Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt CZEKOLADA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Witam. Przymierzam się do zakupu projektu czekolady ale wacham się. Chciałabym z garażem, ale wydaje mi się, że od strony finansowej mnie to wykończy. Może ktoś orientuje się jak wyglądają koszty budowy tego domku z garażem lub bez. A jeszcze lepiej jeśli ktoś wie ile więcej wyniesie koszt budowy domu z garażem. Proszę o podział kosztów na poszczególne etapy budowy. Czy w ogóle polecacie budowę tego domku? Jestem w dołku. Na razie mam plan dłuuugoterminowej budowy ze względu na niewielkie fundusze. Czy wg was to drogi dom. Co jest w nim najbardziej problematyczne? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Temat stary jak rzeka - budujesz to co Ci jest potrzebne - masz samochod - to nad garazem sie nawet nie zastanawiaj, lubisz prace ogrodowe - potrzebujesz pom. gospodarcze, Ile bedzie kosztowac ? Moze to byc 300tys a moze byc 500tys - zalezy ile zrobisz sama/sam , Rojbert napisal ze jego fundamenty to 9000 PLN, moje wyjda ok 35000 - dlaczego ? inny zakres robot , inna technologia, inna specyfika i wlasciwosci. Mozna i tak i tak. Mozesz wybudowac ten dom na miare energooszczednego ( baa. nawewt pasywnego) albo po staremu, tradycyjnie i taniej, ale eksploatacja bedzie drozsza. Mozesz ocieplac fundamenty, a mozesz nie - fundujac sobie mostek cieplny.

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

Zobacz projekt domu 'Salsa' są podobne a Salsa niby tańszy w budowie. Jeżeli chodzi o koszty to nie wiem co napisać. Fundamenty zrobiłem sam, oprócz murowania pustaków, ale ta przyjemność kosztowała mnie 600zł. Tyle wziął murarz za trzy dni pracy z moją pomocą. Dla przykładu mój sąsiad 4 lata wstecz zbudował dom w stanie pod klucz plus meble, armatura itd za 150tys gdzie projekt zakładał 260 tys bez mebli, armatury itd. Pozdrawiam

Rewelacyjne ceny, ale tez wklad wlasny. Panskie oko konia tuczy...tez bym tak chcial :)

Witam.

Mi również podoba sie projekt domu czekolada.

Mam pytanie jaką pracownie projektów polecacie z której można kupić projekt domu?

Pytanie do mariusza343. Czy zmian w projekcie dokonywaliście z pomocą wlasnego projektanta czy zmiany dokonaliście wspólnie z murarzem?

I jeszcz jedno pytanie jaką technologie budowy wybraliście? Ścianę dwuwarstwową czy trójwarstwową?

Z jakiej cegly budujecie? Ja wstępnie w rozmowie z murarzem ustaliłem cegla 25 porotherm + 10 cm styropian + ewentualnie 8cm cegły.

Jaką markę cegieł proponujecie wienerberger, leier, a może polskie??

pozdrawiam Wojtek

Budujesz z tego co masz taniej w okolicy. Kazdy material ma swoje wady i zalety. W kwestii ocieplenia...chcialbym zaznaczyc ze niektore banki wymagaja od klientow ( kredyty) aby warstwa ocieplenia przegrody byla min 14cm. Co to znaczy ? To znaczy ze za 5- 10 lat bedzie to standard. Bedziesz chcial sprzedac dom... i kupujacy nie dostanie na to kredytu bo dom nie spelnia wymagan termoizolacji, a moze kiedys wprowadza podatek 'CO2', i bedzie liczony na podstawie certyfikatu energetycznego. No i kropa. Dom drogi w utrzymaniu. Ja planuje 15-16 cm ulepszonego styro . Koszt znikomy w porownaniu do korzysci

Witam,

Ja także dokonałam zmian jak "mariusz 343". Tak w zamierzeniach będzie wyglądał:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6517c8238fe8755.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31b4e9080c5eb8db.html

Garaż został przedłużony na całą długość domu a powierzchnia nad nim została zagospodarowana (dwa pokoje).

Z tyłu garażu powstała kotłownia.

Obecnie kończymy fundamenty.

Pozdrawiamy wszystkich miłośników Czekolady!

Widze ze ludzie maja te same obawy i pomysly. Modyfikacje bardzo podobne. Zarzuce zdjecia moich planow.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
nasza czekoladka do tej pory kosztowała nas 300tys , jeszcze 50 tys i jest pod klucz

Moje fundamenty to koszt 33tys ( ceny z 22%VAT, w tym robocizna 12,5tys. Do zwrotu ma ok 2tys Vatu). W moim przypadku dom posadowiony jest dosc gleboko, lawy 60x40, sciany z bloczkow na wysokosc ok 12cm0 ( 9 warstw), bednarka ulozona w lawach po obwodzie zewnetrznym budynku. Ocieplenie scian fundamentowych - styropian Termoorganika hydrofobizowany 10cm, poten klej Ceresit ZU, siatka i Dysperbit. Zasypka - 10 wywrotek x 6m3 czyli ok 100ton = 1700PLN. W cenie kanal naprawczy w garazu, rozprowadzenie kanalizacji, uziom fundamentowy, przejscia w fundamencie - woda, prad, GWC, . Pozostal do wylania chudziak, mysle ze nie wiecej niz 5-6tysPLN.

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam. Mam taki problem że moja działka jest wąska (16,5m ), bardzo mi się podoba CZEKOLADA lecz musiałbym zrezygnować z garażu i co za tym idzie wykożystania powierzchni za nim na kotłownie .

Mam pytanie i prośbę- jak szeroka i długa w projekcie jest kotłownia gdyż myslę w niej usadowić piec na ekogroszek. CHyba ze ktoś ma inną koncepcję zagospodarowania kotłowni, zaznaczam że pokój na dole też mi wymaga.

Dziekuje i pozdrawiam

• 3 weeks później...

Hello!

Widzę, że mury pną się do góry :)

My skończyliśmy w zeszłym roku etap fundamentów.

Budujemy na Górnym Śląsku, więc koszty są duże ze względu na szkody górnicze... czytając więc o fundamentach za 33tys. "spadłam z krzesła".

Z wielką uwagą śledzę Wasze budowy i z niecierpliwością czekam na kolejne informacje o kosztach i problemach, z jakimi się zetknęliście w trakcie kolejnych etapów.

Pozdrawiam wszystkich miłośników CZEKOLADY!

Dziku7:

Przykro mi to stwierdzic ale przy waskiej dzialce musisz patrzec na to co mozesz wybudowac i to polubic. Jak wybudujesz cos co bedzie Ci sie podobac, ale bedzie niepraktyczne lub nie bedziesz w stanie tego utrzymac, to moim zdaniem nie ma sie co pchac w taki projekt. Zycie szybko weryfikuje takie inwestycje. Nam poczatkowo podobala sie Libra z czterospadowym dachem, ale byla 'niefunkcjonalna' w porownaniu do tego co mamy teraz ( chociaz mniej sie podoba).

Irena_P

Gdzie budujesz ?, ciekaw jestem jak wyglada oryginal Czekolady :) Ile Was wyszly fundamenty z ociepleniem, przepustami, (czy tez z garazem), bednarka, zasypka etc. Nie wiem co masz na mysli odnosnie kosztu fundamentow 33tys. Czy to duzo czy malo ?