Tomi78__ 17.02.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Tomi78__ A znajdź mi podłogówkę która będzie pracowała sprytnie z taką temperaturą Najczęściej będzie 25-28 C ! Podlogowka idzie przez mieszacz i taka temp osiagniesz(25-28) ale chodzi o to ze jak na kotle masz 40st to sprawnosc 30% max i korozja zje go w kilka sezonow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 17.02.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Piczman a napisz prosze, ile Cie kosztowala cala kotlownia, z pompami, buforem, kotlem, rurkami, praca hydraulika itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.02.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Podlogowka idzie przez mieszacz i taka temp osiagniesz(25-28) Ja mam 100 C i osiągam 25 C Jak pamiętam to zamknąłem się w 10 tyś z całą instalacja centralnego ogrzewania ! Z czego podłogówka wodna z rozdzielaczem chyba 3,5 tyś. Bufor 1800 zł Kocioł 1800 zł Zostaje miedź ( sporo ) i hydraulik, 3 pompy, sterownik pogodowy i 2 zawory mieszające z siłownikami. Dokładnie to Ja już nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzi 17.02.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 jak jest gaz to bym robil - podlogowka + kociol kondensacyjnyjak nie ma gazu zastanawialbym sie nad pompa ciepla lub kotlem stalopalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.02.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Tak na prawdę tutaj ani pompa ciepła ani sam kocioł stałopalny nie będzie dobrym wyborem. Ale kocioł ratuje postawienie bufora a pompę ciepła dotacja Tak więc na wszystko jest rada ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 17.02.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Tak na prawdę tutaj ani pompa ciepła ani sam kocioł stałopalny nie będzie dobrym wyborem. Ale kocioł ratuje postawienie bufora a pompę ciepła dotacja Tak więc na wszystko jest rada ! Jaka dotacja? u nas to jeszcze w powijakach, jak niemiec kupi np. koze na pelet za 4tys euro to dostanie 1tys dotacji bez zbednych ceregieli, a u nas preferencyjny kredyt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.02.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Tak na prawdę tutaj ani pompa ciepła ani sam kocioł stałopalny nie będzie dobrym wyborem. Ale kocioł ratuje postawienie bufora a pompę ciepła dotacja Tak więc na wszystko jest rada ! Jaka dotacja? u nas to jeszcze w powijakach, jak niemiec kupi np. koze na pelet za 4tys euro to dostanie 1tys dotacji bez zbednych ceregieli, a u nas preferencyjny kredyt?? Pewnie część osób się ze mną nie zgodzi, ale zamiast dotować u nas zabrałbym wszędzie dotacje. Przynoszą one więcej szkody niż pożytku, a są wynikiem lobbowanie grup producentów o swoje zyski, a nie troską o środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.02.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Tak na prawdę tutaj ani pompa ciepła ani sam kocioł stałopalny nie będzie dobrym wyborem. Ale kocioł ratuje postawienie bufora a pompę ciepła dotacja Tak więc na wszystko jest rada ! Jaka dotacja? u nas to jeszcze w powijakach, jak niemiec kupi np. koze na pelet za 4tys euro to dostanie 1tys dotacji bez zbednych ceregieli, a u nas preferencyjny kredyt?? Dokładnie. Mój kredyt mam w BOŚ-u, kiedy spytałem o kredyty "ekologiczne" na np ogrzewanie to Pani westchnęła ciężko i powiedziała ze to mi sie nie opłaca . ze względów proceduralnych i ekonomicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 18.02.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Tak na prawdę tutaj ani pompa ciepła ani sam kocioł stałopalny nie będzie dobrym wyborem. Ale kocioł ratuje postawienie bufora a pompę ciepła dotacja Tak więc na wszystko jest rada ! Jaka dotacja? u nas to jeszcze w powijakach, jak niemiec kupi np. koze na pelet za 4tys euro to dostanie 1tys dotacji bez zbednych ceregieli, a u nas preferencyjny kredyt?? Dokładnie. Mój kredyt mam w BOŚ-u, kiedy spytałem o kredyty "ekologiczne" na np ogrzewanie to Pani westchnęła ciężko i powiedziała ze to mi sie nie opłaca . ze względów proceduralnych i ekonomicznych. Dokladnie tak...... szkoda gadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 22.02.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Chyba pompiarze przeciagna mnie na swoja strone........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 22.02.2010 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Chyba pompiarze przeciagna mnie na swoja strone........ Podaj co przeważyło szalę, mam nadzieję że nie ich marketing (niezły zresztą). Też miałem takie momenty, ale zawsze ogólne podliczenia kosztów mnie hamowały. Zapodaj szczegóły, a nóż też mnie podkusi, bo na razie obstaję przy wersji "piczmanowskiej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 22.02.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 jaki polecacie rekuperator do małego domku? powierzchnia około 60 m2 parter plus 40 m2 poddasze użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.02.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Tomek ! Nie wygłupiaj się ,,, Chodź z nami PS. Tylko wybij sobie z głowy ten kocioł zgazowujący drewno, jak chcesz ładować bufor kotłem stałopalnym to tylko paliwem wysokokaloryczny. Zyskujesz czas ! sewerynslowi http://sklep.dospel.com/product_info.php?products_id=2104&osCsid=ahslpqfl To będzie dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 22.02.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 sewerynslowi http://sklep.dospel.com/product_info.php?products_id=2104&osCsid=ahslpqfl To będzie dobre Witam, czy można i czy warto zainstalować wentylację mechaniczną na poddaszu użytkowym oraz na parterze tylko w kuchni? w łazience na partrze zamontowałbym wentylator z automatyczną żaluzją, okap tylko z filtrem węglowym w kuchni. Chodzi o to ze mój dom (parter) nie jest przystosowany do wentylacji mechanicznej, którą natomiast mógłbym z pewnością zamontować na poddaszu. Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.02.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Musisz zrównoważyć ilości powietrza nawiewanego i wywiewanego ! Wtedy jest to dobrze zrobione ! Nie jestem pewien jak/czy by to działało Ten wywiew w łazience na parterze mi nie pasuje najbardziej ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 22.02.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 A mamwycene na PCI powietrze - woda do mojej chatki, kompletna kotlownia z montarzem dla ogrzewania podlogowego to 20tys brutto, naprawde powazna alternatywa dla ogrzewania tylko pradem czy kotlowni na paliwo stale, a koszty eksploatacyjne naprawde zachecajace. Z tym, ze ja mieszkam w jednym z najcieplejszych miejsc w polsce i to rozwiazanie u mnie zadziala, u Ciebie Piczman juz nie koniecznie (za duzo mroznych dni masz tam ) Mysle ze gra warta swieczki w porownaniu z ogrzewaniem tylko pradem. Z wersja ''piczmanowska" przegrywa drozsza inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.02.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Jak masz kasę to bierz pompę. Przepłacisz ale zapomnisz że masz ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.02.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 A mamwycene na PCI powietrze - woda do mojej chatki, kompletna kotlownia z montarzem dla ogrzewania podlogowego to 20tys brutto, naprawde powazna alternatywa dla ogrzewania tylko pradem czy kotlowni na paliwo stale, a koszty eksploatacyjne naprawde zachecajace. Z tym, ze ja mieszkam w jednym z najcieplejszych miejsc w polsce i to rozwiazanie u mnie zadziala, u Ciebie Piczman juz nie koniecznie (za duzo mroznych dni masz tam ) Mysle ze gra warta swieczki w porownaniu z ogrzewaniem tylko pradem. Z wersja ''piczmanowska" przegrywa drozsza inwestycja. Jakiej mocy PCi i czy to cena samej kotłowni z PCi (?) więc pozostanie Ci koszt podlogówki tak? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 22.02.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 A mamwycene na PCI powietrze - woda do mojej chatki, kompletna kotlownia z montarzem dla ogrzewania podlogowego to 20tys brutto, naprawde powazna alternatywa dla ogrzewania tylko pradem czy kotlowni na paliwo stale, a koszty eksploatacyjne naprawde zachecajace. Z tym, ze ja mieszkam w jednym z najcieplejszych miejsc w polsce i to rozwiazanie u mnie zadziala, u Ciebie Piczman juz nie koniecznie (za duzo mroznych dni masz tam ) Mysle ze gra warta swieczki w porownaniu z ogrzewaniem tylko pradem. Z wersja ''piczmanowska" przegrywa drozsza inwestycja. Jakiej mocy PCi i czy to cena samej kotłowni z PCi (?) więc pozostanie Ci koszt podlogówki tak? pzdr J-j chodzi o PCI powietrze - woda do ogrzewania co i cwu, pompa o mocy 5,75kW + 6kW grzalka, cena obejmuje instalacje kotlowni, zb CWU 200l i pompy bez robot budowlanych (cokol pod pompe, inne prace)oraz nie obejmuje samej podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.02.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 A mamwycene na PCI powietrze - woda do mojej chatki, kompletna kotlownia z montarzem dla ogrzewania podlogowego to 20tys brutto, naprawde powazna alternatywa dla ogrzewania tylko pradem czy kotlowni na paliwo stale, a koszty eksploatacyjne naprawde zachecajace. Z tym, ze ja mieszkam w jednym z najcieplejszych miejsc w polsce i to rozwiazanie u mnie zadziala, u Ciebie Piczman juz nie koniecznie (za duzo mroznych dni masz tam ) Mysle ze gra warta swieczki w porownaniu z ogrzewaniem tylko pradem. Z wersja ''piczmanowska" przegrywa drozsza inwestycja. Jakiej mocy PCi i czy to cena samej kotłowni z PCi (?) więc pozostanie Ci koszt podlogówki tak? pzdr J-j chodzi o PCI powietrze - woda do ogrzewania co i cwu, pompa o mocy 5,75kW + 6kW grzalka, cena obejmuje instalacje kotlowni, zb CWU 200l i pompy bez robot budowlanych (cokol pod pompe, inne prace)oraz nie obejmuje samej podlogowki. Dzięki a tak z ciekawości jaką dużą masz chatę (?), nie za mała trochę (?), to nie dużo 5,75kW. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts