Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co się dzieje z elewacją?

78mysz

Recommended Posts

A silka murowana była na spoinę pionową? Czy tylko P+W z poziomą?

Izolacja pozioma przeciwwilgociowa tarasu powinna być wywinięta na mur z 10 cm. Wtedy jak zrobisz nawet dylatację bez uszczelnienia nie ma woda szans dostać się do środka w mur. A spadek masz? Tarasy zadaszony czy nie?

Jak już to wezwij fachowca od elewacji i niech to zrobi. Trzeba wyciąć ok 1cm następnie wepchnąć elastyczny sznur dylatacyjny i uszczelnić silikonem sanitarnym w kolorze.

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A silka murowana była na spoinę pionową? Czy tylko P+W z poziomą?

Izolacja pozioma przeciwwilgociowa tarasu powinna być wywinięta na mur z 10 cm. Wtedy jak zrobisz nawet dylatację bez uszczelnienia nie ma woda szans dostać się do środka w mur. A spadek masz? Tarasy zadaszony czy nie?

Jak już to wezwij fachowca od elewacji i niech to zrobi. Trzeba wyciąć ok 1cm następnie wepchnąć elastyczny sznur dylatacyjny i uszczelnić silikonem sanitarnym w kolorze.

Tatarata miałam ci ja izolację poziomą tarasu pięknie wywinięta, ale z za cienkiej folii była, bo Chłopaki budujące raz dwa zajeździli, zaszurali i jak przyszło do elewacji nie było juz czego wywijac z tarasów na scianę. Ja mam jeszcze jedną nadzieję, mianowicie, jak zrobię na tarasach drewno na legarach, to pod spód kupię grubą folię i ją wywinę na ściane.

Zastanawiałam się juz kiedyś nad sznurkiem dylatacyjnym, ale mój Elewator stwierdził, ze nie bardzo wie i wogóle(sądze, ze nie stosował go nigdy), no mialo być dobrze. :roll:

Moje sciany są z silikatów, klejone w poziomie na kleju ciepłochronnym(prrrrr).cegła pióro-wpust. Tarasy częsciowo zadaszone, ganek całkowicie zadaszony.Co do spadków na tarasach powiem tak: mój wykonawca nie miał dobrej ręki do spadków.Na wiosne będe reklamować drugi taras :roll: (a tak ich prosiłam zeby na to szczególnie uważali)

Tatarata miałam ci ja izolację poziomą tarasu pięknie wywinięta, ale z za cienkiej folii była, bo Chłopaki budujące raz dwa zajeździli, zaszurali i jak przyszło do elewacji nie było juz czego wywijac z tarasów na scianę.

pierwszy błąd...

Zastanawiałam się juz kiedyś nad sznurkiem dylatacyjnym, ale mój Elewator stwierdził, ze nie bardzo wie i wogóle(sądze, ze nie stosował go nigdy), no mialo być dobrze. :roll:

Tak naprawdę to chyba mało kto to stosuje. Dylatacje też nie należą do częstych widoków. Z tym, że na gruntach spoistych i niewysadzinowych jak np. piasek pomimo braku dylatacji nic nie będzie się w zasadzie działo. A jak pisałem wcześniej Ty masz ciężkie warunki gruntowe i powinien być zastosowany. I teraz to daje o sobie znać.

Moje sciany są z silikatów, klejone w poziomie na kleju ciepłochronnym(prrrrr).cegła pióro-wpust.

Masz powód przeciekania ścian przy zacinającym deszczu :D

Tarasy częsciowo zadaszone, ganek całkowicie zadaszony.

W takim wypadku woda nie powinna absolutnie podpływać pod mur. Chyba że po górkę potrafi :o

Co do spadków na tarasach powiem tak: mój wykonawca nie miał dobrej ręki do spadków.Na wiosne będe reklamować drugi taras :roll: (a tak ich prosiłam zeby na to szczególnie uważali)

Powinien być spadek 1,5%. I nie ma wtedy problemów.

kedy ja mowie, ze jak zrobie tą dylatacje to mi woda podejdzie do domu, tak jak podchodzila przy zacinajacym deszczu latem. Szczerze, to jestem ciągle totalnie skołowana. Czy mam wolać swojego wykonawce od sso, czy od elewacji, czy brać to wszystko na siebie, a nawet jak na siebie to zrobienie dobrze elewacji nie zabezpiecza mnie przed podciąganiem wilgoci przez silikat do środka.Przez piankę idzie woda dalej, ona znajdzie ujscia, bo piankę rozprężną zawsze będzie wypychać przy nakładaniu bardziej w kierunku najmniejszych oporów czyli na zewnątrz i woda znajdzie w niej szczelinki.u mnie między styrodurem a tarasem jest pianka i woda podciekała do środka. choć wydawałoby się, ze pianka wypełniła dziurę :(

A gdzie Twój kierbud ?

kedy ja mowie, ze jak zrobie tą dylatacje to mi woda podejdzie do domu, tak jak podchodzila przy zacinajacym deszczu latem. Szczerze, to jestem ciągle totalnie skołowana. Czy mam wolać swojego wykonawce od sso, czy od elewacji, czy brać to wszystko na siebie, a nawet jak na siebie to zrobienie dobrze elewacji nie zabezpiecza mnie przed podciąganiem wilgoci przez silikat do środka.Przez piankę idzie woda dalej, ona znajdzie ujscia, bo piankę rozprężną zawsze będzie wypychać przy nakładaniu bardziej w kierunku najmniejszych oporów czyli na zewnątrz i woda znajdzie w niej szczelinki.u mnie między styrodurem a tarasem jest pianka i woda podciekała do środka. choć wydawałoby się, ze pianka wypełniła dziurę :(

A gdzie Twój kierbud ?

Tez sie zastanawiam. nigdy nie znalazł żadnego błedu, nie sprawdzil żadnego wymiaru, spadku, sposobu montażu. Kiedyś kazałam mu zbadać spadki na tarasach - przed rozkuwaniem tarasu pierwszego- powiedział, ze są ok to ok, ale latem sama chwyciłam łatę i sprawdziłam spadek na tarasie 2. Jak myślisz czy był?Tak czy inaczej wykonawcy jednak powinni wykonywać swoją pracę zgodnie z technologiami i zdrowym rozsądkiem, a w razie wątpliwości konsultować się. Ja moge widzieć i zgłaszać pewne usterki i watpliwości, ale nie dysponuję ani odpowiednią wiedzą ani doswiadczeniem, jak rozwiązywać bolące mnie przypadki. Wiadomo, ze kierownik nie jest codziennie na budowie, choć chyba powinien, nieprawdaż?

Ja szukam rozwiązania sytuacji, bo jakoś z tego trzeba wybrnąc, mleko juz dawno sie wylało.

Ratunku pomocy. Dzieje się juz nie tylko z elewacją!

Sufit w sypialni podcieka mi wodą. Sufit podwieszany na profilach wełnowany i foliowany. Nad tym jest pustka i pod dachem jest membrana.Woda normalnie kapie. Na elewacji pojawiły się sople lodu-nacieki z góry do dolu. Kierownik nie jest w zasięgu, nie mawet kogo spytac jak i co zabezpieczyc.Sypialnie mi zaraz szlag trafi :(

to może być wszystko, niekoniecznie wada

po prostu pod spodem śniegu się topi i spływa, trafia na zimne miejsca, zamarza, aż utworzy się "zapora" z lodu, wtedy zbiera się woda i zaczyna szukać innego ujścia, wlewa się pod dachówkę, blachę itp i dalej do Ciebie, na glowę

mam (miałem) to samo :-?

78mysz, żyjesz?

wysłaliście ją po drabinie na śliski dach dwie godziny temu i co? milczy.

:-? Może spadła? :-? może nie zawiadomila nikogo poza nami, co zamierza?

:-? chyba mamy problem :-?

78mysz, odezwij się, jeśli przeżyłaś!

tfu, tfu na psa urok, nie kracz, wrona czy niedźwiedź z Ciebie :roll: , dajmy myszy ochłonąć, na pewno zaraz cosik powie 8)

U mnie wystarczyło nożnie wykopać to co blokowało jedną z rynien i pięknie wyleciała reszta "bloków lodowych". W ogóle to zamarzła mi jedna rynna, reszta - drożne aż miło mimo takich temperatur...

Śnieg z lodem ze spadzistego dachu pięknie się zrzuca szerokimi grabkami do liści 8)

Ratunku pomocy. Dzieje się juz nie tylko z elewacją!

Sufit w sypialni podcieka mi wodą. Sufit podwieszany na profilach wełnowany i foliowany. Nad tym jest pustka i pod dachem jest membrana.Woda normalnie kapie. Na elewacji pojawiły się sople lodu-nacieki z góry do dolu. Kierownik nie jest w zasięgu, nie mawet kogo spytac jak i co zabezpieczyc.Sypialnie mi zaraz szlag trafi :(

Z czego wykonane pokrycie dachowe?