sewerynslowi 24.02.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Właśnie testuję mój dom, sprawdzam jaką temp. utrzyma bez ogrzewania gdy za oknem +2-+5 C. Póki co 2 doby i powyżej 20 C ! Nabiłem też bufor aby sprawdzić na jak długo da mi zapas CWU ! Na oko mam 7 dni ciepłą wodę bez palenia, ale eksperyment trwa ,,, Czy rozpalenie kotła raz w tygodniu na 4 godziny jest uciążliwe ? Uważam że nie, a w kieszeni kilka dobrych tyś zostaje !!! Tyle ile na tą pompę wydasz możesz napisać jaki duży masz dom i jakiej wielkości bufor? jakbyś mógł to tez jakiej firmy BARDZO DZIĘKUJĘ za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 24.02.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Dom 110 m2 !Bufor o pojemności 1 000 L, robiłem go sam, szczegóły w Dzienniku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 24.02.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 cześć, ja również prawie kupiłem Althermę, pobrałem numery telefonów do użytkowników, trochę porozmawiałem. Z tego co pamiętam to jedyny problem jaki był to oblodzenie i to przy temperaturach bliskich 0 C. Ale chyba Daikin zmieniał oprogramowanie w celu zminimalizowania tego zjawiska. U mnie miała być jednostka taka jak u 7tonik-a. Pewnie bym miał już zamontowaną, gdyby nie kasa odzyskana z vatu, dołożyłem 3 tys. i miałem odwierty, pompę ciepła polskiego producenta kupiłem za przyzwoite pieniądze. Dla świętego spokoju i komfortu psychicznego bałem się mimo wszystko wejść w nowe rozwiązanie na naszym rynku. Kwestia czasu kiedy pojawi się więcej użytkowników PC powietrze-woda i wzrośnie przekonanie do takich systemów. Przy małych domach taki system powinien się sprawdzić, zresztą zobaczcie ile w tym roku było dni z temperaturą poniżej -20 C, tydzień? Wtedy faktycznie grzałki wspomogą, a teraz jest na plusie i COP większy więc średnia powinna wyjść przyzwoita. Na swoim przykładzie mogę powiedzieć tak, przy tych wielkich mrozach moja PC chodziła po 18 godzin na dobę, przy obecnej pogodzie (+4 i słońce) 3-4 godziny. Jak wracam z pracy w domu jest 21,5 C na podłodze 21 C, czyli słońce dobrze dogrzało chałupkę. Temperatura spada do 20 C nad ranem, na pompie ustawiłem grzanie od 9.00 do 19.00 (mam jedną taryfę) do 21 C, w pozostałym przedziale 20 C, więc trochę pochodzi żeby utrzymać to 20,25 C, od 9.00 grzeje do 21 C, co przy obecnej pogodzie osiąga ok. 11.00, reszta to słońce. Ciekawe jak będzie w pochmurne dni. No to tyle wypocin zwolennika PC... (jeżeli nie ma gazu) Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 24.02.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Kwestia czasu kiedy pojawi się więcej użytkowników PC powietrze-woda i wzrośnie przekonanie do takich systemów. Przy małych domach taki system powinien się sprawdzić, Iloś użytkowników i wielkość domu nie mają znaczenia - one nie zmienią fizyki. zresztą zobaczcie ile w tym roku było dni z temperaturą poniżej -20 C, tydzień? Wtedy faktycznie grzałki wspomogą, a teraz jest na plusie i COP większy więc średnia powinna wyjść przyzwoita. problmemem nie jest -20 tylko już 0. Sam pisałeś że są problmey z zamarzaniem przy 0 oC. To że w ciągu ostatnich kilkunastu lat nie było zim nie oznacza że tak będzei zawsze. W Polsce temperatura -10 oC ( w szczególności nocą) to jest standard - wiele dni w roku. Pompa ciepła to prąd - prąd to taryfa nocna. Ale nocą jest zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 24.02.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Na pewno się mylisz. 5,75kW to moc wymnożona już przez sredni COP. Moc agregatu to pewnie coś około 1,6kW . Ale bez obawy. I tak wystarczy. Ja mam althermę 8,4kW na 220 m2 podłogi . Gdyby było jak myślałeś, to bys zarżnął altherme. Inwerter by nie pomógł (działa tylko w pewnym zakresie bodajze 70-100% mocy). Ale ściemniają. Co to daje ... to już lepiej bufor dołożyć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 24.02.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Chyba za dużo czytasz Daj sobie na luz z tydzień i jeszcze raz podejdź do tematu. Kartka i długopis + kalkulator ! Pamiętaj że każde rozwiązanie jakie wybierzesz będzie miało wady, tu kwestia priorytetów. Twoich ,,, Ja nad tym mysle od conajmniej roku, ale myslalem juz dawno o jakiejs hybrydzie. Moj znajomy ma dom ok 200m2, i ogrzewa go kominkiem z PW, oraz kotlem na Gaz plynny LPG, o koszty nie wnikajmy - stac go. za 2007rok spalil drewna za 1,5tys i za tyle samo gazu Ja nie chce miec kominka, ale mam kotlownie i komin Gdyby miec jakis kociolek na paliwo stale do grzania w minusowe temperatury, a PCI powietrzna na CWU i dogrzewanie w tzw 'okresie przejsciowym' ? Dalo by to nastepujace korzyści jak dla mnie, kociol pracuje z duza wydajnoscia przy duzym zapotrzebowaniu ale na stosunkowo tanim paliwie, a PCI dogrzewa moj kurnik, w chłodne ale nie mrozne dni i dodatkowo produkuje mi od wiosny do jesieni CWU, a CWU w zimie zapewnia kociolek. Produkcja CWU od wiosny do jesieni bedzie tansza nawet od wegla, a w zimie trzeba kociolkiem na paliwo stale grzac CWU. Troszke podobne ogrzewanie jak ma moj znajomy, z tym ze nie bede mial kotlowni w salonie. Robisz pracę doktorską czy projekt ogrzewania. Policz sobie roczne koszty ogrzewania Twojego domu czystym prądem beż żadnych taryf. POLICZ ! Potem wstaw je na Forum z założeniami do obliczeń. To co próbujesz zrobić to ... kupno lodziarni i i korporacji taksówkowej ... Jak pisał Piczman. Daj sobie tydzień luzu zapomnij o pracy doktorskiej i ... jak student policze ile czego potrzebujesz i ... wtedy Ci wyjdzie. Choć mam wrażenie że Ty chcesz PC nie po to aby ogrzewała dom ale aby ... drażniła sąsiadów i znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 24.02.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Ciekawe jak będzie w pochmurne dni. No to tyle wypocin zwolennika PC... (jeżeli nie ma gazu) Pozdrawiam - Daniel Własnie dla pomp powietrze-woda lepiej niech chodzi w dzień niż w nocy. Nie wiem czy warto przechodzić na II taryfy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Czy warto czy nie, zależy w jakim % PC posiłkować się będzie grzałkami, i czy mamy możliwość akumulacji ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 24.02.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Czy warto czy nie, zależy w jakim % PC posiłkować się będzie grzałkami, i czy mamy możliwość akumulacji ciepła. Nie tylko - jeszcze ważny jest COP, jest przecież różnica pomiędzy COP = 2 a COP = 4. Wladować w cały system np. 50 tyś albo i lepiej i grzać grzałkami to coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 24.02.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Co jest bardziej wiarygodne (chodzi o PC powietrzne) praktyczne doświadczenia użytkowników, czy teorie? Ja swoje zuzycie podawałem w wątku o pompach ciepła. Nie odbiega od wyników uzyskiwanych przez Pc gruntowe, a grzeję wyłącznie w nocy (II taryfa). Twierdzę, że jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się mitu o ogrzewaniu elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 24.02.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Co jest bardziej wiarygodne (chodzi o PC powietrzne) praktyczne doświadczenia użytkowników, czy teorie? Ja swoje zuzycie podawałem w wątku o pompach ciepła. Nie odbiega od wyników uzyskiwanych przez Pc gruntowe, a grzeję wyłącznie w nocy (II taryfa). Twierdzę, że jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się mitu o ogrzewaniu elektrycznym. Czy mógłbyś to wyłuskać i zrobić osobny wątek który łatwo byłoby na szybko linkować do innych okolicznych tematów jako konkretne rozwiązanie ? Będe wdzięczny (i myślę, że nie tylko ja!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 24.02.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Choć mam wrażenie że Ty chcesz PC nie po to aby ogrzewała dom ale aby ... drażniła sąsiadów i znajomych NOTO nie kazdy robi cos na pokaz, ale mysle ze skas to Ci sie wzielo, jesli mi na pokazie by zalezalo to bym wzial 0,5mln zl kredytu i wille wybudowal, a tak buduje 'kurnik' mniejszy od mojego rodzinnego domu z lat 90tych. Zalezy mi na sprawnie dzialajacym ogrzewaniu i w miare oszczednym. a o prad sie boje ze i tak wyjdzie drogo. W sumie duzo od ogrzania nie mam, i moje rozne pomysly poddaje dyskusji na tym forum - bo o to chyba chodzi. Nie jestem tu po to zeby sie czyms chwalic bo jeszcze nie mam czym. Wiec podyskutujmy a nie udowadniajmy kto jest glubszy od kogo............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 24.02.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Czy mógłbyś to wyłuskać i zrobić osobny wątek... Były juz takie wątki: http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-altherma-krok-po-kroku,t153841.htm http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-sopel-lodu,t124388.htm http://forum.muratordom.pl/altherma-daikin,t112810.htm i wymarły. Nie ma sensu tworzyć następnego Własnie dla pomp powietrze-woda lepiej niech chodzi w dzień niż w nocy. Nie wiem czy warto przechodzić na II taryfy .... Gdyby była pewność, że COP spada w nocy o połowę to byś miał rację. Lecz tak raczej nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 24.02.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Wladować w cały system np. 50 tyś albo i lepiej i grzać grzałkami to coś nie tak. Gdyby takie były ceny PC powietrznych to miałbyś rację. Przy faktycznych cenach nie jest to takie oczywiste. Dla mniej odważnych jest to cena do przyjęcia (różnica miedzy ceną elektrycznego ogrzewania, a PC powietrzną). Z całą pewnościa jest to znacznie bardziej uzasadniona ekonomicznie inwestycja niż PC gruntowe (według mnie-przy obecnym standardzie budowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 24.02.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Cena Althermy z zb CWU i montarzem to 20tys brutto, a te pozostale 30 to co ma byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.02.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Co do opłącalności PCi, solarów itp. to są to inwestycje w większości przypadków nieopłacalne ale: 1A Przykład dla solary vs prąd, w taryfie zwykłej, calodziennej (0,49 gr/1 kWh): - dla zalożonego dziennego zużycia cwu=35 l/os.*d i 4 osób - różnica w kosztach instalacji solarnej a podgrzewacza elektrycznego- 6 000 zł (bo solary dla 4 osobowej rodziny średnio to ok. 6 000-7000 zł brutto a pełen full wypas podgrzewacz elektryczny z programatorem to 500-600 zł) - płatne ze środków własnych - oprocentowanie 5 %. - koszty eksploatacyjne remontowe co roku dla solarów- 50 zł - sprawność roczna całkowita solarów- 65% Zwrot- 11 lat jesli do tego czasu nic się z nimi nie stanie Ale gdy zakładamy działanie podgrzewacza elektrycznego w 90% w taryfie taniej (0,28 gr) co jest normalnym rozwiązaniem to wygląda to już inaczej: zwrot- parę lub paręnaście pokoleń z wiecznym działaniem solarów Niewiele da używanie jej solarów w taryfie nocnej. 1B. a co do PCi do cwu to sytuacja podobna jak jak dla solarów tle że przyjmując sprawność całoroczną 80% mamy zwrot po 8 latach a dalej przy 90% w taryfie taniej przy elektryce tak samo jak dla solarów. Także niewiele da używanie jej także w taryfie nocnej. Zresztą jak nawet ta różnica wyniesie 4000 a nie 6000 to zwrot jest bardzo podobny 2A A co do PCi do grzania c.o. i cwu zastosowanej w domu tradycyjnym to: - dom 140 m2 - 0,47 gr/1 kWh w taryfie taniej dla PCi czyli PCi działa tylko w taryfie G12 i okresie tanim - 0,2 gr/1 kWh np. alternatywnego paliwa np. gazu do ktorego porównujemy - średnie cop=3,0 dla PCi - różnica w kosztach instalacji grzewczej c.o. i c.w.u. z kotłem a instalacją grzewczą dla c.o. i cwu z PCi- 20 000 zł - płatne ze środków własnych - oprocentowanie 5 %. Zwrot- parę pokoleń 2B Ale gdy zakładamy działanie PCi w taryfie taniej (0,25 gr/1 kWh) co jest normalnym rozwiązaniem to wygląda to już inaczej: zwrot- 11 lat jesli wcześniej PCi nie wysiądzie bo mimo że kocioł też może to jednak koszty PCi są większe niż kotla. 3. A gdy bierzemy pod uwagę domy energooszczędne lub małe powierzchniowo <100 m2 lub mamy mniejsze zużycie cwu to jeszcze mniej kalkuluje się PCi i kolektory jeśli może się to w ogóle gorzej oplacać . itd. to nie wszystkie możliwości ale niektóre bo nie chce mi się wszystkiego wypisywać, każdy przypadek należałoby rozpatrywac indywidualnie ale jak widać opłacalność jest wątpliwa już nawet gdy dajemy te urządzenia do domu tradycyjnego (dane dawałem wg mnie obiektywnie, jak się nie zgadzacie z danymi do wyliczen mówcie co, podyskutujemy czy należy coś zmienić). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 24.02.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Ad. 2A i 2B Moim zdaniem jeśli ktoś ma gaz ziemny to nie zastanawia się nad PCi. Zwykle osoby zastanawiające się nad pompą mają do wyboru sam prąd, lub latanie z łopatą i węgiel, bądź kotłowania w salonie czyli kominek. Jeśli mamy rozpatrywać tylko bezobsługowe rozwiązania to prąd vs PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.02.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Ad. 2A i 2B Moim zdaniem jeśli ktoś ma gaz ziemny to nie zastanawia się nad PCi. . Po części się zgadzam, więc to odrzucamy. Ad. 2A i 2B Zwykle osoby zastanawiające się nad pompą mają do wyboru ..., lub latanie z łopatą i węgiel, bądź kotłowania w salonie czyli kominek. . To nie wymaga dyskusji- "wungiel" nadal jeden z najtańszych ale tu pozostaje nie tylko ekonomia- święta prawda a więc co kto lubi, nie dojdziemy tu do konsensusu Ad. 2A i 2B Jeśli mamy rozpatrywać tylko bezobsługowe rozwiązania to prąd vs PCi. OK: - dom tradycyjny 140 m2- prund vs PCi - 4 osoby a więc 140 l/d cwu - średni dla c.o. i cwu COP=3,0 - koszt 1 kWh w taniej taryfie- 0,25 gr - PCi dla cwu i c.o. działa tylko w taniej taryfie - elektryczne też tylko w taniej dla c.o. i cwu - oprocentownie 5 % - coroczne eksploatacyjne PCi itp- 50 zl (niewiele to zmienia w tej kwocie) - rożnica w kosztach inwestycyjnych- 35 000 zł (całość instalacji gzrewczej c.o. i cwu z PCi wraz ze wszystkim przyjąlem 50 000 zl a elektrycznego 15 000- dużo ale to dom standardowy więc i większe wymagania grzewcze) ZWROT- 15 lat bez zakłądania że po 10 latach mogą zacząć się problemy z droższymi naprawami PCi itp. a z czasem też COP może się zmienić. i jeszcze jedno przy malym domu- ok 100 m2 zwrot- 26 lat Czy warto oceńcie sami- wg mnie nie do końca. ale gdy chodzi o korzystanie tylko w taryfie dziennej obu układów (tylko dla domu 140 m2) (0,49 gr) to PCi zwraca się po 6 latach, tylko że niewielu z nas grzejąc prądem nastawia się na grzanie w taryfie zwykłej. W kwesii korzystania z PCi w taryfie zwykłej a z prundu w taniej to zwrot- parę pokoleń pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 24.02.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 j-j nie igraj z losem. Zaraz wpadnie tu kilku fanatyków z argumentami, że inwestycja w dom z założenia nie jest opłacalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 24.02.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 ZWROT- 15 lat bez zakłądania że po 10 latach mogą zacząć się problemy z droższymi naprawami PCi itp. a z czasem też COP może się zmienić. i jeszcze jedno przy malym domu- ok 100 m2 zwrot- 26 lat Czy warto oceńcie sami- wg mnie nie do końca. ale gdy chodzi o korzystanie tylko w taryfie dziennej obu układów (tylko dla domu 140 m2) (0,49 gr) to PCi zwraca się po 6 latach, tylko że niewielu z nas grzejąc prądem nastawia się na grzanie w taryfie zwykłej. W kwesii korzystania z PCi w taryfie zwykłej a z prundu w taniej to zwrot- parę pokoleń pzdr Jest jeszcze jedna kwestia. Rachunek za prąd przychodzi co kilka miesięcy, u mnie następny szykuje się około 1tyś zł, jakbym miał zapłacić 3,5tyś to byłby to już niezły problem. Przy pompie mam różnicę w inwestycji rozłożoną na kilkadziesiąt lat, a jak sam piszesz po 6ciu zaczynam już "zarabiać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts