Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna: Meranti vs Dab

Recommended Posts

Chcialem sie poradzic, ktore drzewo jest lepsze na okna: Meranti czy Dab

Jak sie chodzi po punktach sprzedazy okien drewnianych to sie slyszy sprzeczne opinie.

Podsumuje co uslyszalem, prosze o komentarze/opinie

Meranti:

-tanszy

-lepiej znosi wilgotnosc

-ma miejsza gestosc=lepsza izolacyjnosc

-lepiej przyjmuje lakiery zabezpieczajace

Dab:

-drozszy

-lepiej absorbuje wilgoc

-twardszy - rama okna stabilniejsza

-ciezszy - rama solidniejsza

Dzieki

Pawel

ja wolałem twardsze, wybrałem dąb :),

co prawda w kilku miejscach są czarne przebarwienia, ale wyglądają naturalnie - nie jak by ktoś pędzlem pochlapał - mnie się podoba.

co do używania, to na razie mam mało doświadczenia - jeszcze tam nie mieszkam - tyle co otwierałem, żeby wietrzyć, umyć i takie tam.

ale ja lubię duże, grube i ciężkie rzeczy w domu - jakoś podświadomie wzbudza to we mnie poczucie bezpieczeństwa :),

wiem, że dużo zakładów niechętnie robi dębowe, bo twarde drewno jest cięższe w obróbce, szybciej zużywa narzędzia itp.

z tym dębem, to też uważaj i dopytaj dokładnie - jak szukałem na wiosnę okien, to kilka firm proponowało mi dąb azjatycki - gęstość podobna do meranti, a więc do naszej rodzimego dębu wiele brakuje - nawet usłojenie jakieś takie niewyraźne - za to cena też na poziomie meranti była.

Z tym doradzaniem to zawsze jest kłopot, bo rzadko ktoś ma i dębinę i meranti ...

Najwyżej można zachwalić to co się użytkuje...

Ja mam dąb i bym go nie zamienił... :D

Zdecyduj czy najważniejsze dla ciebie są względy finansowe, estetyczne czy technologiczne... i pod tym kątem dokonaj wyboru...

• 3 years później...

Ja mógłbym CI powiedzieć ile u mojego dostawcy, ale co to da? U innych będzie inaczej. Wyślij zapytanie o wycenę i poproś o obie opcje, wtedy poznasz odpowiedź, a nie tylko licytacje na oko.

Ps. A co jak będzie dąb niemiecki.. ?:)

Więc u Urzędowskiego - dąb na mikrozłączach jest tańszy o 15% od meranti litego. Dąb lity jest droższy 15%. .

Ale nie zdziw się, jak spotkasz różnice rzędu 30-50 % drożej. To zależy od firmy i jej /nie/chęci do robienia z dębu.

albo ukraiński z okolic elektrowni atomowej ?
pijesz do dalekiej historii, w dodatku nieprawdziwej, bo sugerującej napromieniowanie. Pewnie ja już świecę nocami, bo na codzień mam styczność z tym drewnem a nie stosuję żadnych środków ochronnych.

Początkowo dąb pochodził z okolic Odessy (region Morza Czarnego jakbyś szukał na mapie). W ub.r. kupowany był w Niemczech.

Masz Charli jakiś konkret dot. pytania Ewelyny? Twój były ulubieniec był pewnie zwolennikiem sosny?

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie