sobie rady? Nawet jeśli by miało by byc trochę drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 15.02.2010 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 No i ten kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła? Czy tylko ozdoba i grzanie ew. nóżek w saloniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Piece akumulacyjne dają możliwość grzania po ok. 0,28 zł za KWh a to połowa "zwykłego" prądu. Więc albo kable grzejne w podłodze albo piece i rachunek za ogrzewanie połowę niższy ! Wybieraj ! A kominek ? "Czy tylko ozdoba i grzanie ew. nóżek w saloniku?" Popieram to stwierdzenie ! Tylko niech Ci nikt nie wciska 14 KW do salonu Najmniejszy jaki jest będzie dobry + niskokaloryczne paliwo ! Bo budujesz enrgooszczędny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 15.02.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ja osobiście odwróciłbym priotytety przy wentylacji mechanicznej. Koniecznie zainstalowałbym GWC, natomiast nie spieszyłbym się z rekuperatoram. Biorac pod uwagę pojemność cieplną powietrza, to przy tak małej kubaturze raczej inwestycja w odzysk się nie opłaca (zwłaszcza gdy wybierzesz "tańsze" w eksploatacji rozwiązanie), to zawsze można uzupełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ile kosztuje rekuperator ?Ile kosztuje GWC ? Po co Ci GWC skoro nie ma rekuperatora i skoro powietrze ma małą pojemność cieplną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 15.02.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Nie do odzysku. Z doświadczenia wiem (tak mam u siebie), że powietrze dmuchane przez GWC nie powoduje dyskomfortu. Dmuchanie -10 -15 czy -20 może być problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 15.02.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ile kosztuje GWC? Ja kładłem rury przy budowie domu. Wyszło mi kilkaset złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Skocz do wątku o wentylacji mechanicznej. Sporo tego tu ! Twoja teza jest warta dyskusji, zawsze coś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 15.02.2010 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Panowie eksperci, jak już pisałem jest oferta Dospela za 2000 zł. Czyli nie drogo. A teraz GWC. Jeśli włożę w ziemię 50 m rury z jednej strony czerpnia a drugi podpięty pod rekuperator to to ma sens? Czytając wątki dot. tego tematu tam jest powoli wszystko coraz bardziej komplikowane przeróżnymi obliczeniami i unowocześnieniami, a ja bym tylko chciał wiedzieć czy taka rura będzie spełniała rolę GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Myślę że tak. Zależy jeszcze przy jakiej wydajności.Co do samego zestawu Dospela to dobry produkt z tego co wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 15.02.2010 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Dzięki W końcu z czymś trafiłem. Teraz podłoga. Elektra przysłała mi ofertę i wg nich potrzebuję ok. 9 kW. Jak mogę sobie obliczyć ile mnie będzie kosztowało ogrzewanie ( tylko podłogówką, pomijając reku) , albo gdzie szukać jakichś wskazówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Policz sobie w OZC ! Taki przyjemny programik Wyjdzie Ci czarno na białym, pomnożysz o koszt KWh i masz. Mnie wyszło niecałe 5 000 Kwh rocznie. Dom 110 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 15.02.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Przestrzegam przed podejściem od tzw Dupy strony. Chcesz kupić zestaw jakiś tam, bo jest w promocji, a później się będziesz zastanawiał, czy da sie go zastosować w konkretnym twoim przypadku. Wprawdzie wygląda na to, że wydajnościowo ten zestaw pasuje do twojego domu, ale sa jeszcze inne kwestie:1. czy ta centrala pociągnie w połączeniu z GWC?2. Jeśli nie zdecydujesz się na GWC, to czy ma zabezpieczenie przez zamarznięciem?3. czy chcesz wentylację opartą na alufleksach (takie chyba są w zestawie)? 4. czy ma ciche wentylatory (chyba łożyska ślizgowe) na razie tyle mi przychodzi do głowy. Cena jest atrakcyjna. Dawno nie śledziłem cen, więc jestem zaskoczony takim poziomem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 15.02.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam Bede mial podobny do autora metraz 83m2 uzytku, i rowniez podpiwniczylem domek, dylemat z grubsza ten sam - czym grzac? Zastanawiam sie nad tym juz rok. Przestudiowalem watki j-j, Piczmana i adam mk, i wielu innych energooszczednych. Po pierwsze izolacja, izolacja,izolacja j szczelnosc budynkuPo drugie wentylacja mech z reku i gwc (glikolowe wersja Piczman)Po trzecie nie chce w salonie kotlowni pod rzadna postacia - nie bedzie kominka.Po czwarte w miare tani i wygodny w uzytkowaniu jest pelet, duzo tanszy w inwestycji od PC, a dobrze dobrany kociol mysle ze przez rok nie spali wiecej niz 3tony pelletow (CO+CWU rowniez latem) solary w tym wypadku bez sensu.Podlogowka i kaloryfery na pietrze.Dla wiekszej wygody do systemu mozna wpiac bufor z grzalka elektryczna i grzac w II taryfie a jak mrozy syberyjskie przyjda mamy kociol na pelet Reasumujac:- nie mamy kotlowni w salonie- przy dobrym kotle raz na tydzien do kotlowni chodzimy a 3 tony peletow to ok 2,5tys rocznie Chyba dobra opcja dla malego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agiszon 16.02.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 To teraz ja coś napiszę Jestes dośc zielona jesli chodzi o budowanie. Teraz dopiero nabieram wiedzy czytając wasze posty. Jestesmy na etapie projekty nadbudowy i praktycznie wszystko jeszcze przed nami. W zasadzie nie zastanawialiśmy sie nad innymi mozliwościami grzewczymi niz te obecne czyli piec węglowy ogrzewający wode w kaloryferach. Dopiero teraz czytając wasze posty zaczynam myślec nad tym rozwiązaniem. Planujemy piec wielopaliwowy z podajnikiem. W całym domu (100m kw) czyli dół (wiatrołap, łazienka, pokój i kuchnia)+góra(3 pokoje i łazienka) będą kalaryfery. W łazienkach (po ok 6 mkw) ogrzewanie podłogowe - chyba elektryczne (innego chyba sensu nie ma). W sezonie grzewczym ciepła woda podgrzewana przez piec a lato bojler elektryczny. Miejsca na piec jest sporo, mamy piwnice ok 30 mkw, tam teraz trzymamy węgiel i jest piec. Co myslicie o ekonomii takiego rozwiązania? Cały czas się zastanawiam czy będzie potrzeba montowac rekuperator czty można sobie podarowac? Dodam, ze jestem dopiero na etapie poszerzania wiedzy A i babcia majac dół czyli ok 50 mkw+strych zużywała ok 2,5 tony wegla rocznie. Dom nie był ocieplony, dopiero teraz będziemy ocieplac. Czekam na rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 16.02.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Będziesz miał reku - warto to wykorzystać i pobierać ciepło znad kozy do ogrzewania innych pomieszczeń. Ostrożnie z tym stwierdzeniem A dlaczego ? Pllanowałm coś podobnogo ... ale nie wiem jak to ładnie ubrać/obudować. Bo inaczej mnie druga połówka z domu wyrzuci. Koza daje mi sporo ciepła ale nie chce ono iść za bardzo do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.02.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Tomi78__ Założenia są dobre. Ale nie porównuj kosztów inwestycyjnych pompy ciepła i kotła na pellet !!! Dla mnie taki kocioł ( cena !!!) to droga inwestycja nawet jak tańszy od pompy. Dobry jest na duże chałupy gdzie trzeba nieźle hajcować. Wydasz sporo, jeśli się na to godzisz to ok. Ale porównaj to do opcji z buforem i grzałkami w taniej taryfie. Różnica w inwestycji może się okazać na tyle duża że będziesz ogrzewał prądem za tą samą kasę przez 20 lat Moje rozwiązanie z buforem tez nie jest optymalne, ale wydałem na kocioł 1500 zł i mam w lekką zimę 2 dni ogrzewanie bezobsługowo. Widziałem ceny kotłów na pellety ! Nie zachęcają! Tak jak ich moce zupełnie niepasujące do domów energooszczędnych o powierzchni do 100 m2 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 16.02.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Obecnie przy tak małych zapotrzebowaniach na ciepło warto rozważyć budowę małej ciepłowni - wspólnej dla kilku sąsiadów. Szczególnie jak robi to deweloper ! Marzy mi się np. taki rząd 10 szeregówek a na jej końcu małe pomieszczenie z kotłem na pelety i małą turbiną parową co wytwarza prąd (dodatkowo) i ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.02.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Cały czas się zastanawiam czy będzie potrzeba montowac rekuperator czty można sobie podarowac? Dodam, ze jestem dopiero na etapie poszerzania wiedzy To widać Rekuperacja to odzysk ciepła z wentylacji, najlepiej z mechanicznej. Planujesz taką ? Ogrzewanie które chcesz zbudować jest typowe i sprawdzone. 99 % moich znajomych ma tak u siebie w domu i nie narzekają. W większości jesteśmy tradycjonalistami .Przynajmniej mam takie odczucie. Chcemy mieć tak jak nasi dziadkowie i ojcowie bo to sprawdzone i wiadomo że DZIAŁA. A Ja to jestem taki wyjątek co to chce mieć wszystko inaczej,,, Udało się i DZIAŁA. To magiczne słowo załatwia sprawę wszystkiego. Zanim zamieszkałem i sprawdziłem cisza, a teraz jak już DZIAŁA to skrzynka zawalona wiadomościami co rano Możesz zrobić jak opisujesz, będzie dobrze. Bardziej przyłożyłbym się do lektury o wentylacji bo to jest bardziej istotne i bierze czynny udział w procesie utrzymania temp. w domu zimą. NOTO , Ja to się z sąsiadem nie mogłem dogadać w sprawie 40 cm od granicy ( ten taras) więc o ogrzewaniu nawet bym nie pomyślał. I tak zawsze byłbym złodziejem, za to że wiem więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts