Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto chce badanie TERMOWIZYJNE ?

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość kejor

witam forumowiczów

78mysz okna masz prawdopodobnie dobre bo współczynnik emisyjności tego materiału jest inny niż ścian a temperatura zewnętrzna ramek będzie poniżej zera mimo że ze zdjęcia wynika inaczej (takie elementy należy analizować oddzielnymi punktami pomiarowymi uwzględniając zmienne współczynników), najlepiej byłoby zrobić każde okno oddzielnie aby coś powiedzieć o osadzeniu. Dach trudno ocenić bo nieznane są warunki pomiaru, graniczne temperatury, wilgotność, prędkość wiatru, jeżeli niebo było czyste (temperatura odczytu czystego nieba to -70 stopni) a wciągu dnia świeciło słońce które nagrzewało dach to zdjęcie pod kątem analizy dachu jest bezwartościowe. Paleta barw żelaza jest lepsza do energetyki, w budownictwie zdecydowanie lepiej sprawdza się paleta tęczy łatwiej zdiagnozować miejsca zawilgocone od przechłodzonych, flaschBack ma rację, że to nie jest badanie termowizyjne a cyknięcie zdjęć, które mogą więcej zaciemnić niż wyjaśnić, zanim zaczniesz coś robić sprawdź podejrzane miejsca jeszcze raz lub innymi metodami

Pozdrawiam!

• 5 months później...

Ja robiłem takie badanie kilkanaście godzin temu :D i jestem z Wielkopolski

Robiłem je dla własnej ciekawości.

Warunki zewnętrzne:

Temperatura: -18,0 oC;. Wilgotność: 45 %; Wiatr: 1,9 m/s PnZd; Ciśnienie: 1018 Mbar

Warunki wewnętrzne:

Temperatura pomieszczeń: 21 oC; Wilgotność: 29 %

Różnica temperatur wew. i na zew. to 39*C

Wyniki poniżej:

:1..jpg 2..jpg 4..jpg 8..jpg

Fotki mam razem z opisem, którego tutaj celowo nie udostępniam.

Jeśli ktoś się zna to proszę o ewentualne uzasadnienie w jakim czasie zwróci się koszt ewentualnego ocieplenia.

A i jeśli chodzi o drzwi zewnętrzne to są to KMT plus nie obrobione- trzymają sie tylko tak trochę na piance :p co zresztą doskonale widać :/

Edytowane przez PliP

• 4 years później...

Nie wiem dlaczego, ale większość ludzi/klientów uważa, że im większa różnica temperatur tym lepiej.

Otóż NIE !

Wystarczy 20K różnicy pomiędzy Tin i Tout, czyli temperatura na zewnątrz ok. 0C i wewnątrz 20-22C.

Plus oczywiście chmury niskie - najlepiej.

Przy -19C na zewnątrz i wysokim ciśnieniu, można spodziewać się odkrytego nieba.

To nie są warunki do termowizji zewnętrznej. Wpływ zimnego nieboskłonu jest ogromny.

Takich pomiarów nie można nawet zaliczyć do oględzin,

bo zupełnie inne temperatury będą na powierzchniach wystawionych na promieniowanie nieboskłonu, a inne we wnękach i zadaszeniach.

Nie można porównać różnic temperatur, więc wyniki/termogramy do śmieci.

Pozdrawiam

GREGOR

Robił ktoś może pomiary w okolicach Częstochowy, interesuje mnie cena i rzetelność wykonania.

Tzn. tak jak pisał poprzednik by osoba robiąca znała się na rzeczy a nie odwaliła swoje w 15min i się zmywa

Albo gdzie można wypożyczyć kamerkę na 24h

Pozdrawiam

Edytowane przez skresz

Przy -19C na zewnątrz i wysokim ciśnieniu, można spodziewać się odkrytego nieba.

To nie są warunki do termowizji zewnętrznej. Wpływ zimnego nieboskłonu jest ogromny.

Takich pomiarów nie można nawet zaliczyć do oględzin,

bo zupełnie inne temperatury będą na powierzchniach wystawionych na promieniowanie nieboskłonu, a inne we wnękach i zadaszeniach.

GREGOR

Uważam, że jeżeli powierzchnie są wystawione na wypromieniowanie ciepła, to fizycznie straty ciepła są w tych miejscach większe.

Oczywiście, zależnie od pogody nocą, temperatury i wynikające z tego straty, będą się zmieniać w porównaniu do innych osłoniętych powierzchni.

Pozdrawiam.

Uważam, że jeżeli powierzchnie są wystawione na wypromieniowanie ciepła, to fizycznie straty ciepła są w tych miejscach większe.

Oczywiście, zależnie od pogody nocą, temperatury i wynikające z tego straty, będą się zmieniać w porównaniu do innych osłoniętych powierzchni.

Pozdrawiam.

Dlatego pomiary (oględziny) zewnętrzne robi się przy zachmurzeniu z chmurami niskimi. Temperatury są wtedy w okolicach 0C.

Pozdrawiam

GREGOR

Ok, pomiary określające jakość izolacji, najlepiej w takich warunkach jak napisałeś. Pozdrawiam.

Jakość izolacji wylicza się na podstawie pomiarów od wewnątrz. Tam są stabilne warunki, które gwarantują dokładność wyników.

Idealne warunki do takich badać od zewnątrz występują statystycznie 1 dzień w roku/sezonie pomiarowym.

Ten dzień w tym sezonie już był - w grudniu.

Pozdrawiam

GREGOR

Jakość izolacji wylicza się na podstawie pomiarów od wewnątrz. Tam są stabilne warunki, które gwarantują dokładność wyników.

Pozdrawiam

GREGOR

Ok. jest to zasadne, ale w tym miejscu mam pytanie.

Czy przy pomiarach od wewnątrz, rodzaj ogrzewania ma wpływ na jednoznaczną ocenę jakości izolacji cieplnej budynku?

Pozdrawiam.

Ok. jest to zasadne, ale w tym miejscu mam pytanie.

Czy przy pomiarach od wewnątrz, rodzaj ogrzewania ma wpływ na jednoznaczną ocenę jakości izolacji cieplnej budynku?

Pozdrawiam.

Oczywiście rodzaj ogrzewania ma wpływ na dokładność pomiarów i obliczeń.

Dlatego ja zalecam odpowiednio wcześniej wyłączyć CO, a obliczenia izolacyjności są wyliczane jako średnia z kilku ścian/połaci/okien.

Pozdrawiam

GREGOR

Żartujesz, prawda?

Flir wypuścił nakładki na IPhona o nazwie Flir ONE.

Jest to prosta kamera termowizyjna (mikrobolometr) o rozdzielczości 80x60, czułości 0,1C i ma stałą ogniskową.

Zakres temperatur 0C-100C.

Cena w granicach 1500zł może trochę mniej (zależnie od dystrybucji).

Do oględzin z bliska się nadaje. Z większej odległości to mamy jedną uśrednioną plamę.

Pozdrawiam

GREGOR

Oczywiście rodzaj ogrzewania ma wpływ na dokładność pomiarów i obliczeń.

Dlatego ja zalecam odpowiednio wcześniej wyłączyć CO, a obliczenia izolacyjności są wyliczane jako średnia z kilku ścian/połaci/okien.

Pozdrawiam

GREGOR

Czyli bez wzgledu na to czy to podlogowka, czy grzejniki- musza byc wylaczone? Ile czasu przedbadaniem?