kania86 30.01.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 witam wszystkich, a mianowicie tak jak w temacie zamarzł mi odpływ do szamba, proszę o radę czy można ten lód rozpuścić, chodzi mi o jakieś środki chemiczne bo zwykłą sól oraz sodę kaustyczną już sypałem do kanalizacji, dodam jeszcze że instalacja odpływowa jest wykonana z rur PCV, bardzo proszę o konkretne porady, z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.01.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Jak wsypałeś sól i nie pomogło to tylko mechanicznie możesz to przekuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 jaka srednica rury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania86 30.01.2010 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 rura jest fi 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 nie wiem jaka masz możliwość dostać sie do korka lodowego od strony szamba jesli jest wprowadz wąż maksymalnie w pobliże korka i wypłukiwanie wodą od strony szamba jesli takiej mozliwości nie ma - sól i czekac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 30.01.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 jaka masz możliwość dostać sie do korka lodowego od strony szamba jesli jest wprowadz wąż maksymalnie w pobliże korka i wypłukiwanie wodą od strony szamba Najlepiej ciepłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania86 30.01.2010 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 od strony szamba nie ma możliwości dostania się do rury kanalizacji, gdyż właz ma po przekątnej stronie szamba i nie ma możliwości dostania się do tejże rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 30.01.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 U mnie zadziałała grzałka 2000W włożona w rewizję na środku rury. Chodziła prawie dwa dni , ale pooooszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1r 30.01.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Wprawdzie jest to nielgalne ale jeżeli wywzisz szmbo do oczyszczalni, zastosuj 5litry płynu do chłodnicy puszczając kibelkiem a potem dołożyć gorącej wody naprawdę gorącej też przez kibelek powinno w szybkim czasie ruszyć, a na wiosnę odkopać i dać w tym miejscu izolację ze styropianu na przyszłość nie powinno być kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.01.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Albo już teraz odkopać/odkuć ziemię na zewnątrz nad rurą i tam zrobić rewizję. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 30.01.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 a pozatym fi100 to w srodku na zewnatrz to fi 160 i by nie zamarzlo a tak wogule wal ciepla wode to pusci doluz gzalke i poczekaj ewentualnie jesli wiesz gdzie to kolanko to nad nim rozpal ognisko to sie ziemia nagrzeje ( sory glupi pomysl ) POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 30.01.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 a pozatym fi100 to w srodku na zewnatrz to fi 160 i by nie zamarzlo a tak wogule wal ciepla wode to pusci doluz gzalke i poczekaj ewentualnie jesli wiesz gdzie to kolanko to nad nim rozpal ognisko to sie ziemia nagrzeje ( sory glupi pomysl ) POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 30.01.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Najlepszy sposób to rozpuścić od strony szamba wężem ogrodniczym lub myjką woda może być zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 30.01.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 doluz gzalke i poczekaj ewentualnie jesli wiesz gdzie to kolanko to nad nim rozpal ognisko to sie ziemia nagrzeje ( sory glupi pomysl ) POZDRAWIAM Wcale nie taki głupi .Wioedziałem gdzie mam pod ziemią ta rezerwowa rewizję , ale ziemia była tak zmarznieta ,ze tylko ognisko dało radę . Przy okazji kiełbaski piekłem z nudów. Zimna woda lana nawet pod ciśnieniem z węza nie wiele da , a szambo zapełni sie wczesniej niż cokolwiek rozmarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 30.01.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Tak właśnie działa wuko i jest to najbardziej skuteczny sposób na przepychanie i odmrażanie (też przepychanie ) kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania86 31.01.2010 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 niestety nie mam możliwości dokopanie się do rury gdyż ona idzie wzdłuż domu pod chodnikiem i musiałbym kuć chodnik co nie wchodzi zimą grę, sprubuje jeszcze tym płynem do chłodnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jean58 31.01.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam! Spróbuj karcherem (myjką ciśnieniową) można kupić przewód 10 metrowy z głowicą do czyszczenia rur i gorącą wodą .Potrzebna będzie jeszcze pompa.Kiedyś odmrażałem stalowe rury dużą spawarką. Powodzenia -Jean Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Jesteś pewien, że zamarzło, a nie się czymś zapchało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania86 31.01.2010 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 na pewno zamarzło kilka lat temu jak były duże mrozy to tez zamarzło ale wtedy nie było tyle śniegu co w tym roku i było pełne szambo i dlatego zmarzło w rurach, spawarką nie da rady gdyż to jest instalacja PCV, a myjką tez raczej nie bo od strony szamba nie mam dostępu do rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 01.02.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Lanie wody od strony domu raczej nic nie da. Tam juz pewnie jest duzo wody ktora skutecznie ochladza wlewana wode i rozciencza sypana sol.Kiedys poradzilismy sobie tak: dlugi waz wepchniety jak najblizej korka, do tego pompka na wiertarke aby wypompowac wode.Jak sie juz wypompuje wode, wpompowywujemy goraca wode, najlepiej z sola.I tak az do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts