Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt CZEKOLADA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...
hello właśnie zaczynamy budowę domu wg projektu arch. Włodarczyka Czekolada. chętnie będziemy się wymieniać informacjami z wszystkimi budującymi wg tego projektu, na razie jesteśmy na etapie szukania firmy budowlanej do fundamentów, zastanawiamy się jaki będzie koszt budowy stanu surowego zamkniętego, :wave: zakochaliśmy się w projekcie mamy nadzieję że będzie to nasz wymarzony dom na latka:welcome:

• 2 weeks później...

Witam,

Budujemy ten dom na zapleczu Jastrzębiej Góry (woj.pomorskie). Właśnie zakończyliśmy fundamenty, które wyszły nas ok 9000 tys. plus projekt, adaptacja,geodezja,mapy,pozwolenia. Prowadzimy dokumentację cenową i zdjęciową. W razie jakichkolwiek pytań chętnie pomożemy [email protected].

• 2 weeks później...

Witam

Ja w 04/2010 kupiłem projekt Czekolada z garażem ze względu na jego wymiary i wielkość. Nam nie podobało się w nim usytuowanie pomieszczenia gospodarczego i zaprojektowaliśmy jest z tyłu za garażem. Tam będzie piec na eko groszek.

Pozdrawiam

Mariusz

• 2 weeks później...

Witam!!!

Bardzo podoba mi się projekt tego domku , ale nigdzie nie jest podana wysokość ścianki kolankowej i stąd moja prośba, czy mógłby ktoś powiedzieć jaka jest wysokość ścianki kolankowej w oryginalnym projekcie (bez adaptacji - zmian- jestem ograniczona wysokoscia budynku i raczej nie moge ścianki podnieść)

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

nela83

Witam!!!

Bardzo podoba mi się projekt tego domku , ale nigdzie nie jest podana wysokość ścianki kolankowej i stąd moja prośba, czy mógłby ktoś powiedzieć jaka jest wysokość ścianki kolankowej w oryginalnym projekcie (bez adaptacji - zmian- jestem ograniczona wysokoscia budynku i raczej nie moge ścianki podnieść)

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

nela83

Witam! Pisałam do pracowni z pytaniem o ściankę kolankową. Ścianka kolankowa w głównej części budynku wynosi 60cm. Nad garażem nie zaprojektowano ścianki kolankowej. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam. Przymierzam się do zakupu projektu czekolady ale wacham się. Chciałabym z garażem, ale wydaje mi się, że od strony finansowej mnie to wykończy. Może ktoś orientuje się jak wyglądają koszty budowy tego domku z garażem lub bez. A jeszcze lepiej jeśli ktoś wie ile więcej wyniesie koszt budowy domu z garażem. Proszę o podział kosztów na poszczególne etapy budowy. Czy w ogóle polecacie budowę tego domku? Jestem w dołku. Na razie mam plan dłuuugoterminowej budowy ze względu na niewielkie fundusze. Czy wg was to drogi dom. Co jest w nim najbardziej problematyczne? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Hej,

Zobacz projekt domu 'Salsa' są podobne a Salsa niby tańszy w budowie. Jeżeli chodzi o koszty to nie wiem co napisać. Fundamenty zrobiłem sam, oprócz murowania pustaków, ale ta przyjemność kosztowała mnie 600zł. Tyle wziął murarz za trzy dni pracy z moją pomocą. Dla przykładu mój sąsiad 4 lata wstecz zbudował dom w stanie pod klucz plus meble, armatura itd za 150tys gdzie projekt zakładał 260 tys bez mebli, armatury itd. Pozdrawiam

Witam.

Mi również podoba sie projekt domu czekolada.

Mam pytanie jaką pracownie projektów polecacie z której można kupić projekt domu?

Pytanie do mariusza343. Czy zmian w projekcie dokonywaliście z pomocą wlasnego projektanta czy zmiany dokonaliście wspólnie z murarzem?

I jeszcz jedno pytanie jaką technologie budowy wybraliście? Ścianę dwuwarstwową czy trójwarstwową?

Z jakiej cegly budujecie? Ja wstępnie w rozmowie z murarzem ustaliłem cegla 25 porotherm + 10 cm styropian + ewentualnie 8cm cegły.

Jaką markę cegieł proponujecie wienerberger, leier, a może polskie??

pozdrawiam Wojtek

• 4 weeks później...

Witam,

Ja także dokonałam zmian jak "mariusz 343". Tak w zamierzeniach będzie wyglądał:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6517c8238fe8755.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31b4e9080c5eb8db.html

Garaż został przedłużony na całą długość domu a powierzchnia nad nim została zagospodarowana (dwa pokoje).

Z tyłu garażu powstała kotłownia.

Obecnie kończymy fundamenty.

Pozdrawiamy wszystkich miłośników Czekolady!

Edytowane przez Irena_P

hello właśnie zaczynamy budowę domu wg projektu arch. Włodarczyka Czekolada. chętnie będziemy się wymieniać informacjami z wszystkimi budującymi wg tego projektu, na razie jesteśmy na etapie szukania firmy budowlanej do fundamentów, zastanawiamy się jaki będzie koszt budowy stanu surowego zamkniętego, :wave: zakochaliśmy się w projekcie mamy nadzieję że będzie to nasz wymarzony dom na latka:welcome:

Z tymi kosztami to roznie bywa. Na poczatku szukalem generalnego wykonawcy. Za stan surowy z gotowym dachem dostalem wycene od 155 tys do 210tys netto. w wiekszosci byly to jednak kwoty 165-170 tys. Za sama robocizne oferty opiewaly na 42-57 tys. W koncu zdecydowalem sie na ekipe z polecenia - material po mojej stronie, robocizna 45 tys. Po pewnych zmianach jak np . kanał naprawczy w garazu - zrobilo sie w sumie ok 50.000 netto. Chcialbym jednak zaznaczyc, ze moj projekt troche sie rozni od pierwowzoru ( jest wiekszy, z dodatkowa kotłownią i pomieszczeniami gospodarczymi na garazem i wspomniana kotłownia). Oczywiscie wersja z garazem.

Moja ekipa zaczela kopac w czwartek, mam nadzieje, ze przed zima zdarza zasypac fundamenty.

Witam,

Budujemy ten dom na zapleczu Jastrzębiej Góry (woj.pomorskie). Właśnie zakończyliśmy fundamenty, które wyszły nas ok 9000 tys. plus projekt, adaptacja,geodezja,mapy,pozwolenia. Prowadzimy dokumentację cenową i zdjęciową. W razie jakichkolwiek pytań chętnie pomożemy [email protected].

9000 - rewelacyjna cena - czy beton byl lany prosto w glebe bez ocieplenia/ izolacji. Czy posadzka wylana, a humus z pomieszczen trzeba bedzie wywozic taczkami? Co ze scianami - wymurowane do poziomu 'zero' ? Czy hydraulika/podejscia do kominka etc w fundamencie jest juz rozprowadzona ? A sztuczny uziom ?

Hej rojbert! Czy dokonywaliście jakiś zmian w projekcie. Jestem na etapie poszukiwania projektu i czekolada bardzo mi się podoba tylko wydaje mi się że to pomieszczenie gospodarcze przy kuchni to trochę mało.

Ja mialem ten sam problem, pomieszczenie gospodarcze na kociol, kosiarke, drabinke, nawet glupie kalosze po pracy w ogrodzie trzeba gdzies zostawic. Wygospodarowalem dodatkowe pomieszczenie na tylach garazu - w sumie dodatkowe 10m2. Garaz tez poszerzylem do szer 3,6m. Garaze w gotowych projektach sa projektowane dla aut w stylu Corsa, Fiesta, Clio etc. Brak tu wygody, szczegolnie jak trzeba wyciagnac zakupy lub dzieciaka z fotelika.

Pomieszczenie gospodarcze przeznaczylem na spizarke.

Witam!!!

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

nela83

Można widziec jakie to jest ograniczenie ? Mysle ze dodatkowy pustak 20-25cm wielkiej roznicy nie robi i nikt tego nie bedzie sprawdzal ( a nawet jesli to jak). W trakcie budowy trzeba zagadac majstra zeby dodal jednego pustaka i bedzie OK.