AManys 31.01.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 W projekcie wymiar danych okien na szerokość wynosił np. 90 lub 150 cm. Mój "super" "znający" się "na wszystkim" murarz mówi, że w takim razie należy dodać po 2 cm na piankę. Nie znając się na tym wyraziłem zgodę więc powstało 94, 154 cm. Przy zamawianiu okien okazało się, że winno być jednak 90 i 150 cm, gdyż wymiarem standardowym (szerokości okna) w tym przypadku jest 86 i 146 cm. Alternatywy miałem dwie albo zamówić okna o szerszym wymiarze o 4 cm i płacić setki złoty więcej za nietypówi, albo domurować te 4 cm. Wybrałem 2 opcję. Teraz pytanie jak to technicznie najlepiej zrobić, bo dołożyć po 2 cm z każdej strony to myślę, że trzeba by było użyć betonu lub zaprawy - co lepsze? Ewentualnie 4 cm z 1 strony i tu można byłoby starać się coś przymurować. Dodam, że ścianę mam z porothermu 25 cm. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 31.01.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Przecież możesz domurować tylko z jednej strony, więc nie powinno być problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 31.01.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 (edytowane) Mozna tez to zrobić w poniżej pokazany sposób Edytowane 22 Marca 2018 przez Redakcja usunięcie nieaktywnych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba86 31.01.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Przecież możesz domurować tylko z jednej strony, więc nie powinno być problemów Tylko, że wtedy oś okna zostanie przesunięta o te 4cm A nie zawsze tak pasuje i się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.01.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 W projekcie wymiar danych okien na szerokość wynosił np. 90 lub 150 cm. Mój "super" "znający" się "na wszystkim" murarz mówi, że w takim razie należy dodać po 2 cm na piankę. Nie znając się na tym wyraziłem zgodę więc powstało 94, 154 cm. Przy zamawianiu okien okazało się, że winno być jednak 90 i 150 cm, gdyż wymiarem standardowym (szerokości okna) w tym przypadku jest 86 i 146 cm. Nie szydź z murarza, bo on nie wróżka. Jeśli w projekcie był podany wymiar okna 90cm, to prawidłowym tokiem postępowania było dodanie do tego po 2cm na piankę. Co innego, jeśli te 90cm to był wymiar otworu okiennego w murze, wtedy tyle powinien zrobić i nie filozofować. Co jednak zrobić obecnie? Może zmienić dostawcę okien? Na takiego, który przyjeżdża, mierzy jaki jest otwór na okno i takie okno produkuje? "Standardowy rozmiar okna" to już naprawdę w tej chwili zamierający gatunek jest, każda szanująca się firma robi okna na wymiary oczekiwane, bez żadnych dopłat. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 przyklej klejem do płytek po 4 cm gazobetonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 31.01.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 nie ma w tej chwili czegoś takiego jak okna typowe. Parę lat temu owszem, producenci mieli różnice cenowe ale to był czas wymiany okien w budownictwie wielopłytowym. Wszystko już wymieniono także ceny wróciły do normalności.Wyślij zapytanie do kilku fabryk okien w swoim rejonie to będziesz miała orientację w cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 31.01.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Przecież możesz domurować tylko z jednej strony, więc nie powinno być problemów Tylko, że wtedy oś okna zostanie przesunięta o te 4cm A nie zawsze tak pasuje i się da. To oczywiste, ale sądzę, ze w 90% to bez różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba86 31.01.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Przecież możesz domurować tylko z jednej strony, więc nie powinno być problemów Tylko, że wtedy oś okna zostanie przesunięta o te 4cm A nie zawsze tak pasuje i się da. To oczywiste, ale sądzę, ze w 90% to bez różnicy Ja akurat kiedyś trafiłem na te 10% i musiałem przesuwać otwór pod okno w łazience ponieważ brakowało chyba 6 czy 7 cm żeby zmieściła się kabina prysznicowa. Murarze tak sobie przerobili bo akurat kończył się cały pustak i nie musieli ciąć... Dlatego trzeba czasem uważać. Ale zgadzam się, że w zdecydowanej większości przypadków nie ma różnicy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AManys 31.01.2010 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Do Jarek.P w moim (nie wiem jak w innych) projekcie podane były wymiary otworów i myślę, że to pewnie norma. Z całą odpowiedzialnością mogę mojemu "fachowcowi" od murarki nawtykać, albowiem zakres jego "innowacji" był znacznie szerszy i naraził mnie na inne "przyjemne" niespodzianki. Co do wymiarów standartowych to teoretycznie ich nie ma, alezdecydowałem się na promocję okien z MS z wkładem 3 szybowym, a u nich te standarty wymiarowe obowiązują. Bez żadnego problemu zrobią okna do istniejących otworów, ale to będzie kosztowało znacznie więcej niż zgubienie 4 cm. Dzięki za wszelkie wpisy i proszę o porady jak "zgubić" te 4 cm. Pozdr.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.01.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Dzięki za wszelkie wpisy i proszę o porady jak "zgubić" te 4 cm. Pozdr. U siebie doklejałem kawałki siporeksu wycinane z bloczka piłą, ale moje były trochę grubsze, 2cm byłoby raczej trudno. Chybabym próbował to zaciągnąć gotową zaprawą tynkarską, do prowizorycznie mocowanych po obu dtsronach ściany desek. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 31.01.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 przyklej klejem do płytek po 4 cm gazobetonu A nie będzie pękać w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.01.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Pękać nie ma prawa, tyle że po 4cm to będzie dokładnie dwa razy za grubo (czytanie ze zrozumieniem się kłania - to przytyk do przedpiścy oczywiście), a wycinanie z siporexu 2cm plastrów może być... no kłopotliwe troszkę Zastanawiam się też nad klejeniem tam 2cm plastrów twardego styropianu, ale nie mam pojęcia, czy to byłby dobry pomysł, choć na pewno szybki. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 31.01.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Styro chyba nie jest najlepszym pomysłem. Sprawiłby, że mocowanie okna - dyble lub kotwy nie siedziałyby mocno w murze. To już lepiej przelecieć po obu stronach warstwą jakiejś mocnej zaprawy, może nie będzie pękac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toxic 31.01.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Też mi sie wydaję, że skoro to tylko 2 cm to wystarczy przelecieć to jakąś mocna zaprawą (ewentualnie coś w niej zatopić dodatkowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 przyklej klejem do płytek po 4 cm gazobetonu A nie będzie pękać w tym miejscu? nie powinno /osobiście zastosowałbym gazobeton kl 600/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 31.01.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Wszyscy radza zaciagac zaprawa, a nikt nie spytal JAKI TO MUR ?? Jezeli jednowarstwowy to takie miejsce bedzie ogromnym mostkiem cieplnym!!!!pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 31.01.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Wszyscy radza zaciagac zaprawa, a nikt nie spytal JAKI TO MUR ?? Jezeli jednowarstwowy to takie miejsce bedzie ogromnym mostkiem cieplnym!!!! pozdr. Eee tam. Kto to teraz robi jednowarstwowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.01.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Styro chyba nie jest najlepszym pomysłem. Sprawiłby, że mocowanie okna - dyble lub kotwy nie siedziałyby mocno w murze. To już lepiej przelecieć po obu stronach warstwą jakiejś mocnej zaprawy, może nie będzie pękac. Można dać po prostu dłuższe kotwy? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 31.01.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 To równie dobrze można nic nie dawać, tylko wstawić okna i opianować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts