Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazdka, włączniki.. Jakie wybrać ?

Recommended Posts

Słyszałem opinię, że co do gniazdek, włączników, itp elementów instalacji el. w domu to jest kilku szczególnie dobrych producentów, a typowe np. gniazdka z marketu to często tandeta - trudniej je tak zamocować żeby nie wyszły ze ściany., itd.

Czy to prawda ? W końcu to proste konstrukcyjnie elementy. Czy faktycznie ma znaczenie jakiej firmy ?

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zaproponuje Berkera.

http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie-produktow/bkwadrat/

Zamontowałem kilkadziesiąt sztuk osprzętu (seria KWADRAT). i nie natknąłem się na problemy typu przekręcenie gwintu śrub mocujących przewód ,czy łapkę. Faktycznie tańszy osprzęt może ,,wychodzić,, z puszki podczas dokręcania śrub, lub tracić gwinty przy próbie dociągnięcia przewodu.

Jeżeli masz odpowiednie puszki z otworami w czołowej części to osprzęt montuje się śrubkami do tych właśnie otworów, a łapki spełniają rolę dodatkowego zamocowania.

Musisz sobie coś dobrać pod kątem własnych potrzeb:

- czy wybrany producent w danym produkcie oferuje wszystkie potrzebne Ci elementy ( włączniki zwykłe, krzyżowe, dzwonkowe, gniazdka do TV, internet)

- czy można je łączyć we wspólnych ramkach

- czy kolory Ci pasuja

Jak zrobisz sobie spis osprzętu jaki musisz kupić to zrób sobie potem analizę i zobaczysz który osprzęt pozostanie na rynku boju.

Ze swojej strony mogę polecić Kontakt Simon- super kolory i tworzywo oraz Legrand Sistena- jest to klasa sama w sobie, doskonały montaż, łożyskowanie przycisków- robi wrażenie.

U mnie legrand przy otwieraniu rolet padł po kilku miesiącach, i to właśnie styki nie działają :(

a jaki prąd płynął przez te styki?pewnie powyżej 8A :(

Widziałem osoby które załączają 4 żarówki 50W/12V po niskiej stronie napięcia wyłącznikami i są zdziwione, że im się topią

U mnie legrand przy otwieraniu rolet padł po kilku miesiącach, i to właśnie styki nie działają :(

Widziałem osoby które załączają 4 żarówki 50W/12V po niskiej stronie napięcia wyłącznikami i są zdziwione, że im się topią

No właśnie że w przypadku rolet* to nie prąd wykańcza styki, a zjawisko indukcji.

Jest na to rozwiązanie... warystor się nazywa.

*Typowa domowa roleta to rząd 75-200W (0,4-1A)

No właśnie że w przypadku rolet* to nie prąd wykańcza styki, a zjawisko indukcji.

Jest na to rozwiązanie... warystor się nazywa.

*Typowa domowa roleta to rząd 75-200W (0,4-1A)

Skoro taka znana, światowej klasy firma jak legrand sprzedaje wyłącznik specjalny do rolet to czy nie powinien być do nich przystosowany ?

ABB np. Basic 55

Estetyczne, łatwe w montażu, tańsze niż Legrand

Jakieś przykłady? Chętnie zobaczę coś niedrogiego w takim starym stylu, może być na modłę "retro"..

W starym stylu?

Chyba Cię rozczaruję.

55 nie oznacza rocznika :) To taki model.

Szybciej szerokość wnętrza, tego pstrykającego, wewnątrz ramki, a po zewnętrznej 80/85

Wyszło super, ubawiłem się, przepraszam, pozdrawiam. :)

Tak czy owak, sprawdź.

Skoro taka znana, światowej klasy firma jak legrand sprzedaje wyłącznik specjalny do rolet to czy nie powinien być do nich przystosowany ?

Znana światowa firma jest żywo zainteresowana masową sprzedażą swoich produktów. Popsuło się? Idziesz po nowe z tamtej serii i już...

A ta specjalność tego wyłącznika do rolet w stosunku do niespecjalnych wyłączników np. dzwonkowych polega na dodaniu kolejnej sprężynki i połówki klawisza.