DagaAdam 31.01.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Wszyscy radza zaciagac zaprawa, a nikt nie spytal JAKI TO MUR ?? Jezeli jednowarstwowy to takie miejsce bedzie ogromnym mostkiem cieplnym!!!! pozdr. Eee tam. Kto to teraz robi jednowarstwowy? Sorry nie zauwazylem - autor napisal: Dodam, że ścianę mam z porothermu 25 cm. No to spokojnie mozna zapodac warstwe jakiegos tynku Byle potem styropianem wjechac te 2-3cm na rame okna. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AManys 31.01.2010 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Jarek.P Dzięki chyba postąpię zgodnie z twoim pomysłem 2 dechy po bokach i zarzucę jakąś zaprawą tynkarską. W takim razie jaką zaprawę polecacie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 31.01.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Rolas?? najtanszy chyba7-8 zł za worek albo worek cementu troche piachu i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Jarek.P Dzięki chyba postąpię zgodnie z twoim pomysłem 2 dechy po bokach i zarzucę jakąś zaprawą tynkarską. W takim razie jaką zaprawę polecacie. Pozdr. A jedź do najbliższej Ci Castoramy czy składu budowlanego i szukaj worka z napisem "gotowa zaprawa tynkarska", byleby tylko gipsowa nie była, nada się każda. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 jdyna szybka i rozsądna metoda ro dwie dechy i zaprawa tynkarskaSamo opianowanie zwiększonej dziury niewiele da gdyz kotwy beda wygiete zupełnie nie tak jak powinny i... lepiej posłuchać sie i zrobic tak jak juz tu wspomniano dechy i tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szdar77 01.02.2010 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Ja dokleił bym siporex na zaprawie do płytek zreszta tęż tak będę robił przy dżwiach balkonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.02.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Ja dokleił bym siporex na zaprawie do płytek zreszta tęż tak będę robił przy dżwiach balkonowych A napiszesz, jak uzyskałbyś 2cm plastry siporeksu? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.02.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Wyrzynarka laserową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szdar77 01.02.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Ja dokleił bym siporex na zaprawie do płytek zreszta tęż tak będę robił przy dżwiach balkonowych A napiszesz, jak uzyskałbyś 2cm plastry siporeksu? J. cztery cm z jednej strony będzie łatwiej a 2 cm wycinało się jak trzeba było żaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krawczxxx 01.02.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Nie wszystko możemy powierzać fachowcom z pokrewnych dziedzin... Okna to sprawa bardziej skomplikowana , aniżeli wydaje się większości ludzi, którzy budują dom. Źle zamontowane okna, utracą swoje właściwości, mogą się wręcz zdeklasować, nie zapominajmy, że ściana pracuje, nie zapominajmy o wielu wielu innych sprawach - zapłacisz rachunkami za ogrzewanie i ciągłymi naprawami. Pamiętajmy także, że są okna i okna , chociaż często, nie widać tego na oko. Warto czytać porady muratora: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/okna-i-drzwi/czego-nie-widac_-w-oknie_,6337_20483.htm Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.02.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 cztery cm z jednej strony będzie łatwiej a 2 cm wycinało się jak trzeba było żaden problem Nie jestem pewien, czy autorowi wątku spodoba się przesuwanie okien od osi symetrii. Niby tylko 2cm, ale... A co do 2cm plastra wycinanego z siporka - oj chciałbym to zobaczyć, jak "wycinało się" przez całą grubość typowego pustaka 2cm plastry choć w kilku sztukach, nie mówiąc o potrzebnych tutaj kilkudziesięciu. Znaczy nie mówię, że się nie da, da się. Warto się przy tym w jakiś węgielek zaopatrzyć i od razu na bieżąco jakiś system oznakowań nanosić, który kawałek puzzla do którego ma potem być dopasowywany... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AManys 02.02.2010 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Dzięki wszystkim za porady. Jak będę na budowie to zobaczę czy jest możliwość zmniejszenia otworów z jednej strony. Wtedy spróbuję "coś" dokleić z 1 strony o grubości 3,5 cm na klej ewentualnie 3cm na zaprawę. Jeżeli będzie konieczność "gubienia" po 2 cm z każdej ze ston wtedy zdecyzduję się na 2 deski po bokach i zaprawę, gdyż doklejanie byłoby problematyczne. Trzebabyłoby uciąć coś na 1,5 cm i kleić na 0,5 cm kleju. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krawczxxx 02.02.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Ostatnio znajomy, ścinał okno, ramy, bo było za małe... Miłego wtorku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Dzięki wszystkim za porady. Jak będę na budowie to zobaczę czy jest możliwość zmniejszenia otworów z jednej strony. Wtedy spróbuję "coś" dokleić z 1 strony o grubości 3,5 cm na klej ewentualnie 3cm na zaprawę. Zeby to zrobic na zaprawie musialbys to z murem przewiazac.. Inaczej to bedzie b. slabiutkie. Najprostsza i najlepsza opcja to to otynkowac i juz - pol godzinki roboty na okno pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krawczxxx 06.02.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Mam nadzieję, że takie posty uświadomią wielu osobom , jakważne są prawidłowe pomiary otworów okiennych... Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 06.02.2010 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 wystarczy kupic okna na wymiar i zronia wieksze o te 4 cm niektore firmy dystrybutozy z gory zakladaja ze muraze sie walneli i wszystkie wymiary sa dla nich niestandardowe i w czym problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2010 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ... dystrybutozy z gory zakladaja ze muraze sie walneli i wszystkie wymiary sa dla nich niestandardowe i w czym problem ? primo - w ortografii ... tertio - w w tym, ze niestandardowe wymiary - bo za "niestandard" płaci sie więcej kumasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.02.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Skoro to ewidentna wina murarzy to niech wykuwają co 2-gi pustak i wklejają szerszy. Może następnym razem zastanowią się dwa razy zanim zaczną poprawiać projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 07.02.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 nie koniecznie soro sklad wszystkie wymiary za niestandardowe to nie jest to drozej zanim napiszesz sprawdz ja sprawdzalem i sie mylilem ze niestandardowe beda drozsze oki bynajmniej u mnie tak mozna zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 nie koniecznie soro sklad wszystkie wymiary za niestandardowe to nie jest to drozej ... ... zdecydowałem się na promocję okien z MS z wkładem 3 szybowym, a u nich te standarty wymiarowe obowiązują ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts