78mysz 23.02.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 No i co, będzie uzasadnienie mojej tragedii budowlanej? Bo jak nie to wyzwę na pojedynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kejor 30.06.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 witam forumowiczów78mysz okna masz prawdopodobnie dobre bo współczynnik emisyjności tego materiału jest inny niż ścian a temperatura zewnętrzna ramek będzie poniżej zera mimo że ze zdjęcia wynika inaczej (takie elementy należy analizować oddzielnymi punktami pomiarowymi uwzględniając zmienne współczynników), najlepiej byłoby zrobić każde okno oddzielnie aby coś powiedzieć o osadzeniu. Dach trudno ocenić bo nieznane są warunki pomiaru, graniczne temperatury, wilgotność, prędkość wiatru, jeżeli niebo było czyste (temperatura odczytu czystego nieba to -70 stopni) a wciągu dnia świeciło słońce które nagrzewało dach to zdjęcie pod kątem analizy dachu jest bezwartościowe. Paleta barw żelaza jest lepsza do energetyki, w budownictwie zdecydowanie lepiej sprawdza się paleta tęczy łatwiej zdiagnozować miejsca zawilgocone od przechłodzonych, flaschBack ma rację, że to nie jest badanie termowizyjne a cyknięcie zdjęć, które mogą więcej zaciemnić niż wyjaśnić, zanim zaczniesz coś robić sprawdź podejrzane miejsca jeszcze raz lub innymi metodamiPozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo1 27.12.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 odgrzeje trochę kotleta ma ktoś w wielkopolsce taką kamerkę termowizyjnąchętnie sprawdziłbym stan mojego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 28.12.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Ja się chętnie podepne na podkarpaciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 30.12.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) Ja robiłem takie badanie kilkanaście godzin temu i jestem z Wielkopolski Robiłem je dla własnej ciekawości. Warunki zewnętrzne: Temperatura: -18,0 oC;. Wilgotność: 45 %; Wiatr: 1,9 m/s PnZd; Ciśnienie: 1018 Mbar Warunki wewnętrzne: Temperatura pomieszczeń: 21 oC; Wilgotność: 29 % Różnica temperatur wew. i na zew. to 39*C Wyniki poniżej: : Fotki mam razem z opisem, którego tutaj celowo nie udostępniam. Jeśli ktoś się zna to proszę o ewentualne uzasadnienie w jakim czasie zwróci się koszt ewentualnego ocieplenia. A i jeśli chodzi o drzwi zewnętrzne to są to KMT plus nie obrobione- trzymają sie tylko tak trochę na piance co zresztą doskonale widać :/ Edytowane 31 Grudnia 2010 przez PliP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 28.01.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Nie wiem dlaczego, ale większość ludzi/klientów uważa, że im większa różnica temperatur tym lepiej. Otóż NIE ! Wystarczy 20K różnicy pomiędzy Tin i Tout, czyli temperatura na zewnątrz ok. 0C i wewnątrz 20-22C.Plus oczywiście chmury niskie - najlepiej. Przy -19C na zewnątrz i wysokim ciśnieniu, można spodziewać się odkrytego nieba.To nie są warunki do termowizji zewnętrznej. Wpływ zimnego nieboskłonu jest ogromny. Takich pomiarów nie można nawet zaliczyć do oględzin,bo zupełnie inne temperatury będą na powierzchniach wystawionych na promieniowanie nieboskłonu, a inne we wnękach i zadaszeniach. Nie można porównać różnic temperatur, więc wyniki/termogramy do śmieci. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 30.01.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Robił ktoś może pomiary w okolicach Częstochowy, interesuje mnie cena i rzetelność wykonania. Tzn. tak jak pisał poprzednik by osoba robiąca znała się na rzeczy a nie odwaliła swoje w 15min i się zmywa Albo gdzie można wypożyczyć kamerkę na 24h Pozdrawiam Edytowane 30 Stycznia 2015 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Jak macie znajomości w straży pożarnej to uderzcie do nich, najczęściej mają kamerki na wyposażeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.01.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Przy -19C na zewnątrz i wysokim ciśnieniu, można spodziewać się odkrytego nieba. To nie są warunki do termowizji zewnętrznej. Wpływ zimnego nieboskłonu jest ogromny. Takich pomiarów nie można nawet zaliczyć do oględzin, bo zupełnie inne temperatury będą na powierzchniach wystawionych na promieniowanie nieboskłonu, a inne we wnękach i zadaszeniach. GREGOR Uważam, że jeżeli powierzchnie są wystawione na wypromieniowanie ciepła, to fizycznie straty ciepła są w tych miejscach większe. Oczywiście, zależnie od pogody nocą, temperatury i wynikające z tego straty, będą się zmieniać w porównaniu do innych osłoniętych powierzchni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 30.01.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Uważam, że jeżeli powierzchnie są wystawione na wypromieniowanie ciepła, to fizycznie straty ciepła są w tych miejscach większe. Oczywiście, zależnie od pogody nocą, temperatury i wynikające z tego straty, będą się zmieniać w porównaniu do innych osłoniętych powierzchni. Pozdrawiam. Dlatego pomiary (oględziny) zewnętrzne robi się przy zachmurzeniu z chmurami niskimi. Temperatury są wtedy w okolicach 0C. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.01.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Ok, pomiary określające jakość izolacji, najlepiej w takich warunkach jak napisałeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 30.01.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Ok, pomiary określające jakość izolacji, najlepiej w takich warunkach jak napisałeś. Pozdrawiam. Jakość izolacji wylicza się na podstawie pomiarów od wewnątrz. Tam są stabilne warunki, które gwarantują dokładność wyników. Idealne warunki do takich badać od zewnątrz występują statystycznie 1 dzień w roku/sezonie pomiarowym. Ten dzień w tym sezonie już był - w grudniu. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.01.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Jakość izolacji wylicza się na podstawie pomiarów od wewnątrz. Tam są stabilne warunki, które gwarantują dokładność wyników. Pozdrawiam GREGOR Ok. jest to zasadne, ale w tym miejscu mam pytanie. Czy przy pomiarach od wewnątrz, rodzaj ogrzewania ma wpływ na jednoznaczną ocenę jakości izolacji cieplnej budynku? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 30.01.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 A korzysta ktos moze z termowizyjnej aplikacji na smartfona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 31.01.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 A korzysta ktos moze z termowizyjnej aplikacji na smartfona ? Żartujesz, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 31.01.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Ok. jest to zasadne, ale w tym miejscu mam pytanie. Czy przy pomiarach od wewnątrz, rodzaj ogrzewania ma wpływ na jednoznaczną ocenę jakości izolacji cieplnej budynku? Pozdrawiam. Oczywiście rodzaj ogrzewania ma wpływ na dokładność pomiarów i obliczeń. Dlatego ja zalecam odpowiednio wcześniej wyłączyć CO, a obliczenia izolacyjności są wyliczane jako średnia z kilku ścian/połaci/okien. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 31.01.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Żartujesz, prawda? Flir wypuścił nakładki na IPhona o nazwie Flir ONE. Jest to prosta kamera termowizyjna (mikrobolometr) o rozdzielczości 80x60, czułości 0,1C i ma stałą ogniskową. Zakres temperatur 0C-100C. Cena w granicach 1500zł może trochę mniej (zależnie od dystrybucji). Do oględzin z bliska się nadaje. Z większej odległości to mamy jedną uśrednioną plamę. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.01.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Oczywiście rodzaj ogrzewania ma wpływ na dokładność pomiarów i obliczeń. Dlatego ja zalecam odpowiednio wcześniej wyłączyć CO, a obliczenia izolacyjności są wyliczane jako średnia z kilku ścian/połaci/okien. Pozdrawiam GREGOR Czyli bez wzgledu na to czy to podlogowka, czy grzejniki- musza byc wylaczone? Ile czasu przedbadaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 02.02.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Czyli bez wzgledu na to czy to podlogowka, czy grzejniki- musza byc wylaczone? Ile czasu przedbadaniem? Zalecam wyłączenie CO: - godzinę wcześniej przy grzejnikach, - dwie godziny wcześniej przy podłogówce. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts