SmokWawerski 31.01.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Słyszałem opinię, że co do gniazdek, włączników, itp elementów instalacji el. w domu to jest kilku szczególnie dobrych producentów, a typowe np. gniazdka z marketu to często tandeta - trudniej je tak zamocować żeby nie wyszły ze ściany., itd.Czy to prawda ? W końcu to proste konstrukcyjnie elementy. Czy faktycznie ma znaczenie jakiej firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Trzeba poszukać odpowiedzi http://forum.muratordom.pl/jaki-osprzet-elektryczny-i-dlaczego,t124146.htm http://forum.muratordom.pl/z-jakiej-firmy-nowoczesne-gniazdka-i-wylaczniki,t111824.htm Ale różnica jest i polecam coś z serii Legrad-a dobre tworzywo i estetyczny wygląd a styki robocze bardzo trwałe zobacz tutaj http://www.legrand.pl/pl/scripts/pl/publigen/content/templates/previewMultiPhoto.asp?P=458&L=EN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 31.01.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 ABB np. Basic 55Estetyczne, łatwe w montażu, tańsze niż Legrand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 31.01.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 ja mam Berkera, prosty montaż, wytrzymały i mnie się podobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 31.01.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 ABB np. Basic 55 Estetyczne, łatwe w montażu, tańsze niż Legrand Jakieś przykłady? Chętnie zobaczę coś niedrogiego w takim starym stylu, może być na modłę "retro".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 31.01.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 ja też mam berkera , mocne i solidne , i co ważne w włącznikach w kolorze , nie ścierają sie jak tańsze rywale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slamowir1979 31.01.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Ja zaproponuje Berkera. http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie-produktow/bkwadrat/ Zamontowałem kilkadziesiąt sztuk osprzętu (seria KWADRAT). i nie natknąłem się na problemy typu przekręcenie gwintu śrub mocujących przewód ,czy łapkę. Faktycznie tańszy osprzęt może ,,wychodzić,, z puszki podczas dokręcania śrub, lub tracić gwinty przy próbie dociągnięcia przewodu. Jeżeli masz odpowiednie puszki z otworami w czołowej części to osprzęt montuje się śrubkami do tych właśnie otworów, a łapki spełniają rolę dodatkowego zamocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 31.01.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Ale różnica jest i polecam coś z serii Legrad-a dobre tworzywo i estetyczny wygląd a styki robocze bardzo trwałe U mnie legrand przy otwieraniu rolet padł po kilku miesiącach, i to właśnie styki nie działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 31.01.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Musisz sobie coś dobrać pod kątem własnych potrzeb:- czy wybrany producent w danym produkcie oferuje wszystkie potrzebne Ci elementy ( włączniki zwykłe, krzyżowe, dzwonkowe, gniazdka do TV, internet)- czy można je łączyć we wspólnych ramkach- czy kolory Ci pasuja Jak zrobisz sobie spis osprzętu jaki musisz kupić to zrób sobie potem analizę i zobaczysz który osprzęt pozostanie na rynku boju. Ze swojej strony mogę polecić Kontakt Simon- super kolory i tworzywo oraz Legrand Sistena- jest to klasa sama w sobie, doskonały montaż, łożyskowanie przycisków- robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 U mnie legrand przy otwieraniu rolet padł po kilku miesiącach, i to właśnie styki nie działają a jaki prąd płynął przez te styki?pewnie powyżej 8A Widziałem osoby które załączają 4 żarówki 50W/12V po niskiej stronie napięcia wyłącznikami i są zdziwione, że im się topią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 31.01.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Mnie elektryk również namawia na Berkera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 31.01.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 U mnie legrand przy otwieraniu rolet padł po kilku miesiącach, i to właśnie styki nie działają a jaki prąd płynął przez te styki?pewnie powyżej 8A Widziałem osoby które załączają 4 żarówki 50W/12V po niskiej stronie napięcia wyłącznikami i są zdziwione, że im się topią No właśnie że w przypadku rolet* to nie prąd wykańcza styki, a zjawisko indukcji. Jest na to rozwiązanie... warystor się nazywa. *Typowa domowa roleta to rząd 75-200W (0,4-1A) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 31.01.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 U mnie legrand przy otwieraniu rolet padł po kilku miesiącach, i to właśnie styki nie działają a jaki prąd płynął przez te styki?pewnie powyżej 8A Widziałem osoby które załączają 4 żarówki 50W/12V po niskiej stronie napięcia wyłącznikami i są zdziwione, że im się topią No właśnie że w przypadku rolet* to nie prąd wykańcza styki, a zjawisko indukcji. Jest na to rozwiązanie... warystor się nazywa. *Typowa domowa roleta to rząd 75-200W (0,4-1A) Skoro taka znana, światowej klasy firma jak legrand sprzedaje wyłącznik specjalny do rolet to czy nie powinien być do nich przystosowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 31.01.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 ABB np. Basic 55 Estetyczne, łatwe w montażu, tańsze niż Legrand Jakieś przykłady? Chętnie zobaczę coś niedrogiego w takim starym stylu, może być na modłę "retro".. W starym stylu? Chyba Cię rozczaruję. 55 nie oznacza rocznika To taki model. Szybciej szerokość wnętrza, tego pstrykającego, wewnątrz ramki, a po zewnętrznej 80/85 Wyszło super, ubawiłem się, przepraszam, pozdrawiam. Tak czy owak, sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 31.01.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Ja mam Legrand Sistena. Wybrałem tą firmę bo ..... nie jestem elektrykiem. Montowałem sam, łatwo i przyjemnie. Rzeczywiście klasa najwyższa. Tylko ta cena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.01.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Wybrałam Berkera B.Kwadrat- ale kierowałam się tylko względami estetycznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 31.01.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Skoro taka znana, światowej klasy firma jak legrand sprzedaje wyłącznik specjalny do rolet to czy nie powinien być do nich przystosowany ? Znana światowa firma jest żywo zainteresowana masową sprzedażą swoich produktów. Popsuło się? Idziesz po nowe z tamtej serii i już... A ta specjalność tego wyłącznika do rolet w stosunku do niespecjalnych wyłączników np. dzwonkowych polega na dodaniu kolejnej sprężynki i połówki klawisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugazi1719502289 31.01.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 ja wybrałem berker b kwadrat - solidne i ładne, zadnych udziwnien-prosta forma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 berker b kwadrat Czyli coś takiego? http://img57.imageshack.us/img57/3244/osprztrw0.jpg http://4.bp.blogspot.com/_lkVLG3QmiBE/Spf9fafRgxI/AAAAAAAACaU/CRLflbUkbJY/s400/berker+b+kwadrat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 31.01.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 berker b kwadrat Czyli coś takiego? http://img57.imageshack.us/img57/3244/osprztrw0.jpg http://4.bp.blogspot.com/_lkVLG3QmiBE/Spf9fafRgxI/AAAAAAAACaU/CRLflbUkbJY/s400/berker+b+kwadrat.jpg ABB Basic 55 - nie brzydszy. E co tam, ładniejszy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts