Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK MĄDRZE I TANIO OGRZAĆ MAŁY DOM ???

roby2603

Recommended Posts

J-j chodzi o PCI powietrze - woda do ogrzewania co i cwu, pompa o mocy 5,75kW + 6kW grzalka, cena obejmuje instalacje kotlowni, zb CWU 200l i pompy bez robot budowlanych (cokol pod pompe, inne prace)oraz nie obejmuje samej podlogowki.

Dzięki a tak z ciekawości jaką dużą masz chatę (?), nie za mała trochę (?), to nie dużo 5,75kW.

pzdr

No nie wiem czy za duzo skoro jeszcze ma grzac CWU, poza tym to pompa jest wyposazona w inverter i dopasowuje moc do zapotrzebowania chwilowego a moc 5,75kW jest moca nominalna.

Co do chatki to 83m2 uzytku + nieogrzewana piwnica dom z poddaszem, mocno energooszczedny z rekuperacja i bedzie caly w poglogowce, reszta w dzienniku :)

• Odpowiedzi 529
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

J-j chodzi o PCI powietrze - woda do ogrzewania co i cwu, pompa o mocy 5,75kW + 6kW grzalka, cena obejmuje instalacje kotlowni, zb CWU 200l i pompy bez robot budowlanych (cokol pod pompe, inne prace)oraz nie obejmuje samej podlogowki.

Dzięki a tak z ciekawości jaką dużą masz chatę (?), nie za mała trochę (?), to nie dużo 5,75kW.

pzdr

No nie wiem czy za duzo skoro jeszcze ma grzac CWU, poza tym to pompa jest wyposazona w inverter i dopasowuje moc do zapotrzebowania chwilowego a moc 5,75kW jest moca nominalna.

Co do chatki to 83m2 uzytku + nieogrzewana piwnica dom z poddaszem, mocno energooszczedny z rekuperacja i bedzie caly w poglogowce, reszta w dzienniku :)

Miałem na myśli że za mała pompka ale jeśli masz 83 m2 to jest OK.

A jaki producent i typ?

pzdr

Miałem na myśli że za mała pompka ale jeśli masz 83 m2 to jest OK.

A jaki producent i typ?

pzdr

DAIKIN ALTHERMA

w skład zestawu wchodzi:

- agregat ERHQ006AD39 (230V, moc nominalna 5,75kW)

- hydrobox EKBH008AA6WN (400V, grzałka wspomagająca 6 kW)

pzdr

Moc agregatu to 5,75kW w zimie przy COP w granicach 2.2(przy temp -15st) masz moc grzewcza ok 12kW a lecie na CWU przy +20st moze podac nawet 16kW COP ok 3,5 wiec moc jest wg mnie wystarczajaca, przy zalozeniu ze bede mial zapotrzebowanie na moc grzewcza nie wiecej niz 5kW.

Moc agregatu to 5,75kW w zimie przy COP w granicach 2.2(przy temp -15st) masz moc grzewcza ok 12kW

Sprawdź sobie dokładnie jaki % tych 5,75kW masz do dyspozycji przy -5, -10, -15C.

Dodatkowe grzałki w powietrznych PC są po to aby w zimie zrekompensować ogromny spadek mocy samej pompy ciepła a nie po to aby podwajać moc "znamionową".....

Moc agregatu to 5,75kW w zimie przy COP w granicach 2.2(przy temp -15st) masz moc grzewcza ok 12kW

Dodatkowe grzałki w powietrznych PC są po to aby w zimie zrekompensować ogromny spadek mocy samej pompy ciepła a nie po to aby podwajać moc "znamionową".....

Ale ja sobie doskonale zdaje sprawe z tego po ca sa grzalki w powietrznej PCI

Sprawdź sobie dokładnie jaki % tych 5,75kW masz do dyspozycji przy -5, -10, -15C.

5,75kW to ilosc energi pobranej przez pompe a moc grzewcza jaka sie z tego uzyska to zalezna od temp zewnetrznej i temp gornego zrodla, wiec moc grzewcza bedzie zawsze wieksza od tych 5,75kW ale zalezna od COP, im zimniej tym mniejszy COP.

Chyba ze sie myle?

Na pewno się mylisz. 5,75kW to moc wymnożona już przez sredni COP. Moc agregatu to pewnie coś około 1,6kW :). Ale bez obawy. I tak wystarczy. Ja mam althermę 8,4kW na 220 m2 podłogi :). Gdyby było jak myślałeś, to bys zarżnął altherme. Inwerter by nie pomógł (działa tylko w pewnym zakresie bodajze 70-100% mocy).

Mylisz się, ale sprawdź w dokumentacji ;)

Normalnie dajesz mi do myslenia, juz czytam dokumentacje.........

Masz racje przy -15st osignie moc najwyzej 3,6kW mocy grzewczej przy 1,6kW moce wejsciowej, czyli zalaczy sie grzalka, ale ile czasu mamy takie temp,?

Przy -7stC jest juz 4.77/1,7

a przy -2stC 5.6/1.72

dla +2st 7,45/1,74

Zapotrzebowanie na ogrzewanie do domu mam w projekcie bez WM i dobrego ocieplenia 5.6kW a po wprowadzonych zmianach mysle ze nie wiecej niz 4kW tak wiec chyba wystarczy mi taka pompa?

Witam,

A ja chyba dalej jestem w czarnej dziurze. Kilku instalatorow PC twierdzi, że pompa powitrze woda do ogrzania co się u nas nie sprawdza. Tam pod Szczecinem to może jeszcze, ale gdzieś indziej podobno ie daje rady. Moja chałupa będzie na śląku, a tu zimy już potrafio przymrozić. Nie wiem co z tą pompą zrobić. Mam już wycenę i za pomę solankową do mojego kurnika zapłacę około 27000 zł brutto. Trochę sporawo jak dla mnie.

Jeśli nie masz GZ to zrezygnuj z czegoś co można zrobić później ( ja tak zrobiłem) i montuj PCi.

Dopiero dzisiaj przekroczyłem 1200PLN za ogrzewanie w tym sezonie, a nie mam jeszcze taniej taryfy bo byłoby jeszcze lepiej.

Uważam wybór pompy jako jeden z lepszych wyborów podczas budowy.

Jeśli 27000 to cena całości łącznie z DZ, zasobnikiem cwu i robiocizną to bym się nie zastanawiał. Za PC powietrze-woda z montażem też pewnie trzeba obecnie zapłacić ponad 20000. No ale jeśli całościowo wyjdzie 2 razy drożej, to już trzeba się zastanowić, czy "warto kupować lodziarnię, aby móc jeść lody za darmo :)". Chyba, że należysz do tej grupy osób, dla których alternatywą do PC jest spalanie krowich placków :).

Chyba za dużo czytasz :wink:

Daj sobie na luz z tydzień i jeszcze raz podejdź do tematu.

Kartka i długopis + kalkulator !

Pamiętaj że każde rozwiązanie jakie wybierzesz będzie miało wady, tu kwestia priorytetów.

Twoich ,,,

Ja nad tym mysle od conajmniej roku, ale myslalem juz dawno o jakiejs hybrydzie.

Moj znajomy ma dom ok 200m2, i ogrzewa go kominkiem z PW, oraz kotlem na Gaz plynny LPG, o koszty nie wnikajmy - stac go.

za 2007rok spalil drewna za 1,5tys i za tyle samo gazu

Ja nie chce miec kominka, ale mam kotlownie i komin

Gdyby miec jakis kociolek na paliwo stale do grzania w minusowe temperatury, a PCI powietrzna na CWU i dogrzewanie w tzw 'okresie przejsciowym' ?

Dalo by to nastepujace korzyści jak dla mnie, kociol pracuje z duza wydajnoscia przy duzym zapotrzebowaniu ale na stosunkowo tanim paliwie, a PCI dogrzewa moj kurnik, w chłodne ale nie mrozne dni i dodatkowo produkuje mi od wiosny do jesieni CWU, a CWU w zimie zapewnia kociolek.

Produkcja CWU od wiosny do jesieni bedzie tansza nawet od wegla, a w zimie trzeba kociolkiem na paliwo stale grzac CWU.

Troszke podobne ogrzewanie jak ma moj znajomy, z tym ze nie bede mial kotlowni w salonie.

Właśnie testuję mój dom, sprawdzam jaką temp. utrzyma bez ogrzewania gdy za oknem +2-+5 C.

Póki co 2 doby i powyżej 20 C !

Nabiłem też bufor aby sprawdzić na jak długo da mi zapas CWU !

Na oko mam 7 dni ciepłą wodę bez palenia, ale eksperyment trwa ,,,

Czy rozpalenie kotła raz w tygodniu na 4 godziny jest uciążliwe ?

Uważam że nie, a w kieszeni kilka dobrych tyś zostaje !!!

Tyle ile na tą pompę wydasz :)

Właśnie testuję mój dom, sprawdzam jaką temp. utrzyma bez ogrzewania gdy za oknem +2-+5 C.

Póki co 2 doby i powyżej 20 C !

Nabiłem też bufor aby sprawdzić na jak długo da mi zapas CWU !

Na oko mam 7 dni ciepłą wodę bez palenia, ale eksperyment trwa ,,,

Czy rozpalenie kotła raz w tygodniu na 4 godziny jest uciążliwe ?

Uważam że nie, a w kieszeni kilka dobrych tyś zostaje !!!

Tyle ile na tą pompę wydasz :)

No wlasnie niby nie uciazliwe ale jednak....

Sprawa nadal rozwojowa... :)