Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodomierz

tomasz197001

Recommended Posts

prawdopodobnie wysiadł mi wodomierz widac pod szybka tam gdzie odczytuje sie stan licznika małe pourywane drobne elementy wczesniej tego nie było nie wiem czy to jest przyczyna tego ze nie mam wody mam pytanie czy zgłaszajac awarie w wodociagach płace za naprawe wymiane np licznika za robocizne

Zgłosić koniecznie- może winny jest np kawałek lodu który rozbił elementy wewnętrzne i ustawił łopatki w pozycji zablokowane(stąd brak lub małe ciśnienie/przepływ wody)

Niezgłoszenie faktu grozi karami

# Kto bez uprzedniego zawarcia umowy, o której mowa w art. 6 ust. 1, pobiera wodę z urządzeń wodociągowych, podlega karze grzywny do 5.000 zł.

# Karze określonej w ust. 1 podlega także ten, kto:

1. uszkadza wodomierz główny, zrywa lub uszkadza plomby umieszczone na wodomierzach, urządzeniach pomiarowych lub zaworze odcinającym, a także wpływa na zmianę, zatrzymanie lub utratę właściwości lub funkcji metrologicznych wodomierza głównego lub urządzenia pomiarowego;

To tylko dla informacji a interpretacji danych urzędników z wodociągów jest wiele.

Ogólnie ponosi się koszty wymiany i wodomierza.(jeżeli nie stwierdza się bezpośredniego winnego zastanego stanu rzeczy.)

jak to kto ty

tylko musisz zgosic gminie i ona albo wymieni i zablabuje albo spisze stary i jak hydrauik wymieni to ona spowrotem zablabuje

wodomiez jest twoj mimo ze placisz za niego przy rozliczeniu wody smieszne ale pamietaj ze to polska tu sie ciezko oddycha

W sprawie wodomierza mam pytania:

1. Czy można legalnie przenieść wodomierz do "ludzkich" warunków odczytu? Tzn. do innego pomieszczenia niż studzienka przy furtce. Samo wejście do niej to jest wyczyn! Teraz np. w zimę. Druga sprawa: Tarcza wodomierza jest pokryta rosą i świecenie latarką pod różnymi kątami też nie za wiele pomaga.

2. Kto płaci za legalizację wodomierza? Jak często powinny być legalizacje?

W kwestii pierwszej - jak najbardziej - trzeba uzgodnić z ZWK sprawę przeniesienia i najlepiej im zlecić wtedy załatwią papierologię przy okazji - przynajmniej tak jest u mnie

Sprawa legalizacji - legalizują wodociągi - polega to po prostu na wymianie wodomierza na wodomierz a aktualną legalizacją.

U mnie w taryfie jest opłata stała za licznik w której to opłacie ma się zawierać koszt legalizacji , odczytu itp. Pobierają za to 3,5 netto miesięcznie za liczniki małe czyli domowe.

Wszystko kwestia regulaminu i taryfy