seba_x 30.01.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Witam Wpadłem na pomysł żeby zamiast GWC glikolowego (żwirowy i rurowy odpadają bo mam b. wysoko wody gruntowe) zrobić sobie nagrzewnicę w kanale dolotowym do reku. , nagrzewnica byłaby zasilana gorącą wodą z kominka z płaszczem . Uruchamiał bym to tylko gdy temp. zew. spadnie poniżej "0".Jak myślicie czy to dobry pomysł ? może ktoś z was ma coś takiego u siebie ?W sumie jest to pewien rodzaj instalacji rozprowadzenie ciepła z kominka po całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 30.01.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Witam Wpadłem na pomysł żeby zamiast GWC glikolowego (żwirowy i rurowy odpadają bo mam b. wysoko wody gruntowe) zrobić sobie nagrzewnicę w kanale dolotowym do reku. , nagrzewnica byłaby zasilana gorącą wodą z kominka z płaszczem . Uruchamiał bym to tylko gdy temp. zew. spadnie poniżej "0". Jak myślicie czy to dobry pomysł ? może ktoś z was ma coś takiego u siebie ? W sumie jest to pewien rodzaj instalacji rozprowadzenie ciepła z kominka po całym domu. ..na nic odkrywczego nie wpadłeś, rekuperatory z nagrzewnicami różnego rodzaju już dawno istnieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 30.01.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 A jaki ma to związek z GWC? Co się stanie jak w kominku nie będzie ciepła a na dworze -20C? Co chcesz uzyskać zabezpieczenie rekuperatora czy podwyższenie temp. powietrza nawiewanego? To pierwsze z woda to się nie uda bo słabo płynie w temperaturach ujemnych a to drugie to nagrzewnica po rekuperatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 30.01.2010 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 ..na nic odkrywczego nie wpadłeś, rekuperatory z nagrzewnicami różnego rodzaju już dawno istnieja zdaję sobie sprawę z tego że to nic odkrywczego , niestety nie mam z kim wymienić się doświadczeniami w tym temacie więc dlatego zapytałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 30.01.2010 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Co chcesz uzyskać zabezpieczenie rekuperatora czy podwyższenie temp. powietrza nawiewanego? Chodzi mi głównie o to że jak nie mam GWC żeby mi reku nie zamarzał w takie mrozy jak były ostatnio oraz przy okazji podwyższyć temp. nawiewanego powietrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.01.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Woda nie jest dobrym pomysłem na nagrzewanie tego co może mieć temperaturę mniejszą od zera. Co się stanie jak nie napalisz w kominku a reku będzie działał? Wymiennik zamarznie i prawdopodobnie popęka. Nie możesz zakładać że taka sytuacja nigdy się nie wydarzy nawet jeżeli teraz tak myślisz. Ten glikolowy GWC nie jest ani drogi ani skomplikowany w wykonaniu tym bardziej że masz wysoko poziom wódy . Dzięki temu możesz dać krótszą rurkę z glikolem czy czym tam. Koszt instalacji i jej skomplikowanie takie samo jak tego wymiennika z wodą z płaszcza wodnego. Eksploatacja dużo mniej absorbująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 30.01.2010 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Woda nie jest dobrym pomysłem na nagrzewanie tego co może mieć temperaturę mniejszą od zera. Co się stanie jak nie napalisz w kominku a reku będzie działał? Wymiennik zamarznie i prawdopodobnie popęka. Nie możesz zakładać że taka sytuacja nigdy się nie wydarzy nawet jeżeli teraz tak myślisz. Ten glikolowy GWC nie jest ani drogi ani skomplikowany w wykonaniu tym bardziej że masz wysoko poziom wódy . Dzięki temu możesz dać krótszą rurkę z glikolem czy czym tam. Koszt instalacji i jej skomplikowanie takie samo jak tego wymiennika z wodą z płaszcza wodnego. Eksploatacja dużo mniej absorbująca. Na razie to są takie wstępne pomysły , gwc glikolowy trochę mnie wystraszył bo dostałem ofertę na 13 tyś. . Nagrzewnicę zalał bym borygiem ,układ zamknięty z pompką . W jaki sposób obliczyć długość rury dla gwc glikolowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 30.01.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 W jaki sposób obliczyć długość rury dla gwc glikolowego ? Nie licz - zakop tyle rury ile masz miejsca najwyżej będzie wymiennik do jakieś pompy ciepła. Jak chcesz podwyższyć temperaturę powietrza nawiewanego to nagrzewnica za reku bo inaczej będziesz obniżał sprawność wymiany, a jak zabezpieczenie przed zamarzanie to w nagrzewnicy glikol, tyle ze kiepsko glikol wygląda w kominku, musisz jeszcze dać jakiś wymiennik pomiędzy. Idz do wątku o GWC tam jest wszystko opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts