maciek_urbanski 31.01.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam wszystkich. W skrócie: dostaję poddasze, zdjemuję stary dach, dobudowuję piętro i nakrywam dachem mansardowym. Mieszkanie będzie dwupoziomowe. Niedawno odebrałem finalną wersję projektu architektoniczno-budowlanego i douczając się weryfikuję zasadność zastosowanych rozwiązań. I stąd problem: na stropach mam zaznaczone 100mm izolacji (styropian lub wełna) pod wylewką (podłoga pływająca), jednak nie znalazłem takich grubości w ofertach producentów. Jeśli dobrze rozumiem - zwiększanie grubości izolacji akustycznej 35-50mm w podłodze pływającej nie daje żadnych zysków akustycznych... Proszę o doedukowanie/uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.01.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 sam sobie odpowiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.01.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 nie wiem w czym problem - można dać 2 warstwy płyty o gr. 50mm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_urbanski 31.01.2010 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 nie wiem w czym problem - można dać 2 warstwy płyty o gr. 50mm..... No właśnie - czy na pewno można ? Jak rozumiem izolacja pracuje odrobinę (poprzez kompresję) pod wylewką. 2x większa ilość izolacji ma 2x większe maksymalne ugięcie. Czy nie oznacza to, że wylewka powinna być odpowiednio grubsza żeby nie popękać ? Albo izolacja odpowiednio twardsza ? Ktoś widział w praktyce 10cm izolacji w stropie pomiędzy piętrami użytkowymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebacz 01.02.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Może ekofiber ?? Tutaj firma podaje parametry akustyczne http://www.ugolik.pl/05.html pozdrzebacz P.S. Z ww firmą nie mam nic wspólnego - nie jest to próba reklamy a jedynie odnośnik do parametrów które mogą być pomocne w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts