Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt CZEKOLADA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!!!

No tak, Nowy Rok - nowe wyzwania ;)

Właśnie... nowe wyzwania nas wykańczają.

Siedzimy, myślimy i nie umiemy podjąć decyzji. Na okna się już zdecydowaliśmy: będą z Oknoplastu. Naprawdę solidnie wykonane. Opinie znajomych i te, wyczytane w internecie, utwierdziły nas w tym wyborze. Kolor: najprawdopodobniej złoty dąb. Jeszcze nie wiemy co z bramą garażową i drzwiami wejściowymi.... Devileczek, jakiej firmy masz bramę i drzwi? W jakich cenach? Czy jesteś zadowolony? Tak się zastanawiam, czy pod Częstochową jest taniej.... bo tutaj, ceny są wywindowane i zaczynamy coraz dalej od nas szukać materiałów. Czy pamiętasz cenę okien?

I tu zaczynają się schody heh

Po kilku nieprzespanych nocach postanowiliśmy, że jednak w całym domu zrobimy ogrzewanie podłogowe i o zgrozo, jak zaczęliśmy zbierać wyceny, to zdębieliśmy. Cena około 38 tys. za wodę, kanalizację i ogrzewanie (w tym piec), była jak kubeł zimnej wody.

Devileczek: jak u Ciebie rozłożyły się te koszty? Wyczytałam, że podłogowe ogrzewanie masz na dole... czy jesteś w stanie oszacować tak mniej więcej jego koszt? Skąd miałeś ekipę? Robili Ci również wod-kan?

Zaczynam chodzić coraz bardziej zestresowana. A to dopiero początek wrrrrrrrr

Co do już zakończonego etapu: niestety nie mogliśmy zmienić układu schodów, bo mielibyśmy wyjście w sypialni :p

Trochę zmniejszyliśmy spiżarkę na rzecz kuchni. W spiżarce akurat mam miejsce na zamrażarkę, na czym mi zależało, no i miejsce na przetwory też będzie. Więc jest OK.

Już wiemy, że na razie o kominku musimy zapomnieć (po tych wycenach ogrzewania :sick: ). Najprawdopodobniej też nie będziemy wykańczać łazienki na górze. Ta na dole musi wystarczyć ;)

A właśnie: co położyłeś na podłogówkę? Czy to są panele czy coś innego?

Same pytania mi się plączą po głowie.

Dzięki za odpowiedź!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez Irena_P

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!!!

No tak, Nowy Rok - nowe wyzwania ;)

Właśnie... nowe wyzwania nas wykańczają.

Siedzimy, myślimy i nie umiemy podjąć decyzji. Na okna się już zdecydowaliśmy: będą z Oknoplastu. Naprawdę solidnie wykonane. Opinie znajomych i te, wyczytane w internecie, utwierdziły nas w tym wyborze. Kolor: najprawdopodobniej złoty dąb. Jeszcze nie wiemy co z bramą garażową i drzwiami wejściowymi.... Devileczek, jakiej firmy masz bramę i drzwi? W jakich cenach? Czy jesteś zadowolony? Tak się zastanawiam, czy pod Częstochową jest taniej.... bo tutaj, ceny są wywindowane i zaczynamy coraz dalej od nas szukać materiałów. Czy pamiętasz cenę okien?

I tu zaczynają się schody heh

Po kilku nieprzespanych nocach postanowiliśmy, że jednak w całym domu zrobimy ogrzewanie podłogowe i o zgrozo, jak zaczęliśmy zbierać wyceny, to zdębieliśmy. Cena około 38 tys. za wodę, kanalizację i ogrzewanie (w tym piec), była jak kubeł zimnej wody.

Devileczek: jak u Ciebie rozłożyły się te koszty? Wyczytałam, że podłogowe ogrzewanie masz na dole... czy jesteś w stanie oszacować tak mniej więcej jego koszt? Skąd miałeś ekipę? Robili Ci również wod-kan?

Zaczynam chodzić coraz bardziej zestresowana. A to dopiero początek wrrrrrrrr

Co do już zakończonego etapu: niestety nie mogliśmy zmienić układu schodów, bo mielibyśmy wyjście w sypialni :p

Trochę zmniejszyliśmy spiżarkę na rzecz kuchni. W spiżarce akurat mam miejsce na zamrażarkę, na czym mi zależało, no i miejsce na przetwory też będzie. Więc jest OK.

Już wiemy, że na razie o kominku musimy zapomnieć (po tych wycenach ogrzewania :sick: ). Najprawdopodobniej też nie będziemy wykańczać łazienki na górze. Ta na dole musi wystarczyć ;)

A właśnie: co położyłeś na podłogówkę? Czy to są panele czy coś innego?

Same pytania mi się plączą po głowie.

Dzięki za odpowiedź!!!!!!!!!!!!

Postaram sie odpowiedziec krok po kroku

Jak teraz patrze wstecz to kwestia wyborow zaczyna sie dla mnie teraz.. Jakie schody, jaka barierka, jaka podloga, a do tego jaka kanapa, a kolor scian, a moze jakies elementy dekoracji, kamien, jaka faktura, jaki kolor, aaa... okna sa juz wybrane, ciemny orzech, to znowu...jakie drzwi ? a glazura, gdzie i jaka, a moze wszedzie jednak panele, a moze nie, a to fajne ,tylko nas nie stac , etc i tak w kolo macieju, jak sie jedno zgra to drugie wydaje sie nie pasowac. Aranzacja to sztuka. Teraz robimy tak ze ogladamy zdjecia znajomych, ich aranzacje i wylapujemy co nie gra, czy ta firanka jest ok ? a te listwy przypodlogowe, a ten kominek, tu wszystko sie zlewa, tu pstrokato, a tu ziimno, tu sie suszy pranie w salonie etc.*

Okna - ja tez mam z Oknoplastu, model Platinum dwuszybowy ( celowo) , orzech. Z okien rowniez jestesmy zadowoleni. *

Brama garazowa *to Krispol, dosc solidna, narzekac nie moge, tez orzech,*

Drzwi wejsciowe - Stolbud model STOL26, cena 3300 z montazem, wkladkami, najprostsza klamka. Bardzo sie nam podobaja, a wybrac bylo cholernie trudno. Kolor orzech laminowany ( inny od zwyklego orzechu, specjalnie stworzony z mysla o stolarce laminowanej w tym kolorze)

Okna, brame Krispolu z napedem ( okolo 3000) , rolety 5 szt ( 200x235, 160x235, 2x100x180, 120x150), drzwi zewnetrzne Gerdy do kotlowni ( 1700PLN) zaplacilem 27500. Tak wiec lekko ponad 30 000 udalo mi sie zamknac dom.

Hydraulika, sam sie nauczylem lutowac miedz, zarabiac rury PEX etc. wode, kotlownie ( jeszcze nie dokonczona ale juz grzeje podlogowke), podlogowke projektowalem sam ( mnostwo dostepnych poradnikow w necie np Roth, KAN-Therm, Wavin) robilismy razem z tesciem, moim tata. *Kolega tez pomogl. Potem pokazalem realizacje innemu koledze hydraulikowi i stwierdzil ze jest bardziej niz ok.*

Bawilismy sie 4 dni - papa/folia/styropian/dylatacje/rury na podlodze/itd Piatego i szóstego dnia przyszlo 3 ludzi i zrobili mi wylewki, za ponad 200m2 ( bez ukladania styropianu) wzieli ok 4500 przy czym piasek/wlokna/plastyfikator byl ich a cement moj. Wylewki na parterze grube na 7-8cm, na pietrze ok 5cm.

Kociol gazowy kupilem kondensacyjny Junkers Cerapur Smart najmniejszy + sterownik ( 500PLN), przewod spalinowy i czujniki, lekko ponad 4000, zbiornik CWU elektrometu za 1000PLN, montaz we wlasnym zakresie.

Ciezko powiedziec czy Twoja wycena to duzo czy malo ? Jakie materialy sa w to wliczone ? Kociol, zasobnik CWU, panel sterowniczy, szafki, mieszacze, rozdzielacze, pompy, rury PEX ( mi poszlo ok 350mb na 70m2), otuliny, zaworki, ksztaltki roznej masci, filtr na zasilaniu wody ( po 2 dniach z bialosnieznego zrobil sie zolto-rdzawy, dobrze ze nie poszlo to na mieszacze i pompy), zawsze proscie o projekt i zestawienie materialow. Czy bedziecie miec jeden czy dwa rodzielacze ? ( a wiec i pompy, mieszacze etc), czy podlacza grzejniki lazienkowe ? etc.

Tak wiec wszystkie instalacje ( wentylacja, ogrzewanie, elektryka, alarmy, woda ) robilem sam, szukalem okazji na allegro, kupowalem w sklepach internetowych, czasem kupilem czegos za duzo, czasem zmienila sie koncepcja juz po zakupie, ale generalnie i tak wyszedlem na swoje. Na samej rekuperacji zaoszczedzilem ok 10.000PLN o elektryku/hydrauliku nie wspomne. Ciezko mi okreslic ile mnie to kosztowalo sumarycznie.

Teraz bede walczyl z kominkiem, calkowity koszt nie powinien przekroczyc 10-11tys , przy czym sam wklad kosztowal niecale 7 tys. Za gotowy zaplacilbym jakies 20tys.

Na podlodze w gabinecie, na parterze, polozylem panele Kaindla, tak na sprobowanie, w sklepie nam sie spodobal, ale na podlodze to jakos szalu nie bylo. Zdecydowanie w salonie beda panele, rowniez w kuchni. Odradzam wynalazki w stylu Barlinek i inne deski 3 warstwowe, chyba ze jakis Khars za 200-300PLN/m2. Plytki ceramiczne/gresowe to tylko przy wejsciu i w łazience. Mamy male dziecko, wiec panele, raz ze bezpieczniej, dwa cieplej. A no i glazurnik za robocizne bierze 45PLN/m2 plytek. Panele uloze sam, narzedzia mam, tylko czasu trzeba. Prawdopodobnie bedziemy klasc pod katem 45st.

Panele w cenie powyzej 50PLN np z serii Brilliance Floor, Pergo, Egger, na Quick Stepa mnie nie stac. Teraz bedzie kolejna przymiarka, rozloze w salonie i bede testowal moja kobiete, jak nie pasuje to zloze i rozloze w garderobie lub spizarce. W sumie mam jeszcze 2 podejscia, za 3 razem to musi byc to.

• 2 months później...

Witam.

Czy ktoś tu jeszcze zagląda? Również budujemy Czekoladę. Mamy już zalane fundamenty (38tyś nas wyszło). Jutro ruszają ze ścianami.

Również jak devileczek mamy dobudowane pomieszczenie gospodarcze za grażem, powiększony wiatrołap, pomieszczenie/pokój nad garażem , podniesione skosy i jeszcze kilka innych zmian:)

Mam nadzieje, że irena i devileczek tu zaglądają bo ma parę pytań:)

Ireno jesteśmy na etapie wyboru okien. Wybraliście w końcu wspomniany przez Ciebie Złoty Dąb?

Licze na odpowiedź Ireny:) Ona wspominała o Złotym Dębie.

A masz Devileczku jakieś najnowsze foto domku z przodu?

Dziś obgadaliśmy taras. Z jednej strony będzie on miał daszek (wymysł męża). Schody od tarasu robimy kwadratowe. Mam nadzieje, że będzie dobrze;)

Devileczku jak sprawdził się w zimę kominek z rozprowadzeniem?

Ania-aniula

W ciagu miesiaca bede mial balustrady zewnetrzne, schody wejsciowe tez mam kwadratowe i sie ciesze. Lukowy balkon to katastrofa...zeby to zrobic solidnie to trzeba wydac majatek.

Kominek mam wodny, podlaczony do CO i CWU. Wlasnie skonczylem jego zabudowe i w piatek byl test kominka i zabezpieczen. Przestrzegam przed stosowaniem tak popularnej wełny kominkowej, lepsze ( choc pare stow drozsze) sa plyty krzemianowo wapienne np Silca.

Devileczku fajnie się prezentuje ten kominek:)

Dobrze, że wspomniałeś o tej wełnie. Powiem mężowi bo może nie wiedzieć.

Wiesz my mamy teraz zagwostkę. Nie mamy podłączonego gazu jeszcze, mówią że może za 4 lata. I teraz albo alterma (pompa ciepła) albo butla z gazem. Zrobili nam wycenę altermy , o mamo. Nie wiemy co o tym sądzić. Musieli by nam z przodu wkopać butlę z gazem i pewnie jakąś studzienkę czy coś tam postawić bo głaz będzie wystawał. Wy macie podłączony gaz? No i prąd idzie w góre..

Aniu,

Z welna kominkowa okazalo sie ze po 10 latach traci swoje izolacyjne wlasciwosci i powinna byc wymieniona, druga sprawa to ze wypalaja sie lepiszcze i welna zaczyna pylic, wzbogacajac atmosfere w salonie :)

Ja mam gaz, wspomagany kominkiem, znajomy ma podobny uklad i ze wzgledu na cene gazu spalil 15m3 drzewa a gazu niewiele. Ja nie lubie pomp ciepla, drogie/awaryjne/zalezne od elektrycznosci. Natomist gdybym robil klimatyzacje, wtedy napewno wykorzystalbym funkcje pompy ciepla i grzal przy lekkiej zimie. Ale to znowu alternatywne nie podstawowe zrodlo ciepla. Jezeli gaz jest blisko, to slyszalem ze ludziska jada na duzych butlach gazowych propan butan, bez zadnych instalacji zewnetrznych, trzeba tylko kociol przezbroic ale to symboliczny koszt, potem mozna palic gaz ziemny z sieci. Propan jednak kosztuje, wiec to tylko tymczasowe rozwiazanie.

Devileczku dzięki za podpowiedź. Musimy to po prostu przemyśleć. Mąż musi się dowiedzieć gdzie jest gaz najbliższej. Ta pompa ciepła jakoś do mnie nie przemawia chociaż teść sobie założyl i niby sobie chwali. Kosztuje go to ponoć 600 zł miesięcznie. W zimę głównym źródłem ciepła jest gaz, To są ciężkie decyzje, a pogania nas czas ;)

Strop już jest:) Dziś mają wylać schody przed domem.

Witam,

Ach, dawno tutaj nie zaglądałam ;P

Od miesiąca mamy wprawione okna, zdecydowaliśmy się na okna z Oknoplastu (kolor Złoty Dąb). Na razie nie żałujemy naszego wyboru. Okna solidnie wykonane, pięknie się prezentują. Ekipa solidnie je osadziła. Najbardziej obawialiśmy się o okno balkonowe, bo zrobiliśmy je wedle projektu. Trzy skrzydła, niemalże 3 metry. Polecam je w 100%

Mamy bardzo dobrze doświetlony salon (oboje z mężem wolimy doświetlone wnętrza). Aby nieco zminimalizować stratę ciepła, zdecydowaliśmy się na pociągnięcie ogrzewania podłogowego pod tym oknem.

Podobnie jak Devileczek my również będziemy robić "czekoladowe" kolory, czego wynikiem jest chociażby kolor dachu :)

Podbitkę, okna i drzwi w kolorze złoty dąb, by nie było za ciemno.

..........

Skończyliśmy już elektrykę. Startujemy z wodą, kanalizacją i ogrzewaniem. Kanalizacja będzie do oczyszczalni biologicznej. Jeśli chodzi o ogrzewanie, to będzie łączone - w łazienkach, przedpokojach, kuchni i wiatrołapie + 2 metry ogrzewania pod oknem balkonowym - to ogrzewanie podłogowe, reszta kaloryfery. Piec podajnikowy, na ekogroszek lub coś w tym stylu. Gaz jednak wychodzi o wiele za drogo dla nas, chociaż jest z nim niewiele pracy.

...........

Devileczku! piękny kominek! jedyne co żałuję do tej pory, to właśnie ten kominek, że nie mamy tak jak Ty... ech, gdyby człowiek tak wiedział wcześniej....

No, no... i proszę nie straszyć pół-okrągłymi schodami i balkonem.................. mamy je wszędzie! Rozumiem, że musimy już zacząć się bać :p

Cieszę się, że powiększa się liczba miłośników czekolady :)

No, no... i proszę nie straszyć pół-okrągłymi schodami i balkonem.................. mamy je wszędzie! Rozumiem, że musimy już zacząć się bać :p

Hejka, z tymi schodami/balkonami nie strasze, stwierdzam smutny fakt ze 9 na 10 balkonow/tarasow ma powazne wady, widac to po paru latach. Niestety mało kto sie chwali porazkami, wszyscy pokazuja swoje piekne balkony zaraz po pracach elewacyjnych.

Devileczku jeśli chodzi o okragle balkony to masz rację. Faktycznie po zrobieniu wywiadu wśród znajomych okazało się, że po jakimś czasie balkony są do odnowy. Nie wiem skąd taka przypadłośc. Nasz jednal będzie taki jak w oryginale.

Irena dziękuje Ci serdecznie za odpowiedź !!! Powiedz proszę nie boisz się, że złoty dąb narzuci styl reszty mebli? Bardzo mi się te okna podobają i już zdecydowałam się na Złoty Dąb zarówno na zewn. jak i wewnątrz z firmy Aluplast. Chciałabym jednak np. kuchnie biało sosnową i niei wiem czy będzie pasowała:) Ale to pewnie się okaże jak już do środka wejdą:)

Ireno te 3 metry przeszklenia brzmi super, my jednak musieliśmy obciąć jedno skrzydło. Zrobiliśmy kominek w rogu pokoju, nie tak jak oryginale i musieliśmy uciąć kawałek balkonowego okna. Ale i tak jest na 2.50 m więc super:) Powiększyliśmy też okna w jadalni i kuchni :)

Ja też zostanę przy czekoladowych kolorach elewacji:) Dach mamy Roben średzka falista ceramiczna brąz:) Na komin zdecydowałam się z klinkieru brażowy pod koloor dachu a podbitkę Złoty Dąb.

Ireno jakie masz parapety na zewnątrz? Z jakichś kafalek czy plastikowe;?

O to nasza czekolada:) Mamy malutką działkę bo 500 metrów i bardzo wąską.

Dodaje parę fotek. Mam nadzieje, że mi się uda;) Pod schodami na górę wykopaliśmy spiżarkę żeby nie zabierać miejsca z jadalni.

DSCF0320.jpg

DSCF0315.jpg

DSCF0318.jpg

DSCF0319.jpg

DSCF0304.jpg

Edytowane przez ania-aniula

Porzadna firma, steple systemowe, widac ze inwestuje w siebie. A propo balkonu, to jeden z technicznie najtrudniejszych elementow budynku i jak zwykle diabel tkwi w szczegolach. A gdzie macie ulokowany komin do kominka ? Tzn gdzie wychodzi w dachu ? Blizej kalenicy ( szczytu) czy blizej okapu ?

Firma, która budowała dla naszej rodziny już 3 domy więc sprawdzona.

Nie mam projektu przy sobie, ale z tego co pamiętam to chyba bliżej kalenicy - pewna nie jestem, ale musiałabym zapytać męża. Po prostu nie było innej opcji niż kominek w salonie. W sumie to cała radość domku:) Siedzi się w salonie i patrzy na relaksacyjn, płonacy w kominku ogień - ale to rzecz upodobań oczywiście :)

A to mała spiżarka.

DSCF0294.jpg