Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

(przepraszam jeśli wybrałem nie właściwy dział na forum do tego posta )

mam problem z kątem (część mieszkalna 36stopni prostopadle do niej dach z garażu tez 36stopni) dokładnie ...

1)

zgłosiłem sie do firmy która ma wykonać dach (więźbę dachówkę rynny itd) całość po wstępnych oględzinach i wizycie fachowca od dachu na budowie okazało sie ze okna szczytowe nie wejdą o wymiarze 160x140 przy kacie 36stopni i ścianie kolanowej 100cm .

2)

na części garażowej dach zaczyna sie o 140cm niżej (różnica poziomów stropu na garażem i częścią mieszkalna oba poddasza są użytkowe)

fachowiec kazał mi sie zgłosić do autora projektu i kierownika budowy (jedna osoba) żeby dokonać poprawek i nowego żutu więźby itd..

architekt sie zgodził i dokonał poprawek i teraz jest tak ..

nad parterem kąt dachu wynosi 40stopni i ściana kolanowa 125 ( czyli 4kamienie PTH + wieniec )

a na części garażowej 30stopni i 75cm ściana kolanowa ..

Mam sie to strasznie spodobało różnice w katach nachylenia .

ale architekt nic nie mówił o zgłaszaniu owych zmian dał mi tylko nowe żuty podbite swoją pieczątką i tyle ...

co mam z tym zrobić trzeba takie coś zgłaszać jeśli tak czy to powinien zrobić architekt czy inwestor ......????

Proszę o pomoc

https://forum.murator.pl/topic/137395-zmiana-kata-dachu/