Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mega podłogowy problem. POMOCY!!!!

vini

Recommended Posts

perm

moje doświadczenie na ten temat jest małe ale

byłem użytkownikiem podłóg drewnianych nawet w kuchni i łezience

i wiem że dobrej jakości deska porządne ułożenie i zabezpieczenie /lakiery, farby/ nic nie wypaczy tak podłogi

wilgoc gotowej podłodze niewiele robi /a takie szpary/

No to masz małe doświadczenie. 30 letni parkiet potrafi zrobić "balon" na środku pokoju tylko dlatego że w mieszkaniu wymieniono okna na szczelne. Kiepska wentylacja, brak odprowadzania wilgoci i wystarczy. Tak na wilgoć reaguje wszystko co z drewnem ma coś wspólnego.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czekam na finał tego tematu miejmy nadzieję szczęśliwy

raz układałem podłogę z desek takich frezowanych 10 lat leżą i niema żadnej szpary. zapierałem 'przez wagę' o ścianę i tak każdą zbijałem do klegarów.

w jednym pomieszczeniu 'fachowcy' kończyli że są właśnie takie szpary

wydaje się że dużo zależy od jakości materiału przed układaniem i porządnego fachwca.później ta wilgotnośc to co ma za znaczenie?że jak będzie jej za dużo to podłoga gdzieś się podniesie? jak będzie sucho to powstaną szpary?teoretycznie nie bardzo w to wierzę :-?

czy rzeczywiście niema jakiejś maszyny żeby zrobic frez typu V bez ściągania desek?

przecie ci napisalem ze atfka frez zrobisz...(zaglebiarka)

tak ciekawe to bardzo

czyżby podłoga na legarach była lepsza-mam na myśli to że można ją ułożyc w taki spsób żeby nie było takich szpar

użytkowałem podłogi na legarach dlatego dziwią mnie takie szpary na nowej

i jeszcze jedno może to 'dzisiejsze' drewno jest poprostu gorsze niż 20 lat temu , czy przypadkiem nie wycina się desek teraz z 'gałęzi' tzn. drewno jest rzadkie bo roło raptem 30 lat?