Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zmniejszyć otwory okienne na szerokość

AManys

Recommended Posts

nie koniecznie soro sklad wszystkie wymiary za niestandardowe to nie jest to drozej

zanim napiszesz sprawdz ja sprawdzalem i sie mylilem ze niestandardowe beda drozsze

oki bynajmniej u mnie tak mozna zrobic

Przetłumaczy mi ktoś to powyżej na jakiś zrozumiały język?

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

idziesz do sklepu z oknami i pytasz czy maja inne ceny na okna ponadwymiarowe jesli tak to zamykasz drzwi

i tak pare razy az znajdziesz potem biezesz od nich cene za okna jakie ci pasuja idziesz do sklepu innego i negocjujesz

proste

ha ha ha gdyby to było takie proste. Pomijam już kwestie że twoja metoda nie gwarantuje tak naprawdę dobrej ceny końcowej.

idziesz do sklepu z oknami i pytasz czy maja inne ceny na okna ponadwymiarowe jesli tak to zamykasz drzwi

i tak pare razy az znajdziesz potem biezesz od nich cene za okna jakie ci pasuja idziesz do sklepu innego i negocjujesz

proste

Piszesz totalne bzdury! Idąc twoim tokiem rozumowania wybór samochodu polega na:

- idziesz do salonu samochodowego i pytasz czy mają kabriolety w cenie sedana

- jak znajdziesz kogoś co przytaknie to idziesz do innego salonu szukać okazji

- kupujesz na końcu "TATA" bo było najtańsze

- chwalisz się wszystkim znajomym jaki to cudowny samochód kupiłeś i udajesz, że spływają po tobie ich uwagi, że Franek ma szybszy, Grzesiu ładniejszy, Grażyna 50% oszczędniejszy, Stefan lepiej wyposażony, Zdzisiek bezpieczniejszy a Tadzio bezawaryjny.

brawo bwojtku

Podobnych kretynizmów wyczytasz tu więcej, dowodzi tego każde porównywanie ofert tych co rozsyłają je wg rozdzielnika do 10 albo i więcej największych i mniejszych producentów stolarki, wykonawców stanów surowych czy czegokolwiek związanego z budowaniem swojego wymarzonego domu.

A później, przedstawiając najbardziej wypasiona ofertę zgodnie z życzeniem klienta, w odpowiedzi słyszysz ze przegrywasz z innymi o których wiesz ze do wersji jaka wymagano od ciebie albo nie maja szansy doszlusować z racji ograniczeń profila którym handlują bądź do wyposażenia w jakie wyposażone są okna, musieliby dopłacić drugie tyle

Śmieszne ?

Nie - nie jest to śmieszne bo co chwila pojawiają się tu "nawiedzeni" co wiedza w jaki sposób wybrać dostawce okien, drzwi czy, jak pięknie opisałeś, samochodów

a wracając do początku wątku

Niestety, 99% inwestorów dopiero po wymurowaniu ścian zaczyna od kolejnych ekip wymagać czegokolwiek

No i zastanówmy się co ma począć np. dostawca stolarki okiennej widząc jak to ślicznie murowano zgodnie ze specyfikacja - skupmy się na moim ostatnim przypadku. Okiem 150/150 11 sztuk, i masz tu szerokości od 147 do 155. I kto ma doprowadzić okna do stanu jaki powinien być? Oczywiście ten facet od okien i co powinien zrobić?

Na jednej elewacji walnąć klientowi okna o szerokościach 143, 149, 152, 146. Ani jedno nie jest typowe - ale takie powinny mieć szerokości by zostały zamontowane prawidłowo wiec.... poteoretyzujemy dalej?

A co z nadprożami których poziomy coraz rzadziej mieszczą się w dokładnościach murarskich +-1cm? I co? okna o rożnej szerokości, na rożnych poziomach i super. Takie zaczynają być realia naszych budów :( :( :(

A wracając do pierwszego postu w tym wątku to gdyby autor zainteresował się tematem okien odpowiednio wcześnie to nie pozwoli by murarzom na zmiany wymiarów. Pytanie też gdzie był kierownik budowy?

Warto mieć albo kierbuda prawdziwego fachowca (mało takich niestety), który potrafi doradzić w razie potrzeby albo samodzielnie dowiadywać się niezbędnych rzeczy z wyprzedzeniem a unikniemy wielu niespodzianek. Warto znać wymiary okien, drzwi i bram przed wymurowaniem otworów, zaplanować z grubsza meble do kuchni przed postawieniem ścian działowych, sprawdzić jaką wysokość mają grzejniki o wymaganej mocy i czy zmieszczą się pod parapetem, itp.

... Pytanie też gdzie był kierownik budowy? ...

a gdzie miał byc ?

miał siedzieć na budowie za 1000 - 1500 PLN w oczekiwaniu, ze jakis murarz jesli przeczyta w projekcie 1,50 m to wymuruje 1,54 m ? :o

/od takich rzeczy jak sprawdzanie pierdułek jest inspektor nadzoru

lub inwestor/

...

Nie znając się na tym wyraziłem zgodę więc powstało 94, 154 cm.

...

nie wiesz bwojtek, że

iwestorzy często wogóle nie powiadamiają KB, ze coś sie dzieje na budowie, a na koniec budowania zjawiają się i dziennikiem, zeby im wypełnić, ze wszystko zostało zrobione /cytuję/ "zgodnie z projektem" i przybic pieczatke ? :lol:

nie wiesz bwojtek, że

iwestorzy często wogóle nie powiadamiają KB, ze coś sie dzieje na budowie, a na koniec budowania zjawiają się i dziennikiem, zeby im wypełnić, ze wszystko zostało zrobione /cytuję/ "zgodnie z projektem" i przybic pieczatke ? :lol:

Niestety wiem, że przyjęło się u nas, że kierownik budowy to zło konieczne by dopełnić formalności budowlanych i inwestorzy oczekują od niego jedynie niskiej ceny za usługę. A o zatrudnianiu inspektora nadzoru nie chcą słyszeć bo to tylko zbędne koszty po co więc wydawać dodatkowo 1 czy 2% wartości całej inwestycji...

Niestety takie są realia. Oszczędność na każdym kroku a później wołanie o pomoc na Forum i pretensje do całego świata. Nikt nie wymaga znajomości całego procesu budowania od Inwestora ale odrobina zdrowego rozsądku każdemu powinna przyświecąć. Chyba z 90% postów na forum nigdy by się nie pojawiła gdyby ktoś po prostu myślał w trakcie budowy. Projekt podaje wymiary i wystarczy się ich trzymać-pomijam kwestie błędów które mogą się w nim pojawić ale wychwytuje się je dość szybko

Pozwólcie, że zabiorę głos jako autor postu.

Zatrudniłem do budowy poleconego murarza. Osoby u których poprzednio murował nie miały żadnych uwag i wyrażały się bardzo pozytywnie.

W trakcie budowy murarz mówi "słuchaj tu jest 150 na szerokość, trzeba dodać po 2 cm na piankę z każdej strony".

Myślę sobie OK, przecież to jest "FACHOWIEC" nie jeden dom zbudował, na pewno wie co mówi. W efekcie tego zatwierdzam zmianę.

Skoro zatrudniłem "FACHOWCA", któremu płacę to przecież to on nie ja powinien mieć w tym wypadku elementarną wiedzę.

Łatwo się mówi, że powinienem się zainteresować wymiarami okien u danego producenta, ale mój obecny wybór został spowodowany promocją producenta MS Okna. cześniej nie brałem pod uwagę jego produktów.

To gdzie miałem się orientować z takim wyprzedzeniem.

Interesowałem się innymi rzeczami, które były niezbędne aby wybudować dom w SSO, dzięki czemu udało mi się uniknąć kilku "kwiatków".

Doszedłem do wniosku, że zabierając się za dany etap budowy w naszej rzeczywistości, należało by zgłębić całą wiedzę z jego zakresu.

To moim zdaniem jest chore i wynika przede wszystkim z cwaniactwa "fachowców", którzy idą po najmniejszej lini oporu, a jak inwestor czegoś nie wie to albo w ogóle tego nie zrobią lub zrobią tak żeby mieli łatwie.

Moim zaniem skoro zatrudniam kogoś, komu płacę, a tan fachowiec mówi potrafię to zrobić dobrze. To tak powinno być, że praca wykonana jest dobrze, a nie, że przy następnym etapie nie wychodzi mi jego głupota i lenistwo bokiem.

Pozdr.

Kolego, u mnie jest tak: Dzwoni pan i rozmawiamy itd -

- biorę pomiar a dokładnie to pomiar bierze montażysta, tren , który będzie zajmował się pana oknami i... teraz uwaga!

Pana

Nic więcej nie obchodzi!

Pan masz Dobre Okna w Domu!

Pan jesteś zadowolony

Pan jesteś zarobiony na energii , estetyce , trwałości , decybelach itd!

Pan wybieraj Dobre Firmy !

Pan nie płać fuszerom!

:-)

Do Krawczxxx

Dzięki za ofertę, ale:

- na samym początku napisałem, że wybrałem okna firmy MS Okna z uwagi na to, że mają promocję (dają wkład 3 szybowy o współczynniku U=0,5 W, ramę wzmacnianą tworzywem kompozytowym z ociepleniem o współczynniku U= 0,8 W lub U=0,9 W, upust 8% za 100% wpłaty.

- przedstawiciel tej firmy (co również napisałem) mówi, że może mi dopasować okna do otworów jakie mam, ale to będzie więcej kosztowało, bo firma MS ma swoje typowe okna, które wychodzą najlepiej cenowo.

- drugie rozwiązanie to zmniejszyć szerokość okien o 4 cm i będzie taniej.

- wybrałem 2 opcję z uwagi na koszty.

- nie mam w tej chwili żadnych uwag co do przedstawiciela firmy MS, gdyż przedstawił mi 2 opcje, z których ja wybrałem tańszą dla siebie, z wiadomych względów.

- Pretensje mam jedynie do "Fachmana Murarza", który zafundował mi okna szersze o 4 cm.

-Pozdr.

zostawmy aż tak nachalna reklamę :) , zwłaszcza tekst o gwarancji zadowolenia i tym podobne marketingowe bzdety i wróćmy do meritum

AManys - nie jesteś pierwszym i nie jedynym który na podobne teksty "Panocku trzeba dodać na luzy by okna na sztywno nie były" dal się nabrać

Widzisz, podstawowy problem nawet nie jest w tym ze dodają do wymiarów w projekcie - gdyby tylko zawsze dodawali tyle samo a nie jak im stuknie sie w cegle i ja podzieli

Widzisz Inwestorze - nie jesteś niczemu winny, winne są niestety przyzwyczajenia jak i brak szacunku dla projektu wg którego ma się wykonać mury. A w projekcie jak wól są napisane wymiary nad kreska szerokość a pod nią wysokość i tego każdy murarz trzymać się powinien, jeśli jest 180/150 to do cholery ma być 180/150 a nie jak wyjdzie.

Mniej więcej piecu klientów rocznie zamawia u mnie okna na podstawie projektu który wertujemy i sprawdzamy i ZAWSZE !!! później jest walka z murarzami co chcą DODAĆ kilka centymetrów na "luz" ale udaje się :), niestety u Ciebie się nie udało i pozostaje tylko wykonać okna POD KONKRETNE wymiary okien z uśrednieniem wymiarów okien identycznych z założenia

niestety u Ciebie się nie udało i pozostaje tylko wykonać okna POD KONKRETNE wymiary okien z uśrednieniem wymiarów okien identycznych z założenia

Chyba na urlopie brakuje tobie koncentracji Jareko! Inwestor zdecydował już, że będzie zmniejszał otwory bo chce okna typowe (w tym wypadku tańsze). Tak więc musi te otwory zwęzić. Swoją drogą 3-4 cm piany (jak rozumiem tyle by wyszło bez zwężania otworów) nie jest tak do końca błędem bo to dylatacja zalecana dla dużych kolorowych okien przez niektórych producentów. Więc może po prostu zostawić otwory jakie są a nadmiar miejsca "zagospodarować" tak jak to proponują architekci w "pakietach energooszczędnych"?