SYNIMA 15.02.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Myślę, że to dobra decyzja z tym ogrzewaniem. Macie zamiar kłaść ogrzewanie podłogowe, czy grzejniki ścienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwa72 15.02.2010 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Myślę, że to dobra decyzja z tym ogrzewaniem. Macie zamiar kłaść ogrzewanie podłogowe, czy grzejniki ścienne? Z tego co szanowny małżonek zeznał, to raczej pod uwagę brane są grzejniki ścienne (atlantic) a ewentualnie maty grzejne w łazience i może w kuchni (tam gdzie będą płytki). Tak patrzę na tą Waszą Sosenkę i ładna jest bardzo . Nasza się nieco "rozkraczyła" przez ten garaż . Pozdr. Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYNIMA 16.02.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jak będziecie mieć jakąś wizualizację to wrzućcie, sam jestem ciekaw jak będzie wyglądać z garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwa72 18.02.2010 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Moja "autorska" wizualizacja SOSENKI III z garażem. Mam nadzieję, że Biuro projektowe MGProjekt się nie pogniewa i nie będzie mnie "ciągać" po sądach... http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/m-sosenka3_garaz.jpg Wizualizacja ta różni się od propozycji Autora projektu, bowiem w koncepcji Biura dach nad garażem jest jednospadowy, ustawiony prostopadle do skosów dachu nad częścią mieszkalną domu. MG Projekt widzi to tak: http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/zgarazem.jpg Ja chciałbym dach nad garażem poprowadzić w tej samej dwuspadowej linii (przedłużając dach o kolejnych kilka wiązarów). Pozwoliłoby to uzyskać dodatkową powierzchnię nad garażem np. na stryszek. http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/zgarazem_moja.jpg Wejście mogłoby być z garażu (spuszczana drabinka) lub/oraz z jednego z pokoi na poddaszu. Acha i chciałbym mieć dodatkowe wejście do garażu z kuchni. Oto symulacja rzutów parteru i poddasza: http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/rzut_parter_garaz.jpg PARTER http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/rzut_poddasze_garaz.jpg PODDASZE Pzdr. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwa72 20.02.2010 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 KOMBINACJI ALPEJSKICH CIĄG DALSZY... Modyfikacja domu (i układu pomieszczeń) jeszcze nie zakończona Zacząłem zastanawiać się jak rozsądnie rozwiązać kwestię tego rozbudowanego o garaż projektu.... i wróciłem do ponownego wertowania projektów. W międzyczasie znalazłem nawet jeden projekt, który... już, już prawie wyeliminował nasza SOSENKĘ z gry: http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/d155_danusia.jpg Projekt D-155 DANUSIA z pracowni ARTINEX - (lustrzane odbicie). To również niewielki ok. 70 m.kw domek, z wbudowanym w bryłę garażem, z użytkowym poddaszem, ze stosunkowo tanim (bo drewnianym) stropem, z więźbą dachową typu wiązar... Więcej o projekcie tutaj: http://www.extradom.pl/projekt-domu-D%20155%20DANUSIA-ID-4067.html?typ=&powierzchnia=do_100_m&garaz=&strona= No, już prawie "się witał, już był w ogródku"... Problemem okazał się jednak maleńki pokój dzienny (16,5 m.kw). Trudny do rozsądnego zagospodarowania i używania. To jednak zbyt mała powierzchnia na parterze, aby wykroić na niej jeszcze dodatkowy pokoik-sypialnię. Szkoda. http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/parter_danusia.jpg SOSENKA się obroniła ! Jednak zacząłem zastanawiać się nad delikatną modyfikacją pokoju dziennego i przesunięciem wyjścia na taras na inną ścianę (w pierwotnym założeniu było to wyjście na Pd-Ws, a teraz miałoby byc to wyjście na Pd-Zach). Tak by to mniej więcej wyglądało: http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/rzut_parter_garaz_2.jpg Pewnie tak zrobimy. Jak już zmieniać, to zmieniać Pzdr. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwa72 21.02.2010 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Myślę o tym od dłuższego czasu, żeby - podobnie jak wielu Forumowiczów - zrobić sobie linkownię do interesujących z punktu widzenia budowy miejsc na tym Forum: PRZYDATNE LINKI BUDOWA FUNDAMENTY - STAN ZERO WNĘTRZA WNETRZE MONAH - szarości są pieknewnętrza w szarościach OGRÓD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwa72 21.02.2010 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Przez tą niekończącą się, bezczelnie śnieżną i lodowatą a teraz cieknącą zimę człowiek pozbawiony możliwości działania MYŚLI... Ja to jestem bardzo myślący człowiek z gatunku rozdzielających włos na czworo, rozważający wszystkie możliwe warianty działań (w tym sześć wariantów alternatywnych oraz co najmniej trzy awaryjne ). W związku z tym pozbawiona możliwości jakiegokolwiek ruchu w sprawie ogrodzenia - WYMYŚLAM. Że chciałabym kamienne - nic z tego bo od tej strony, co ja bym go chciała to nie może być akurat takie, tylko ażurowe - cokolwiek to znaczy. Jak się szybko okazało oznacza to w sam raz tyle, że ma być to siatka. Bleeee !. Bo akurat siatka ma te cenną cechę , że się naciąga, a u nas jest spadek a na spadku jak się chce bez robienia stopni, to trzeba naciągnąć i jak raz naciąga się właśnie siatka - tyle zrozumiałam słuchając jednym jedynie uchem baaardzo długiego wykładu małżonka, na temat zalet każdego z możliwych rodzajów stosowanego na terenie Europy środkowej i częściowo zachodniej ogrodzenia... Ufff.... Więc siatka być musi. Straszne, ale przynajmniej jakiś pewnik. Dalej. Że chciałabym roślinne, naturalne oraz mające tę ujmującą cechę, że jest aleniewiemjakie. Grab strzyżony - super, ALE... jak będziemy dziadkami (ja nie dożyję rzecz jasna, no ALE jakby się tak nieszczęśliwie złożyło, to mogę nie dać rady z pielęgnacją w sensie nieustannego podcinania, co raz to wyższego żywopłotu) Nieformowany - bardzo dobre posuniecie, ALE na co się zdecydować: tawuły, dzika róża, berberys... Zielsko się wijące - fajne bardzo, ALE liście mu na zimę opadają i zostaje owinięta sznurami łodyg obrzydliwa już na samym wstępie siatka. Wnioski są jak dla mnie dwa - zbyt długa zima powoduje unieszczęśliwienie człowieka poprzez wymuszenie zdecydowanie za daleko idącego toku myślowego, - musimy zastosować siatkę obsadzoną od strony zewnętrznej żywopłotem nieformowanym, od strony wewnętrznej strzyżonym grabem a zanim wszystko to urośnie do należytej wysokości zasadzić wijące się zielsko Pozdr. Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwa72 23.02.2010 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Tak a'propos tematu żywopłotowego.... Tak wyobrażam sobie siebie i małżonka za lat naście : http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/drabina.jpg A taki może być wynik strzyżenia dzień po nadużyciu...: http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/hedge.jpg Jest też propozycja dla widzących naturalna zieleń inaczej... http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/choinka%201.jpg a także dla niecierpliwych: http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/donice.jpg oraz ostra jazda bez trzymanki dla wysokich lotów profesjonalistów: http://oliwa72.strefa.pl/00_sosenka/dziwny%BFyw.jpg Pozdr. Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.02.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 WitajcieFajny dziennik, miło się czyta. Powodzenia w realizacji planów. Nawiąże do trochę starego postu, z planami zmian we wnętrzu.Moim zdaniem przedstawiony pomysł z drzwiami z łazienki do "wnęki gospodarczej" nie rozwiąże problemu zapachów, a zmniejszy funkcjonalność pomieszczenia gospodarczego. Moja propozycja, przy zaprojektowanym przez Was układzie ścian, dać drzwi między kuchnią a gospodarczym, a następnie dać przesuwane (chowane w ścianę) drzwi między gospodarczym a łazienką. Dalszą część gospodarczego można oddzielić jakąś zasłonką, drzwiami harmonijkowymi lub czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwa72 23.02.2010 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witajcie Fajny dziennik, miło się czyta. Powodzenia w realizacji planów. Nawiąże do trochę starego postu, z planami zmian we wnętrzu. Moim zdaniem przedstawiony pomysł z drzwiami z łazienki do "wnęki gospodarczej" nie rozwiąże problemu zapachów, a zmniejszy funkcjonalność pomieszczenia gospodarczego. Moja propozycja, przy zaprojektowanym przez Was układzie ścian, dać drzwi między kuchnią a gospodarczym, a następnie dać przesuwane (chowane w ścianę) drzwi między gospodarczym a łazienką. Dalszą część gospodarczego można oddzielić jakąś zasłonką, drzwiami harmonijkowymi lub czymś takim. Witaj! Dzięki za wizytę, przychylną opinię i sugestie projektowe . Ja to się z tym pomysłem w sumie zupełnie zgadzam i powiem więcej - my chyba nawet już taki układ "przerabialiśmy" w naszych wizjach. Ale zaczęliśmy narzekać, że tyle zachodu i drzwi tyle... No i zrodziła się taka właśnie a nie inna koncepcja z naszej strony. A to faktycznie może rozprzestrzenianiu się zapachów nie stanąć w sposób należyty na drodze. Trzeba zatem sprawę raz jeszcze dogłębnie przemyśleć... Wszak nie ma nic bardziej deprymującego niż zapach gotowanej pomidorówki gdy człowiek spokojnie zasiadł w toalecie... Pozdr. Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millid 25.02.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 witajcie! fajny dziennik fajnego domku tak sobie oglądam te Wasze zmiany odnośnie łazienki i naszła mnie taka myśl: a gdyby pomieszczenie gospodarcze i łazienkę podzielic na pół ale w poprzek, tzn żeby łazienka była tam gdzie ściana z oknem a pom. gospodarcze przez scianę z kuchnia, to wtedy przejście z garażu do domu byłoby przez pomieszczenie gospodarcze właśnie. Myśleliscie o takim rozwiązaniu? Mam nadzieję, że zrozumiale to opisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwa72 26.02.2010 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 witajcie! fajny dziennik fajnego domku tak sobie oglądam te Wasze zmiany odnośnie łazienki i naszła mnie taka myśl: a gdyby pomieszczenie gospodarcze i łazienkę podzielic na pół ale w poprzek, tzn żeby łazienka była tam gdzie ściana z oknem a pom. gospodarcze przez scianę z kuchnia, to wtedy przejście z garażu do domu byłoby przez pomieszczenie gospodarcze właśnie. Myśleliscie o takim rozwiązaniu? Mam nadzieję, że zrozumiale to opisałam Witaj Millid ! Bardzo dobry pomysł z tym podziałem w poprzek . Dzięki! Jednak dobrze jest zamieszczać takie własne pomysły autorskie do wglądu ogólnego, bo jak widać można wiele zyskać. Tak sobie przymierzam... No może łazienka ciut kiszkowata wyjdzie , ale.... ogólnie.....no bardzo, bardzo Pozdrawiam serdecznie Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millid 26.02.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 no właśnie nie wiedziałam jak to z tymi wymiarami wyjdzie , ale trochę szkoda marnowac w kuchni miejsce na drzwi do garażu, a w gospodarczym pewnie jakis zlew bedzie itp. i chyba bardziej funkcjonalnie no i drzwi do łazienki trochę się oddalą od kuchni i zapach pomidorówki będzie mniej uciążliwy pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwa72 02.03.2010 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Słońce świeci, śnieg w zaniku, wiatr osusza.... jest DOBRZE! Home blues minął jak ręką odjął, stany depresyjne out Ale... taki mi po tej zimie nastrój filozoficzny pozostał. Obejrzałam w niedzielne przedpołudnie program Wojciecha Cejrowskiego " Boso przez świat" (czy jakoś tak...). Rzecz jak to u pana Cejrowskiego o kolejnej wędrówce gdzieś tam w dzikie strony, gdzieś tam z dzikimi ludźmi. Tym razem dzicy spędzali uroczo czas na łodziach, pływając z całym swym niewielkim dobytkiem to tu to tam - lądując na chwile w miejscach gdzie akurat było coś ciekawego do zjedzenia. Pojedli, czy raczej wyjedli i pakowali manatki i dalej na łodzie.... I małżonek stwierdził - No jak oni tak mogą żyć, tak pływają, jedzą, leżą.... i NIC. A potem przyszła refleksja - a my niby cywilizowani, to co robimy? My ZARABIAMY pieniądze! Po co? - chcemy kupić sieć i nałowić rybek na obiad ? NIe!!!! Nasze cele są bardziej jeszcze cywilizowane i dalekosiężne - CHCEMY WYBUDOWAĆ DOM!!! I co? - zapyta dziki - wybudujesz ten dom i już będziesz w nim siedział i cieszył się i podziwiał wschody i zachody i patrzył jak ci się miło żyje? - Nie będę siedział dwa razy dłużej w pracy, żeby zarobić na spłatę tego domu i jego utrzymanie... Taaaak - my CYWILIZOWANI naprawdę potrafimy żyć przez duże "Ż" i wiemy co i jak... Pozdrawiam Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwa72 10.03.2010 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 I stało się jak w każdej szanującej się bajkowej opowieści - powiedziała swe słowa, a przechodziła tamtędy akurat zła godzina i.... -10 na zewnątrz, wszystko skute lodem i do tego na sobotę (SOBOTĘ!!!!), co ja z łopatą miałam na działkę jechać, doły pod ogrodzenie kopać - zapowiadają obfite opady śniegu. Ajjjj.... Czuje zbliżające się wielkimi krokami tzw. pogorszenie nastroju... Byle do wiosny...ech... Pozdr. Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.03.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 I jak tam doły. Bo tak wiosennie się zrobiło. U mnie tej wiosny poziom wody gruntowej lokalnie na + 30, samochód w warsztacie, nie mogę pojechać sprawdzić i mnie nosi. Ale miało być o Waszych dołach pode płotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRUK2010 10.05.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Witam ja także zaczynam budowe Sosenki 3 z silkiki ścian 24+12styropianu fundament także z bloczków silikatowych Ciekawa sprawa z tą łazienka sam sie zastanawiam nad zmianą drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin77pl 17.05.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witam wszystkich. Ten domek rowniez mi sie marzy. To jest link do strony ze zdjeciami z budowy sosenki, http://krzyprzy.zso4.gliwice.pl/dom.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boleksei 16.07.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 WitamWszystkich ja też zaczynam swoja przygode z budowa sosenki 3 tzn mam już działke i jestem w trakcie załatwiania pozwoleń na budowe . Zgdonie z tym co obiecuja w starostwie to do końca sierpnia powinno być wszystko załatwione.W związku z tym że wiekszość z Was jest juz bardziej zaawansowana odemnie mam pytanie?Jaki jest orientacyjny koszt wylania fundamentu sosenki . Fundament chce stawiac z bloczków Bede wdzieczny za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maegarita25 31.08.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witajcie Olu I Wojtku.Cieszymy się, że znaleźliśmy Wasze wpisy na forum ponieważ my również przymierzamy się do budowy domu sosenka 3. Z Waszych opisów można wywnioskować, że macie już spore doświadczenie w temacie budowy, czego nam jako początkującym brakuje. Widzimy, że od Waszego ostatniego wpisu minęło sporo czasu, czy można wiedzieć na jakim jesteście teraz etapie. Chętnie zasięgniemy cennych informacji:)Pozdrawiamy Gosia i Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts