Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC inaczej

seba_x

Recommended Posts

Witam

Wpadłem na pomysł żeby zamiast GWC glikolowego (żwirowy i rurowy odpadają bo mam b. wysoko wody gruntowe) zrobić sobie nagrzewnicę w kanale dolotowym do reku. , nagrzewnica byłaby zasilana gorącą wodą z kominka z płaszczem . Uruchamiał bym to tylko gdy temp. zew. spadnie poniżej "0".

Jak myślicie czy to dobry pomysł ? może ktoś z was ma coś takiego u siebie ?

W sumie jest to pewien rodzaj instalacji rozprowadzenie ciepła z kominka po całym domu.

Witam

Wpadłem na pomysł żeby zamiast GWC glikolowego (żwirowy i rurowy odpadają bo mam b. wysoko wody gruntowe) zrobić sobie nagrzewnicę w kanale dolotowym do reku. , nagrzewnica byłaby zasilana gorącą wodą z kominka z płaszczem . Uruchamiał bym to tylko gdy temp. zew. spadnie poniżej "0".

Jak myślicie czy to dobry pomysł ? może ktoś z was ma coś takiego u siebie ?

W sumie jest to pewien rodzaj instalacji rozprowadzenie ciepła z kominka po całym domu.

..na nic odkrywczego nie wpadłeś, rekuperatory z nagrzewnicami różnego rodzaju już dawno istnieja :wink:

A jaki ma to związek z GWC? Co się stanie jak w kominku nie będzie ciepła a na dworze -20C? Co chcesz uzyskać zabezpieczenie rekuperatora czy podwyższenie temp. powietrza nawiewanego? To pierwsze z woda to się nie uda bo słabo płynie w temperaturach ujemnych :( a to drugie to nagrzewnica po rekuperatorze.

Woda nie jest dobrym pomysłem na nagrzewanie tego co może mieć temperaturę mniejszą od zera. Co się stanie jak nie napalisz w kominku a reku będzie działał? Wymiennik zamarznie i prawdopodobnie popęka. Nie możesz zakładać że taka sytuacja nigdy się nie wydarzy nawet jeżeli teraz tak myślisz. Ten glikolowy GWC nie jest ani drogi ani skomplikowany w wykonaniu tym bardziej że masz wysoko poziom wódy :). Dzięki temu możesz dać krótszą rurkę z glikolem czy czym tam. Koszt instalacji i jej skomplikowanie takie samo jak tego wymiennika z wodą z płaszcza wodnego. Eksploatacja dużo mniej absorbująca.

Woda nie jest dobrym pomysłem na nagrzewanie tego co może mieć temperaturę mniejszą od zera. Co się stanie jak nie napalisz w kominku a reku będzie działał? Wymiennik zamarznie i prawdopodobnie popęka. Nie możesz zakładać że taka sytuacja nigdy się nie wydarzy nawet jeżeli teraz tak myślisz. Ten glikolowy GWC nie jest ani drogi ani skomplikowany w wykonaniu tym bardziej że masz wysoko poziom wódy :). Dzięki temu możesz dać krótszą rurkę z glikolem czy czym tam. Koszt instalacji i jej skomplikowanie takie samo jak tego wymiennika z wodą z płaszcza wodnego. Eksploatacja dużo mniej absorbująca.

Na razie to są takie wstępne pomysły , gwc glikolowy trochę mnie wystraszył bo dostałem ofertę na 13 tyś. :o .

Nagrzewnicę zalał bym borygiem ,układ zamknięty z pompką .

W jaki sposób obliczyć długość rury dla gwc glikolowego ?

W jaki sposób obliczyć długość rury dla gwc glikolowego ?

Nie licz - zakop tyle rury ile masz miejsca :) najwyżej będzie wymiennik do jakieś pompy ciepła.

Jak chcesz podwyższyć temperaturę powietrza nawiewanego to nagrzewnica za reku bo inaczej będziesz obniżał sprawność wymiany, a jak zabezpieczenie przed zamarzanie to w nagrzewnicy glikol, tyle ze kiepsko glikol wygląda w kominku, musisz jeszcze dać jakiś wymiennik pomiędzy. Idz do wątku o GWC tam jest wszystko opisane.