perm 27.02.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 perm moje doświadczenie na ten temat jest małe ale byłem użytkownikiem podłóg drewnianych nawet w kuchni i łezience i wiem że dobrej jakości deska porządne ułożenie i zabezpieczenie /lakiery, farby/ nic nie wypaczy tak podłogi wilgoc gotowej podłodze niewiele robi /a takie szpary/ No to masz małe doświadczenie. 30 letni parkiet potrafi zrobić "balon" na środku pokoju tylko dlatego że w mieszkaniu wymieniono okna na szczelne. Kiepska wentylacja, brak odprowadzania wilgoci i wystarczy. Tak na wilgoć reaguje wszystko co z drewnem ma coś wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 01.03.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 czekam na finał tego tematu miejmy nadzieję szczęśliwy raz układałem podłogę z desek takich frezowanych 10 lat leżą i niema żadnej szpary. zapierałem 'przez wagę' o ścianę i tak każdą zbijałem do klegarów. w jednym pomieszczeniu 'fachowcy' kończyli że są właśnie takie szpary wydaje się że dużo zależy od jakości materiału przed układaniem i porządnego fachwca.później ta wilgotnośc to co ma za znaczenie?że jak będzie jej za dużo to podłoga gdzieś się podniesie? jak będzie sucho to powstaną szpary?teoretycznie nie bardzo w to wierzę czy rzeczywiście niema jakiejś maszyny żeby zrobic frez typu V bez ściągania desek? przecie ci napisalem ze atfka frez zrobisz...(zaglebiarka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrys2000.79 01.03.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 tak ciekawe to bardzo czyżby podłoga na legarach była lepsza-mam na myśli to że można ją ułożyc w taki spsób żeby nie było takich szparużytkowałem podłogi na legarach dlatego dziwią mnie takie szpary na noweji jeszcze jedno może to 'dzisiejsze' drewno jest poprostu gorsze niż 20 lat temu , czy przypadkiem nie wycina się desek teraz z 'gałęzi' tzn. drewno jest rzadkie bo roło raptem 30 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts