StaryMidas 30.01.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Witam forumowiczów, Planuje podłogę z desek sosnowych. Chcę to zrobić w następujący sposób. 1. Pierwsza posadzka na gruncie.2. Izolacja przeciwwilgociowa z papy.3. Styropian twardy 5cm4. Na styropian legary (7cm wysokie) przymocowane do Pierwszej posadzki5. Miedzy legary 5cm twardy styropian. Zostaje 2 cm przerwy na wentylacje.6. Deska na legary przykręcona wkrętami. Czy ktoś z Was montował legary na styropianie? W ten sposób chcę zapobiec mostkom termicznym a jednocześnie zmniejszyć ilość (wysokość) legarów. Czekam na spostrzeżenia i sugestie. PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.01.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 3. styropianu 10 cm więcejpunkt dodatkowy 3.5 betonowa "wylewka" z powodu lekkiego pogrubienia - bez legarów coś - np parkiet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.02.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 3. styropianu 10 cm więcej punkt dodatkowy 3.5 betonowa "wylewka" z powodu lekkiego pogrubienia - bez legarów coś - np parkiet...A dlaczego ta wylewka?? Podłoga ma być mocowana do legarów a nie na beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaryMidas 01.02.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 do beton44 Chcę uniknąć tej drugiej wylewki. Deski będą mocowane do legarów a nie do posadzki. Pytanie jest, czy zamiast wysokich legarów na 12 cm można je dać niższe o 5 cm (ponieważ będą leżeć na pierwszej warstwie styropianu)? Nikt się nie spotkał z takim rozwiązaniem? Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.02.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 nie nie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wio 01.02.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 na chudziaka wysypałem żwir płukany ok.5cm,wypoziomowałem łatą 2m, styropian w dwóch warstwach, folia i na to łaty z gorszych desek podłogowych , co 30 cm ,do nich bite deski .Podczas szlifowania podłoga uloży się docelowo i obnizy ok.5mm Podłoga miła w kontakcie i nie taka sztywna jak leżąca na betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 01.02.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 a dlaczego nie chcesz dawać wyższych legarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wio 02.02.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 szkoda wysokości, lepiej dołożyć grubszy styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akusta 08.08.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Witam forumowiczów, 1. Czy ktoś z Was montował legary na styropianie? 2. W ten sposób chcę zapobiec mostkom termicznym a jednocześnie zmniejszyć ilość (wysokość) legarów. Witam, z doświadczenia: 1. nie zwykło się montować legarów na styro; zamiast styro montuje się wełnę 2. taniej - od strony usługi i prawdopodobnie materiału - jest położyć wełnę na 60% wysokości przestrzeni od pierwszej wylewki do dolnej warstwy płyty OSB na legarach niż pakować przycinany styro; aby faktycznie uniknąć mostków - należy układać/zawijać wełnę pod legarem - przy zastosowaniu podkładek, kołyski lub w ostateczności klina jest tam zawsze 10 lub 20mm przestrzeni. pzdr r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts