Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legary na twardym styropianie

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Planuje podłogę z desek sosnowych. Chcę to zrobić w następujący sposób.

1. Pierwsza posadzka na gruncie.

2. Izolacja przeciwwilgociowa z papy.

3. Styropian twardy 5cm

4. Na styropian legary (7cm wysokie) przymocowane do Pierwszej posadzki

5. Miedzy legary 5cm twardy styropian. Zostaje 2 cm przerwy na wentylacje.

6. Deska na legary przykręcona wkrętami.

Czy ktoś z Was montował legary na styropianie? W ten sposób chcę zapobiec mostkom termicznym a jednocześnie zmniejszyć ilość (wysokość) legarów.

Czekam na spostrzeżenia i sugestie.

Pozdrawiam

Paweł

do beton44

Chcę uniknąć tej drugiej wylewki. Deski będą mocowane do legarów a nie do posadzki. Pytanie jest, czy zamiast wysokich legarów na 12 cm można je dać niższe o 5 cm (ponieważ będą leżeć na pierwszej warstwie styropianu)?

Nikt się nie spotkał z takim rozwiązaniem?

Paweł.

na chudziaka wysypałem żwir płukany ok.5cm,wypoziomowałem łatą 2m, styropian w dwóch warstwach, folia i na to łaty z gorszych desek podłogowych , co 30 cm ,do nich bite deski .Podczas szlifowania podłoga uloży się docelowo i obnizy ok.5mm Podłoga miła w kontakcie i nie taka sztywna jak leżąca na betonie.

• 6 months później...
Witam forumowiczów,

1. Czy ktoś z Was montował legary na styropianie?

2. W ten sposób chcę zapobiec mostkom termicznym a jednocześnie zmniejszyć ilość (wysokość) legarów.

Witam,

z doświadczenia:

1. nie zwykło się montować legarów na styro; zamiast styro montuje się wełnę

2. taniej - od strony usługi i prawdopodobnie materiału - jest położyć wełnę na 60% wysokości przestrzeni od pierwszej wylewki do dolnej warstwy płyty OSB na legarach niż pakować przycinany styro;

aby faktycznie uniknąć mostków - należy układać/zawijać wełnę pod legarem - przy zastosowaniu podkładek, kołyski lub w ostateczności klina jest tam zawsze 10 lub 20mm przestrzeni.

pzdr

r.

Rysunek7a..jpg

05022009273..jpg