Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego powstaje rosa membrana na wewnetrzne

Recommended Posts

Żebyśmy się zrozumieli: są dwie możliwości:

- zacieka ci pod membranę wskutek dziur czy też błędów wykonawczych

- wykrapla ci się na membranie wilgoć. Pytanie skąd ona się bierze. Musisz dojść do tego sam. Może być z wnętrza domu co by oznaczało że paroizolacja jest źle zrobiona. Innych możliwości nie ma. Kondensacja pary wodnej czyli skraplanie oznacza że gdzieś ciepłe powietrze styka się z zimną folią dachową. Musisz znaleść odpowiedź na pytanie jak to u ciebie możliwe.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trzecia możliwość to zamknięcie w przegrodzie wilgoci w trakcie wykonywania ocieplenia (ocieplenie mokrej membrany, położenie mokrej wełny, wełna po ułożeniu przez jakiś czas narażona na zawilgocenie choćby para wodną, może tzreba było szybciej zakryć folią paroizolacyjna albo w dużej wilgotności czy niskiej temperaturze nie robić ocieplenia)

A może być tak, że założona jest membrana jednokierunkowa odwrotnie. I nie spełnia swojej roli? Zamiast przepuszczać to izoluje parę wodną.

(...) :D

Coś mnie ominęło ? Są już takie jednokierunkowe membrany ?

Niby przepuszczają parę wodna w obie strony a wody nie, więc może i nie są jednokierunkowe. Ale na wielu foliach jest nadruk lub instrukcja wskazująca którą stroną trzeba ją kłaść na zewnątrz.

Ekspertem nie jestem. Tak mi aby przyszło do głowy. Być może się mylę.

Pozdrawiam

"...Folie FWK charakteryzują się bowiem specjalną strukturą – ich powierzchnię pokrywa perforacja w postaci malutkich otworków o lejkowatym przekroju, umożliwiających przenikanie pary wodnej z jednej strony, a jednocześnie zapobiegających przedostawaniu się wody ze strony przeciwnej...."

To cytat z tej strony: http://www.budujemydom.pl/artykuly/452/

Być może to aby chwyt reklamowy.

E... fajne z tymi lejkami.

Zawsze myślałem, że lejki to do płynów, a tu do gazów.

Jakie to proste: mikro- lejki i para w jedną stronę przejdzie, w drugą nie !

Skąd powietrze wie, że od strony tych mniejszych otworków nie wolno wchodzić ?

I czy w ogóle są tam jakieś lejki ? Kto widział ?

to jest dom jednorodzinny. był remont nadbudowa w latem. nowa krokiew, murłata, jętki. a potem nałozone folia membrana, konrłaty, łaty, dach blachodachówka. a wewnetrzne to wełna mineralna, folia paroizolacyjna. wszystko jest zgodne i dobrze ułozone na dachu. moze to dlatego ze brak wentylacja dachu to powstaje rose czy to prawda?

Właśnie podobno ten nadruk to pic na wodę, fotomontaż :lol:

Ja bym raczej skoncentrował się na tym, czy oby na pewno właściwy rodzaj folii został zastosowany. Jeżeli tak, to czy np. prace ociepleniowe nie były prowadzone równolegle np. z tynkami lub wylewkami :-?

Producenci twierdzą,że kierunek ułożenia membrany ma znaczenie,każdy poradnik jaki czytałem również zwraca na to uwagę.Ty twierdzisz,że to kit, hmmmmm.....

Może zacznij produkować taką membranę,skoro z ciebie taki fachowiec

czy wiesz skad powstaje rosa mebrana? prosze o rade

Czy Ty kolego masz problemy z językiem polskim czy tylko mi się wydaje? :-?

Za to Ty masz problem z czytaniem, przeleć cały wątek, to się dowiesz, że

gość jest trochę zagraniczny. Jak dla mnie, pisze nieźle. Chciałbym tak potrafić

w Jego ojczystym języku, jakimkolwiek jest.

A skąd powstaje rosa membrana ? Z kondensacji pary wodnej na chłodnej

membranie. Producent twierdzi, że to niemożliwe, życie brutalnie udowadnia,

że wszystko jest możliwe. I niewiele pomaga mityczne "wentylowanie".

czy wiesz skad powstaje rosa mebrana? prosze o rade

Czy Ty kolego masz problemy z językiem polskim czy tylko mi się wydaje? :-?

Za to Ty masz problem z czytaniem, przeleć cały wątek, to się dowiesz, że

gość jest trochę zagraniczny. Jak dla mnie, pisze nieźle. Chciałbym tak potrafić

w Jego ojczystym języku, jakimkolwiek jest.

...

moment, mżze i ma problemy z językiem, ale ani słowem o tym nie wspomniał, a pisze jak przedszkolak, pod awatarem też nie ma skąd jest, nie każdy wróżka i nie każdy nią być musi, to ze jest zagraniczny to ktoś wywróżył i się tak przyjęło, autor tego nie potwierdził ani nie zaprzeczył, a wystarczyło napisać sorry ja słabo pisać po polski, choćby wtedy gdy kilka osób zwróciło mu uwagę,tak?

• 2 weeks później...
POMOCY!!! zauwazyłam ze na strychu. ułozyłem prawidłowo membrana a potem wełna mineralna 20cm miedzy membrana a wełna jest odzielnie 2 cm. a załozyłem folia paroprzepuszczalna uniwersalne (folia zółta). wczoraj był ciepły na dworze 1 plus a membrana wewnetrze tworzy sie rosa :o . a zewnetrzne membrana jest sucha. i dobrze ułozone membrana dachowa. nie wiem czemu tworzy sie rosa. prosze o rade i jak usunąc rose. zeby na przyszłosci nie było rose. a wełna mineralna jest mokra :evil:

wima to na 100% zła wentylacja połaci

u mnie w lato tez mam do poprawki:

u mnie na części wypuszczonej za mur kapie na podbitce.

membrana robi się szczególnie mokra od wewnątrz gdy na dworze mróz i świeci słońce, pod bachodachówką bez dobrej wentylacji robi sie za ciepło a od spodu membrany nie ocieplonej jest zimno na membranie skrapla się woda (różnica temperatur)...

od dołu dachu musi byc przestrzeń między blacha a membraną w ilości 0,3 % powierzchni dachu, i o ile masz membrane wyprowadzoną nad rynne to śnieg zatkał wentylację i stad taka sytuacja (u mnie tak jest)...

jak to porawić ... dać najlepiej membranę pod rynnę...

sytuacja z życia;

robimy krokwie, dajemy membranę kontrłaty łaty i

leje deszcz i :o rosa na wszystkich połaciach od spodu membrany.

zapewniam że wykonane zostało wszystko ze sztuką budowlaną.

membrana firmy krzak przecieka.

nie jestem ekspertem skąd ta rosa u autora tematu, ale

-kontrłata daje dużą przestrzeń wentylacyjną nad membraną która kończy się pod gąsiorami.wydaje się że wystarczająca

-paroizolację przecież i tak dziurawimy przez wkręty mocujące płyty g-k lub uchwyty do profili zależnie od wybranego systemu.

----a pod gąsiorami, to są uszczelki gąbkowe???

tędy to śnieg lubi wwiewac.

tqlis, masz rację -oczywiście deski lubią pic wilgoc -ale dajemy na nie papę a nie folię która jest gorzej narażona na rozdarcia, zważywszy na wykonawców co niekoniecznie na nią uważają.