Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamarzbięty odpływ do szamba

Recommended Posts

witam wszystkich, a mianowicie tak jak w temacie zamarzł mi odpływ do szamba, proszę o radę czy można ten lód rozpuścić, chodzi mi o jakieś środki chemiczne bo zwykłą sól oraz sodę kaustyczną już sypałem do kanalizacji, dodam jeszcze że instalacja odpływowa jest wykonana z rur PCV, bardzo proszę o konkretne porady, z góry wielkie dzięki

nie wiem jaka masz możliwość dostać sie do korka lodowego od strony szamba

jesli jest wprowadz wąż maksymalnie w pobliże korka i wypłukiwanie wodą od strony szamba

jesli takiej mozliwości nie ma - sól i czekac ... :-?

Wprawdzie jest to nielgalne ale jeżeli wywzisz szmbo do oczyszczalni, zastosuj 5litry płynu do chłodnicy puszczając kibelkiem a potem dołożyć gorącej wody naprawdę gorącej też przez kibelek powinno w szybkim czasie ruszyć, a na wiosnę odkopać i dać w tym miejscu izolację ze styropianu na przyszłość nie powinno być kłopotów.

doluz gzalke i poczekaj ewentualnie jesli wiesz gdzie to kolanko to nad nim rozpal ognisko to sie ziemia nagrzeje

( sory glupi pomysl ) POZDRAWIAM

Wcale nie taki głupi .Wioedziałem gdzie mam pod ziemią ta rezerwowa rewizję , ale ziemia była tak zmarznieta ,ze tylko ognisko dało radę . Przy okazji kiełbaski piekłem z nudów.

Zimna woda lana nawet pod ciśnieniem z węza nie wiele da , a szambo zapełni sie wczesniej niż cokolwiek rozmarznie.

na pewno zamarzło kilka lat temu jak były duże mrozy to tez zamarzło ale wtedy nie było tyle śniegu co w tym roku i było pełne szambo i dlatego zmarzło w rurach, spawarką nie da rady gdyż to jest instalacja PCV, a myjką tez raczej nie bo od strony szamba nie mam dostępu do rury

Lanie wody od strony domu raczej nic nie da. Tam juz pewnie jest duzo wody ktora skutecznie ochladza wlewana wode i rozciencza sypana sol.

Kiedys poradzilismy sobie tak: dlugi waz wepchniety jak najblizej korka, do tego pompka na wiertarke aby wypompowac wode.

Jak sie juz wypompuje wode, wpompowywujemy goraca wode, najlepiej z sola.

I tak az do skutku.